USAs marine trosset sjøreglene og kunne ha utløst krig

0
Den russiske destroyeren kom tydelig inn fra det amerikanske fartøyets styrbord side. USA-fartøyet hadde altså vikeplikt.

CNN brakte videoer av at det amerikanske marinefartøyet USS Chancellorsville nesten kolliderte med en russisk destroyer i Stillehavet.

Clayton Doss fra US Navy sa til CNN at

«den russiske destroyeren … gjorde en utrygg manøver overfor USS Chancellorsville og kom så nær som 20-30 meter og satte både fartøyet og besetningen i fare.»

Nå er vi så heldige at CNN også gjorde oss den tjenesten å publisere et videoopptak fra fly som viser manøveren. I det bildet kommer den russiske destroyeren inn fra venstre og gjør en tydelig unnamanøver for å unngå kollisjon.

USS Chancellorsville fikk altså inn den russiske destroyeren fra styrbord side. Internasjonale maritime regler, som også Norge har sluttet seg til sier:

«Når to maskindrevne fartøy styrer kurser som skjærer hverandre på en slik måte at det kan oppstå fare for sammenstøt, skal det fartøyet holde av veien som har det andre på sin styrbord side og skal, såfremt omstendighetene tillater det, unngå å gå forenom det andre fartøyet.»

USS Chancellorsville hadde altså vikeplikt i denne situasjonen, og hadde hatt ansvaret dersom det hadde blitt en kollisjon. Ferdig snakka!

Og en kollisjon mellom to krigsskip fra de to største atommaktene i verden er noe annet enn en skipsulykke. En slik hendelse kunne utløst krig.

Les også:

U.S. 7th Fleet Cruiser Ignores Rules At Sea – Nearly Collides With Russian Destroyer

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.