Gjelda i verdensøkonomien har aldri vært så høy

9
Illustrasjon: Shutterstock
Øyvind Andresen

Av Øyvind Andresen.

Ifølge en ny rapport fra Institute of International Finance (IIF) økte den samlede globale gjelda med 3000 milliarder dollar i årets første kvartal til over 246.500 milliarder dollar. Dette tilsvarer 320 prosent av den årlige globale verdiskapingen, skriver Dagens Næringsliv 18. juli.

USAs samlede gjeld er ca. 70.000 milliarder (billion) dollar. Den nasjonale gjelda er på 22.500 milliarder dollar, det tilsvarer 22,5 trillion dollar. Dette er selvsagt helt ubegripelige tall, men illustrasjonen over viser på en svært god måte hvor store mengder sedler det dreier seg om. Og den private gjelda kommer altså i tillegg, altså på ca. 40 trillioner dollar.

Kinas samlede gjeld har passert 40.000 milliarder dollar og utgjør for første gang over 300 prosent av landets bruttonasjonalprodukt (bnp).

Handelskrigen mellom USA og Kina vil forsterke problemene. Men det illustrerer samtidig hvordan verdensøkonomien er ute av balanse, at hele veksten er basert på forventningene om framtidig profitt.

Hvordan er dette mulig?

Prosessene i verdensøkonomien er kompliserte. Den nasjonale gjelda under Trump har økt fra 20 trillioner dollar og har nå passert 22,5 trillioner. Og til tross for enorm fattigdom og elendighet, er den registrerte arbeidsledigheten lav og aksjekursene høye. Husholdningene sitter med store gjeldsbyrder – som i Norge og overalt ellers – og kommer i tillegg til den nasjonale gjelda.

Dollar har fungert som det internasjonale reservevaluta – og Sentralbanken «the Fed» har iallfall løst noe av problemet med gjelda med å trykke opp nye dollarsedler. Men alle kan forstå at det i lengden ikke kan gå å bygge opp enorme pyramider av gjeld som aldri noen kan betjenes. Samtidig er investeringene i finans  enormt mye større enn i realøkonomien. Jeg oppfatter at verden lever på forskudd, det er tatt ut forbruk og vekst basert på tenkte inntekter i framtida slik Terra-kommunene i Norge i sin tid spekulerte på Wall Street ut fra kalkulerte framtidig kraftinntekter. Vi så hvordan det gikk.

Se også:

https://www.usdebtclock.org/

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Det vil komme en utnulling. Det vil si at nuller blir strøket - bakfra. Den som eier 10 000 vil henge med til femte null, den som eier ti, vil dette av på to. Millardærene vil nok bli redusert til millionærer, men det i en verden der færre andre har noe.

 2. “USAs samlede gjeld er ca. 70.000 milliarder (billion) dollar. Den nasjonale gjelda er på 22.500 milliarder dollar, det tilsvarer 22,5 trillion dollar.”

  Norsk milliard er amerikansk billion.
  Norsk billion er amerikansk trillion.
  På norsk er den nasjonale gjelden i USA 22,5 billioner dollar.

 3. Ja, jeg er klar over det. og de ulike betegnelsene kan være forvirrende. Men i introduksjonsfilmen fra youtube om den amerikanske gjelda som er en viktig del av innlegget, bruker de trillioner. Derfor valgte jeg å bruke dette.

  Øyvind Andresen

 4. Tror de fleste har forstått hva du mener. For min egen del har jeg rotet endel med disse benevnelsene og tenkte andre kunne ha glede av resultatet av min forvirring … :slight_smile:

 5. En annen sak er at George W. Bush - slik jeg ser det - har kjørt det største ran av sitt eget folk som verden noen gang har sett. Tanken var slikket å gå over til “Amero” når dollaren gikk i skogen, men så lenge det brukes petrodollar og narkodollar holder de liv i illusjonen og trykker ganske enkelt opp nye sedler i et format som får oljefondet til å blekne. Men det er klart: Går det så går det, og why not? (apropos petrodollar: Både Saddam Hussein og Muammar Gaddafi ville gå vekk fra dollar, og ble invadert og drept.)

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

9 KOMMENTARER

 1. Jeg indsætter min kommentar til artiklen (fra Facebook) her også:

  Øyvind jeg kender til din frustration. Problemet med den økonomiske profession er, at den er helt afsporet. I årtier. Se bogen The Nobel Factor.
  Mht gæld, så rækker common sense ingen vegne.

  MMT (modern monetary theory): En stat med egen valuta har ingen problemer pga ‘gæld’. Det er reelt en falsk betegnelse at tale om gæld. For der er blot tale om, at staten har kastet (så mange) penge ud i samfundet.. Og disse penge kan altid blive hentet hjem igen via skatter. Efter en finanskrise som i 2008, så har virksomheder og banker og borgere brug for at betale gæld ned og konsolidere sig.. Det er kun staten, som kan sørge for at bevilge de nødvendige penge til dette behov. Når regeringen så, istedet for at sørge for penge til dette behov i den private sektor, kræver skatter ind og skærer ned på det offentlige forbrug, ja så gør den præcist det modsatte af det nødvendige.

  Jeg understreger: Størrelsen på statens ‘gæld’ er irrelevant. Den har monopol på pengeskabelsen og kan skabe penge og nedbringe penge i samfundet, som den vil. Japan har i 20 år skabt penge til at bekæmpe nedgang i økonomien, men hver gang økonomien var på vej igang, så skar man på pengemængden, så Japan aldrig rigtig er kommet ovenpå.

  Mosler forklarer, at Obama kunne have forhindret 2008 med en simpel skattelettelse til de amerikanske husholdninger. Så havde han forhindret 10 millioner arbejdsløse mv. Dette naturligvis uden at inddrage, at krisen kom pga korruption i finanssektoren mv.
  Lyt til Mosler og Mitchell intro videoer på min MMT resource side her. Nede i midten. Jeg mener, at MMT er det vigtigste intellektuelle våben imod den neoliberale ideologi og for en progressiv politik. Uhyre opløftende faktisk!
  https://homosociologicus.com/neoliberalism-3

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.