USAs sadistiske skryteliste om Venezuela

0
USAs utenriksminister Mike Pompeo gliser bredt under behandlinga av Venezuela i FNs sikkerhetsråd i januar 2019 vel vitende om at USA gjør sitt beste for å ødelegge landet. Foto: Shutterstock.

24. april 2019, seks dager før den selvutnevnte «presidenten» i Venezuela, Juan Guaidó, gjorde et forsøk på militærkupp, presenterte US State Department et «faktaark» som skrøt av USAs sentrale rolle i kuppforsøket. Denne lista er så selvavslørende at departementet fort fjernet den fra sine sider. Men nettavisa The Grayzone fikk tak i den og har sørget for at vi får vite hva uSA skrøt av. Her er en kopi av dokumentet (pdf).

USA skryter her av at de har sørget for at Venezuela «ikke kan drive forretninger» gjennom USAs finanssystem, at USA har frosset «3,2 milliarder dollar av Venezuelas utenlandsformue». Og at USA har sørget for at «Venezuelas oljeproduksjon falt med 736.000 fat olje per dag i mars … og reduserte landets inntekter betydelig».

Dette tapet i oljeproduksjonen representerer et fall på 36 prosent over to måneder. «Hvis jeg var State Department, ville jeg ikke skryte av dette,» sier Mark Weisbrot, som er medredaktør ved Center for Economic and Policy Research. «Dette betyr enda flere premature dødsfall enn de titusener som var resultatet av sanksjonene i fjor.»

Weisbrot forfattet CEPRs rapport sammen med Jeffrey Sachs som sier at sanksjonene har ført til mer enn 40.000 dødsfall i 2017–2018.

Les:Rapport: USA-sanksjoner dreper titusener i Venezuela

Etter at det ble klart for US State Department at deres kryteliste ikke var noe annet enn en full tilståelse av en rekke forbrytelser mot Venezuela var de ikke seine med å slette den. Men de var altså ikke raske nok. For her er den altså:

US Department of State Deleted Venezuela Hit List

Dette er ikke noe annet enn ren sadisme. Kan vi vente protester fra norske politikere og norske medier? Neppe. (Tips: ta i hvert fall en matbit mens du venter, for dette kan drøye.)

Les mer om Venezuela på steigan.no.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelHva mener Klassekampen om Venezuela?
Neste artikkelIsrael sender 1000 soldater til Honduras
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).