Massivt flertall i Ukraina ønsker slutt på krigen i Donbass

3
Illustrasjon: Shutterstock.

Den krigen i Øst-Ukraina som ble utløst etter det CIA-støttede statskuppet i Kiev i februar 2014 har vært og fortsetter å være katastrofal for landet. Det mener tydeligvis også innbyggerne i Ukraina. I en meningsmåling som er gjennomført av Rating Group Ukraine på vegne av International Republican Institute’s Center viser at 7 av 10 ukrainere stter fred i Donbass på en suveren førsteplass blant sine politiske ønsker. Undersøkelsen ble gjennomført fra 10-21 mai 2019. Undersøkelsen ble finansiert av USAID.

Resultatet av undersøkelsen kan lastes ned her (pdf).

Her er et utdrag av grafen som viser velgernes prioriteringer:

Det er altså 69 prosent som mener fred i Donbass er det viktigste. Til sammenlikning er det bare 10 prosent som mener at det å ta tilbake Krim er viktigst.

Foreløpig er det ikke så mange tegn til at velgerne får sin vilje. Riktignok har presidentene Zelenskij og Putin snakket sammen på telefon og den ukrainske presidenten har lovt å skap fred. Men på slagmarka ser det ennerledes ut.

Så seint som 13. juli 2019 blir det meldt om tunge trefninger og en opptrapping av kamphandlingene. Dette skriver også pro-Maidan nyhetsbyrået Unian i Ukraina.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Det er vel ganske sikkert at et massivt flertall aldri ønsket noen krig i det hele tatt. Muligens bortsett fra kjerringa til Olaf.

  2. Avatar for Olaf Olaf says:

    Honnør til Steigan for at han gjennom USAID tatistikk forsøker å kaste lys over holdningene til det Ukrainske folk.
    Det er vel ikke overraskende at Ukrainere ønsker at Russland skal avslutte sin krig mot landet. Og at 69% av respondendentene prioriterte dette gir et rimelig korrekt bilde. Krigen vil nok for de fleste ansees å være viktigere enn kravet om økonomiske reformer. Imidlertid er nok ikke bildet korrekt hva gjelder viktigheten av å få Krim tilbake. Årsaken til at kun 10% svarte at det var det viktigste, skyldes i hovedsak at man innser at dette er et mer langsiktig arbeid. Razumkov instituttet har gjort en undersøkelse på dette som viser at 42,3% tror at Krim vil bli tilbakeført - på sikt.

    Synet på økonomiske reformer: Transparency International har gjort en undersøkelse som viser at 63% rangerer korrupsjon som den viktigste økonomiske reform. Det tiltross for at landet har klatret godt opp på TIs internasjonale ranking (opp til 120. plass, mens Russland står på stedet hvil på 138. plass). Av øvrige reformer, ble helsereformen gitt 57%, pensjon 52%, rettsreformen 37% og Lustration 32%. Hvis vi ser på hva den nye presidenten har initiert (allerede før han har fått formelt mandat fra parlamentet (Verkhovna Rada)), så har han skiftet ut en rekke toppdirektører som har en korrupt rating, han har igangsatt planlegging av en forbedring av den gamle helsereformen, rettsapparatet vil i stor grad bli "skiftet ut etter valget 21. juli, og nå har hansignalisert at en haug med parlamentarikere og offentlige topper skal fjenes gjennom en “Lustration Law”.
    Så til Russlands krig: som tidligere nevnt. blir dette en tung materie all den tid Russland har en dårlig tracking i oppfølging av Minsk 2 avtalen. På tross av enighet for 14 dager siden om tilbaketrekning i Stanytsia-området, fortsetter Russerne sin beskytning fa tungt artilleri (over 100 mm og 80 mm) fra området innenfor demilitarisert område, ref. OSCE’s daglige rapporter. Og i månedsskiftet gjentok OSCEs parlametarikerforsamling sin fordømmelse av Russernes krigføring i Donbas, okkupasjonen av Krim og bruddet på internasjonal havrett gjennom kapring av Ukrainske båter i internasjonalt farvann. Disse fordømmelsene, brudd på menneskerettighetsloven, Europarådets og FNs resolusjoner av 2014, må Russland forholde seg til, som en stor internasjonal aktør.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

3 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.