Kina presenterer radarsystem som kan se «stealth»-fly

0
Kinesisk mobilt radarsystem. Foto: Shutterstock

Den kinesiske radareksperten Liu Yongtan og forsvarsingeniøren Qian Qihu fikk i juni 2019 Kinas fremste pris for teknologisk utvikling. Den fikk de for å ha utviklet et nytt radarsystem som kan se fly med såkalte «stealth»-egenskaper og som også er immunt mot anti-radar missiler, skriver den offisielle kinesiske nettavisa Global Times.

Dette radarsystemet baserer seg på elektromagnetiske bølger med stor bølgelengde og bølgene følger jordkrummingen i stedet for å gå i rett linje. Det gjør at systemet kan se over horisonten og oppdage innkommende fly og missiler flere hundre kilometer unna.

Lius radar kan monteres være på faste installasjoner, eller det kan plasseres på biler eller skip. Mobiliteten gjør det til en enda større utfordring for en eventuell angriper.

South China Morning Post har en presentasjon av Liu Yongtan her.

Business Insider diskuterer hvor effektivt dette nye systemet er mot USAs våpensystemer, og mener at det vil være effektivt i en første fase av et eventuelt angrep, men at USA vil kunne spore hvor systemene befinner seg og angripe dem direkte.

USA har basert mye av sin nyere flyutvikling på «stealth». Det gjelder for flytyper som F22 Raptor og F35 Lightning. Poenget er at de skal være vanskelige å oppdage på radar. Dersom det nye kinesiske radarsystemet opphever eller delvis opphever denne fordelen, vil det være vanskeligere å gjennomføre et angrep på Kina med disse flyene.

Også vestlige våpenprodusenter arbeider med liknende radarsystemer, som blant annet Raytheon, skriver Asiaone.com.

Kinas ledelse regner det som et angrep fra USAs side som en reell og aktuell fare og forbereder seg på å kunne motstå den.

Reuters mener at de militære tiltakene Kina har tatt i Xi Jinpings presidentperiode har satt en stopper for epoken med USAs utvilsomme militære overherredømme i Asia. Kina har utviklet konvensjonelle missiler som er på høyde med eller overlegne de som USA har. Kinas marine er nå i en helt annen forfatning enn før og kan nå dominere havområdene i Øst-Asia. For første gang siden de portugisiske skipene nådde Kinas kyster for fem hundre år siden har Kina militær makt til å dominere havområdene utenfor disse kystene, skriver Reuters.

RAND Coporation, som er tenketanken til Pentagon, har sett på styrkeforholdet mellom USA og Kina på ulike militære områder og må slå fast at Kina allerede har opphevet noen av de fordelene USA hadde.

Les også:

Kina ser en økt fare for krig med USA

Et USA-budsjett for krig

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelGunhild Stordalen og hennes EAT-milliardærer
Neste artikkelJuan Guaidós indre krets avslørt for massiv svindel med humanitær støtte
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).