USAs sanksjoner mot Huawei tvinger selskapet til å skape en rival til Googles Android

0
Vil sanksjonene mot Huawei føre til at det blir skapt en global konkurrent til Google basert på finsk-russik teknologi? Her fra nettsidene til det finske Sailfish OS.

Den kinesiske telegiganten Huawei er rammet av omfattende sanksjoner fra USA som er ment å rasere selskapet. Effekten kan bli motsatt. I første omgang betyr sanksjonene at Huawei utesluttes fra Googles Android-plattform som det kinesiske selskapet har satset stort på. En mobiltelefon uten et operativsystem er lite verdt, for å si det forsiktig.

Nå ser det ut at det USA oppnår er å tvinge fram et russisk-kinesisk operativsystem som vil være helt uavhengig av USA-teknologi. Pepe Escobar skriver i Asia Times at Huawei ser ut til å ville velge det russike operativsystemet Aurora – «morgenrøden» – som er et operativsystem baser på Sailfish OS, bygd på åpen kildekode og som er utviklet av det finske selskapet Jolla.

Finland har et unikt telkom- og IT-miljø. Ikke bare var det i Finland at Nokia gjorde de gjennombruddene som gjorde mobiltelefonen til allemannseie. Men det var også der Linus Torvalds skapte operativsystemet Linux, som klarte å bryte monopolet til Microsoft. Også Android er basert på Linux.

Sailfish skriver på sine nettsider at deres operativsystemer er «skapt for korporasjoner og regjeringer», noe som mer enn antyder at de har klargjort for land som vil lage egne plattformer uavhengig av USA-teknologi.

Det fine ved Sailfish er at det er fullstendig kompatibelt med det teknologiske økosystemet som er bygd opp på Android-plattformen. Dersom Huawei velger å gå denne veien, kan de stort sett bare overføre all den Android-teknologien de allerede har til Aurora OS, og de vil ikke ha tapt noe. Hele utviklermiljøet som har perfeksjonert seg på Android kan bare fortsatte som de har gjort til nå.

I forbindelse med St Petersburg International Economic Forum skal Huaweis styreleder Guo Ping ha diskutert muligheten for å gå over til Aurora med blant annet Russland minister for digital utvikling Konstantin Noskov. Ifølge Guo er Kina allerede i gang med å teste bruk av Aurora. Saka skal også ha vært oppe i samtalene mellom Vladimir Putin og Xi Jinping, skriver Forbes.

xdadevelopers bekrefter at Huawei tester Sailfish OS og Aurora på noen av sine produkter, men mener det er for tidlig å si om selskapet vil gå fullt inn for dette. Alternativ A for Huawei er å fortsette å bruke Android, men siden den veien ser ut til å være blokkert, må de antakelig finne at Alternativ B, og det kan være en løsning basert på selskapets egen HongMeng-plattform og den finsk-russiske Sailfish/Aurora-plattformen.

Det som er attraktivt for brukerne ved Sailfish er at de bare samler data fra brukerne som trengs for at systemet skal fungere. De selger ikke brukernes data videre til andre, slik Google gjør.

Alle USAs sanksjoner og fiendtlige handlinger mot Kina og Russland har til nå bare oppnådd det resultatet at de to stormaktene, som historisk har vært svært skeptiske til hverandre, nå er blitt strategiske partnere. Det ser ut som om trekket med å utelukke Huawei fra Googles systemer vil kunne føre til at det blir skapt en uavhengig og fullverdig konkurrent til Android. Som strategi betraktet kommer dette svært nær å skyte seg sjøl i foten.

Steve Bannon: Å drepe Huawei er viktigere enn handelsavtale med Kina

USAs angrep på Huawei kan innlede slutten på USAs datahegemoni

Les mer om Huawei på steigan.no. Klikk her.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.