Ekstremister i Israel ønsker å ødelegge Al-Aqsa-moskéen

0
al-Aqsa-moskéen (til venstre) og den gylne Klippedomen er symboler på Jerusalem og palestinernes viktigste helligdommer. Foto: Shutterstock.

Al-Aqsa-moskéen i Jerusalem er den tredje viktigste moskéen i islam og palestinernes viktigste helligdom. Den ble fullført i år 705. Den og den gylne Klippedomen er symboler på Jerusalem. Klippedomen regnes som verdens eldste islamske byggverk.

Lenge har det eksistert en ekstrem jødisk bevegelse som ønsker å rive både al-Aqsa-moskéen og Klippedomen for å «gjenreise tempelet», som de sier. Det nye er at denne ekstremistiske bevegelsen er på vei til å bli mainstream, skriver Whitney WebbMintpress.

Yehuda Glick, som er medlem av Likud-partiet og sitter i Knesset for dem, er en amerikanskfødt jøde som ønsker å fjerne de muslimske helligdommene for å bygge et jødisk tempel der. Uri Ariel, som nå er landbruksminister i Israel, har støttet dette kravet. Han sa i 2014, da han var boligminister, at Israel etter hvert vil fjerne al-Aqsa-moskéen og erstatte den med et jødisk tempel. Palestinske myndigheter frykter for at dette kan komme til å skje.

Den israelske avisa Ha’aretz skrev alt i 2014 at den ekstremistiske bevegelsen for Tempelklippen var i ferd med å få stadig mer oppslutning. Våren 2019 har Israels kultur- og idrettsminister Miri Regev oppmuntret til at settlere må få uhindret adgang til klippen og uttrykt at han håper at «vi snart kan be på Tempelhøyden».

Lederen for det ytterliggående høyrepartiet Zehut, Moshe Feiglin, sa i april 2019 at han vil bygge det tredje tempelet «nå, og ikke om ett eller to år». Times of Israel mener at dette er ekstremt urealistisk, men mon det. USAs ambassador til Israel, David Friedman, har posert på bilder der al-Aqsa-moskéen er retusjert bort.

I USA har dette sionistiske kravet gjenklang blant kristen-sionister som ser på gjenopprettelsen av Tempelet som et varsel om endetiden. Visepresident Mike Pence er en kristen-sionist av den typen.

Det som en gang var en ekstremistisk undergrunnsbevegelse er i ferd med å bli ubehagelig mainstream, og denne bevegelsen har utvilsomt fått blod på tann etter at Donald Trump anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelEl Gran Luchador eller Edgar og Gladys
Neste artikkelBrussel beruset av makt: Sensur kalles nå faktasjekk