IS lever videre i flyktningleiren: – Vi skal lære opp våre barn i jihad

0
NRK har snakket med IS-kvinner i al-Hol-leiren i den okkuperte delen av Syria. Skjermdump fra reportasjen.

NRK har besøkt flyktningleiren al-Hol i Syria som kontrolleres av kurdiske styrker. Journalistene Christine Svendsen og Mohammed Alayoubi har snakket med både IS-kvinner og andre i leiren, og det inntrykket de gir er at IS-kvinnene ikke på noen måte angrer på det de har gjort. De sier tvert om at de er stolte av det og at de ønsker å lære opp barna sine til å føre den hellige krigen videre.

En IS-kvinne fra Hama i Syria gir tydelig uttrykk for at hun fortsatt støtter IS uten forbehold.
Vi har bare gjort det Allah ba oss om å gjøre. Allah har beordret oss til å utføre jihad, hellig krig. Det eneste vi har gjort er å praktisere sharia, sier hun.
Er du stolt over det du har vært med på?
– Ja, klart det. Allah har gitt oss ordre om å gjøre dette.
IS har utført drap og halshugginger. Hva synes du om det?
– Drapene var å praktisere Allahs lover, de som har forlatt Allahs vei ble drept, svarer kvinnen.

De kvinnene i leiren som ikke tilhører IS er redde for IS-kvinnene:

Ved gjerdet til annekset møter NRK en utenlandsk IS-kvinne. Vi møtte henne også i mars, da hadde hun på seg en rosa nikab og sminke. Nå, tre måneder senere, ser hun ut som alle de andre, og er iført heldekkende, sorte klær. Sminket er vasket vekk.
Hun forteller at andre kvinner truet henne til å bytte klær.
– Kvinnene i leiren lager alltid problemer på grunn av kleskoder. De kidnappet mine barn, og de har brent telt. Det er mange problemer. Inne i leiren skjer alt mulig. Barn dør og kvinnene får juling. De slåss også seg imellom.

Lars Gule, som underviser på OsloMet, har lenge opptrådt i mediene som «sakkyndig på terrorisme» og har brukt denne posisjonen til å hevde at IS-kvinnene ikke står inne for den terroren og de forbrytelsene IS har begått. Han skrev følgende på kronikkplass i Dagbladet «Hvor farlige er IS-kvinnene?» :

«IS var og er en farlig organisasjon. Personer som har vært involvert i IS bør etterforskes og straffes for terrorhandlinger de måtte ha begått. Men ikke alt IS har gjort er terror, og ikke alle som sluttet seg til gruppen har hatt til hensikt å begå terror. Derfor er det viktig med en nyansert og individuell tilnærming til fremmedkrigerne. Ikke minst gjelder det kvinnene som reiste til Syria.»

IS henrettet 25 syriske soldater i Palmyra på denne måten. Bødlene var barn, opplært til å drepe.

I diskusjon med steigan.no hevder Gule at han vet hvordan IS-kvinnene tenker. NRK hoppet over et ledd. Istedetfor bare å lytte til Gules angivelige allvitenhet spurte de IS-kvinnene sjøl om hva de mente, og de fikk blant annet til svar:

En av mødrene sier:
Vi skal lære opp våre barn i jihad. Kvinner er med Allahs vilje, like som menn. Det er kvinnene som skal gjenopprette Den islamske staten, sier hun.

Det er vel ingen overdrivelse å si at dette er et perspektiv den angivelig sakkyndige Lars Gule underkommuniserer?

Les også:

Lars Gule bagatelliserer faren fra terroristveteranene

Lars Gule og kampen mot straffelovens §136a

Forrige artikkelSentrale medier i USA fordømmer Trump for ikke å angripe Iran
Neste artikkelMediene har glemt de gule vestene, men det betyr ikke at de har gitt seg