Ved å angripe Kinas telegigant Huawei vil USA naturligvis på kort sikt påføre både selskapet og Kina en del problemer. De problemene skal ikke undervurderes. Med når USA via Google (som ikke er noe annet enn det militær-industrielle kompleksets forlengede arm) vil blokkere Huawei fra å bruke operativsystemet Android, kan det på lang sikt komme til å ramme USA vel så mye.
Det er nemlig slik som Tim Kirby skriver i Strategic Culture:
Et selskap som produserer mobiltelefoner uten å ha et operativsystem er omtrent like bra som å ha et bruk for melkeproduksjon uten kuer.
Eller for å si det i klartekst: Huawei blir nødt til å lage sitt eget operativsystem. Og det må gjøres for både mobiltelefoner, PCer og nettbrett.
Når det gjelder mobile enheter har Android 70 prosent av det globale markedet og Apple iOS nesten 29 prosent. Men det sistnevnte lages bare for Apples maskiner, så vi snakker i virkeligheten om et Android-monopol. For PCer er det Microsoft som har monopolposisjon med omtrenet 80 prosent av markedet. Mac OS (Apple) har 15 prosent, og det gjelder bare for deres egne maskiner, så det er Microsoft som har monopolet.
For deres konkurrenter har dette lenge vært en uholdbare posisjon, men det har vært billigere for dem å føye seg. Det har også vært tilfelle for Huawei, men nå er ikke det noe alternativ lenger.
Huawei – Brennpunktet i den økonomiske krigen mellom Kina og USA.
Donald Trump og USA tvinger nå Huawei og andre kinesiske produsenter til å skape egne og alternative operativsystemer og gjennom det bryte monopolet til Google og Microsoft. Det vil koste penger og innsats å lage nye operativsystemer. Men det er naturligvis fullt mulig, og når det først er gjort vil både posisjonene til Google og Microsoft være varig svekket og Huaweis og andre kinesiske produsenters posisjon være tilsvarende styrket.
Eller som Wall Street Journal helt riktig skriver:
Who Needs Google’s Android?
Richard Yu fra Huawei sier at deres nye OS vil kunne rulles ut internasjonalt i første eller annet kvartal av 2020. Huawei har hatt dette på beddingen en stund og det har allerede fått et navn, nemlig Hongmeng. Det er et begrep fra den klassiske kinesiske taoist-teksten Zhuangzi og har mange betydninger. Det kan for eksempel oversettes med Naturlig Energi, og for Huawei er jo ikke det noen dårlig betydning.
Huaweis grunnlegger Ren Zhengfei sier at det ikke er noe vanskelig å lage et nytt OS. Vanskeligheten er å bygge det økonomiske økosystemet rundt dette. Selskapet melder at Hongmeng er basert på Linux og at det vil bli et universelt operativsystem som også konkurrenter kan bruke. Og når det skjer vil monopolet til Google og Microsoft være brutt for alltid. Huawei sier at Hongmeng vil støtte alle apps fra Android.