Australsk politi raidet ABC-kringkasteren fordi de rapporterte om krigsforbrytelser.

0
Illustrasjon: Shutterstock

Raidet har sammenheng med historier fra 2017 om ulovlige drap.

Av Jason Ditz.

Australsk politi stormet bygningen til Australian Broadcasting Corporation (ABC) som en del av pågående etterforskning av historier fra 2017 som handlet om at australske styrker hadde vært involvert i mulige krigsforbrytelser i Afghanistan. 

Statsminister Scott Morrison prøvde å nedtone saken, selv om dette faktisk var den andre dagen slike raid forekom. Det gjaldt en reporter som insisterte på at Morrisons regjering «kveler pressefriheten». 

Morrison prøver imidlertid å fraskrive seg ethvert ansvar. Han sier at disse undersøkelsene startet før han ble statsminister. Han peker også på at ABC er et statseid foretak.

Artiklene fra 2017 som det gjelder handler spesielt om  «ulovlige drap» begått av australske spesialstyrker. Politi-raidet forlangte å få utkastene til historiene, adgang til reporterens e-post og håndskrevne notater. Mer enn 100 dokumenter ble beslaglagt, pluss to USB-stasjoner.

I 2017 avslørte ABC en myriade av drap som var utført av australske spesialstyrker i Afghanistan. De hadde prøvd å skjule drapene ved å unngå å rapportere omfattet av dem til sine overordnede. Drapene inkluderte blant annet unge barn, og ble en sak i en hemmelig militær utspørring.

Det viste seg at spesialstyrkene håpet at ingen ville finne ut om disse drapene når de unnlot å rapportere om dem. Men lokale landsbyboere fant de drepte sivile og rapporterte om dette. Og dermed ble det undersøkelser.

De lekkede dokumentene viste at de australske styrkene ikke bare hadde drept sivile uten grunn. Men de hadde også hatt med seg «drop weapons» som de la igjen på likene til dem de hadde drept, slik at det skulle se ut som om de var blitt drept i lovlige kamper.

Til tross for at både Morrison og ABC prøver å unngå at dette skal bli en stor sak, så har andre australske medier vært svært kritiske. De har fordømt dette som et forsøk på å kneble pressefriheten, og at de vil straffe journalister som lekker ting regjeringen prøver å hemmeligholde. 

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst for Derimot.no. Opprinnelig publisert på Antiwar.com.

Forrige artikkelUSAs marine trosset sjøreglene og kunne ha utløst krig
Neste artikkelKina og Russland har inngått strategisk partnerskap