Kina ser en økt fare for krig med USA

0

Kinesiske medier og militære observatører sier at faren for krig mellom USA og Kina har økt med valget av Donald Trump som president.

Dette skriver kommentatoren Liu Zhen i South China Morning Post.

The People’s Liberation Army said in a commentary on its official website last Friday, the day of Trump’s inauguration, that the chances of war have become “more real” amid a more complex security situation in Asia Pacific.

The commentary written by an official at the national defence mobilisation department in the Central Military Commission said the call for a US rebalancing of its strategy in Asia, military deployments in the East and South China Seas and the instillation of a missile defence system in South Korea were hot spots getting closer to ignition.

“‘A war within the president’s term’ or ‘war breaking out tonight’ are not just slogans, they are becoming a practical reality,” it said.

Det offisielle Folkets Dagblad skrev i en kommentar at Kinas militære vil utføre sine marineøvelser uansett utenlandske provokasjoner. Kommentaren henviste til bemerkningene fra USAs utenriksminister Rex Tillerson om at USA bør stoppe Kinas tilgang til de kunstige øyene landet har bygd opp i Sørkinahavet.

Trumps talsmann Sean Spicer har sagt at USA vil hindre Kinas tilgang til disse øyene. 

Talsmann for Kinas utenriksdepartement Lu Kang repliserte via NBC News at

«Jeg tror ikke Spicer er i posisjon til å si hva som er internasjonalt territorium. Det kan være uenigheter og motstridende krav om disse øyene, men det angår ikke USA. Det er i så fall opp til Kina og andre land i regionen.»

Kinas ambassadør til USA, Cui Tiankai, inviterte derimot den nye regjeringa i USA til utvidet samarbeid med Kina. Han pekte på at de to største økonomiene i verden ville ha fordel av å utvide samarbeidet innen handel, finans, sikkerhet, energi og på andre områder.

Neocons i USA har lekt seg med tanken om en krig med Kina i 20 år.

RAND Corporation som ble ble grunnlagt av Douglas Aircraft Company for å gi råd til USAs militære styrker, publiserte i 2016 en rapport som har tittelen War with China – Thinking Through the Unthinkable.

Rapporten går ikke så langt som til å anbefale krig, men den sier at USA har et tidsvindu åpent fram til 2025. Etter den tid vil USAs eventuelle tap øke og Kinas minske.

 

 

 

Forrige artikkelHva Hadia Tajik «spøkte» med, brukte Erna Solberg mot fagbevegelsen
Neste artikkelRomania: Største massedemonstrasjoner siden 1989
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).