Bidrar Klassekampen til svertekampanjen mot Assange?

3

«Bekrefter CNNs Assange-avsløring», er tittelen på en artikkel i Klassekampen 18. juli 2019. Innledningsvis hevdes det at «Ecuadors eks-president Rafael Correa bekrefter at han var klar over at Julian Assange blandet seg i USAs presidentvalg i 2016.»

Men er dette sant? Professor emeritus i journalistikk og tidligere journalist i Klassekampen Rune Ottosen skriver i et leserinnlegg i avisa at dette ikke stemmer. Ottosen skriver:

Ved nærmere ettersyn viser det seg at saken ikke bekrefter noe annet enn at Klassekampen spinner videre på en påstand fra CNN som ikke dokumenterer noe som helst. Når Julian Assange sitter i høyrisikofengsel i Storbritannia i påvente av en mulig utlevering til USA, uten mulighet til å forsvare seg, burde vi som lesere forvente at Klassekampen behandler beskyldninger og påstander mot ham med en større grad av kildekritikk.

Selve artikkelen i Klassekampen er basert på påståtte uttalelser fra tidligere president i Ecuador, Rafael Correa, der han nå ifølge journalisten «bekrefter … at han var klar over at Assange blandet seg inn i presidentvalget». I neste avsnitt siteres Correa på at han aldri har snakket med Assange og «jeg kjenner ham ikke».

Bloggeren Caitlin Johnstone har gått gjennom den påståtte CNN-avsløringen og viser at det ikke finnes etterprøvbar dokumentasjon for påstanden.

New CNN Assange Smear Piece Is Amazingly Dishonest, Even For CNN

Ottosen skriver videre:

Problemet er at Rafael Correa i et intervju med Russian Television (RT) sier at han aldri har sagt dette og hevder at det er CNN i en twittermelding som har forvrengt hans uttalelser. På den lett tilgjengelige nettsiden til RT siteres Correa på at det hele er en manipulasjon fra CNNs side. Nå skal også RT behandles med kildekritisk varsomhet, men spørsmålet er om Klassekampen har kvalitetssikret sin historie. Correa har en helt annen forklaring. Han sier i intervjuet: «Det CNN og andre medier sier er tull (rubbish), men vi er vant til det.

‘Rubbish!’: Correa blasts CNN for claim that Assange made embassy into ‘command post for meddling’

Journalistveteran og professor Rune Ottosen avslutter sin kommentar slik:

Spørsmålet som Klassekampen må stille seg er om avisen har bidratt til en svertekampanje som undergraver Assanges rettssikkerhet der han nå befinner seg, fengslet uten mulighet til å ta til motmæle, i en svært sårbar situasjon.

steigan.no inviterer Klassekampens redaktør Mari Skurdal til å svare på Rune Ottosens kritikk.

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. Det er hverken mer eller mindre enn en vraking av hele avisen. Feiler man i forståelsen av Assange, Snowden og Manning, så har man stort sett feil forståelse av alt. Det blir ikke mye KLASSEKAMP på det grunnlaget gitt. Hva skjedde med avisen din da Steigan? Den er jo tydeligvis inflitrert og omkonstruert til å virke for det motsatte av det den var ment for!
    Jeg sier meg helt fullstendig enig i denne analysen:

  2. Som aksje-eier i KK, vil jeg hevde at blekka alltid har vært elitistisk. Elitistisk i at de aldri tok inn leserinnlegg fra meg, samme om jeg titulerte meg som bonkjærring eller overlever. Student likte de bedre, men det har jeg vært så lite av.
    Litt sånn som min ungdoms marxister. De som var overbevist om min falske bevissthet.

  3. Ola Arve Solstad.

    Svakt av Klassekampen, dette. Assagne må på alle måter støttes nå. Faktisk burde alle slags journalister protestere på det sterkeste mot de overgrepene han blir utsatt for som maktkritisk journalist

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere