Generalstreiken i Brasil viser Bolsonaros svakhet

0
Foto: TeleSUR

Generalstreiken i Brasil 14. juni 2019 var en av de største faglige aksjonene i landets historie. Representanter for fagbevegelsen sier at 45 millioner mennesker deltok og at den fant sted i 380 byer over hele landet. Også ungdommen og studentene deltok. Bolsonaro vil i praksis fjerne pensjonene, slik at folk vil bli nødt til å jobbe til de dør. Bolsonaros regjering har også angrepet utdanningssektoren, som står overfor store budsjettkutt.

Streiken var særlig effektiv i offentlig sektor, men også arbeiderne i bankvesenet, oljearbeiderne i Petrobras og arbeidere i offentlig transport streiket. I industrien i São Paulo-regionen streiket over 98 prosent av metallarbeiderne. 10 av landets 12 oljeraffinerier ble rammet av streiken.

Generalstreiken var også en politisk streik fordi den reiste parolen om å fjerne Jair Bolsonaros høyreekstreme regjering. Parolen var: Fora Bolsonaro! – Ut med Bolsonaro! Forut for streiken kom også avsløringene om at tiltalen og rettssaken mot den tidligere presidenten Luiz Inácio Lula da Silva, populært bare kalt Lula, var manipulert og bygde på falske anklager. Hadde han vært tillatt å stille til valg hadde han antakelig blitt valgt i stedet for Bolsonaro.

Bolsonaros tilhengere prøvde å mobilisere til motdemonstrasjoner, men det ble en fullstendig flopp. Bare 10.000 møtte opp mot 250.000 i São Paulo og 400.000 i Rio i demonstrasjonene mot regjeringa.

Oppslutninga om Bolsonaro i meningsmålinger har også falt som en stein og generalstreiken viser at regjeringa er betydelig svekket.

Forrige artikkelOppsvulmete lik i Nilen og penger fra Saudi-Arabia
Neste artikkelTysk oljeselskap vil bore sør for Lofoten