USAs sadistiske skryteliste om Venezuela

6
USAs utenriksminister Mike Pompeo gliser bredt under behandlinga av Venezuela i FNs sikkerhetsråd i januar 2019 vel vitende om at USA gjør sitt beste for å ødelegge landet. Foto: Shutterstock.

24. april 2019, seks dager før den selvutnevnte «presidenten» i Venezuela, Juan Guaidó, gjorde et forsøk på militærkupp, presenterte US State Department et «faktaark» som skrøt av USAs sentrale rolle i kuppforsøket. Denne lista er så selvavslørende at departementet fort fjernet den fra sine sider. Men nettavisa The Grayzone fikk tak i den og har sørget for at vi får vite hva uSA skrøt av. Her er en kopi av dokumentet (pdf).

USA skryter her av at de har sørget for at Venezuela «ikke kan drive forretninger» gjennom USAs finanssystem, at USA har frosset «3,2 milliarder dollar av Venezuelas utenlandsformue». Og at USA har sørget for at «Venezuelas oljeproduksjon falt med 736.000 fat olje per dag i mars … og reduserte landets inntekter betydelig».

Dette tapet i oljeproduksjonen representerer et fall på 36 prosent over to måneder. «Hvis jeg var State Department, ville jeg ikke skryte av dette,» sier Mark Weisbrot, som er medredaktør ved Center for Economic and Policy Research. «Dette betyr enda flere premature dødsfall enn de titusener som var resultatet av sanksjonene i fjor.»

Weisbrot forfattet CEPRs rapport sammen med Jeffrey Sachs som sier at sanksjonene har ført til mer enn 40.000 dødsfall i 2017–2018.

Les:Rapport: USA-sanksjoner dreper titusener i Venezuela

Etter at det ble klart for US State Department at deres kryteliste ikke var noe annet enn en full tilståelse av en rekke forbrytelser mot Venezuela var de ikke seine med å slette den. Men de var altså ikke raske nok. For her er den altså:

US Department of State Deleted Venezuela Hit List

Dette er ikke noe annet enn ren sadisme. Kan vi vente protester fra norske politikere og norske medier? Neppe. (Tips: ta i hvert fall en matbit mens du venter, for dette kan drøye.)

Les mer om Venezuela på steigan.no.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Det NRK og norsk MSM gjør for USA når det gjelder Venezuela er ikke noe bedre enn det de gjorde for USA når det gjelder Libya. Eller for de fleste av USAs kriger etter annen verdenskrig. NRK har 1700 journalister, og når NRK ikke viser intervjuet hvor Bolton innrømmer at det er oljen som er grunnen til sanksjons-krigen, er det ikke journalistikk de driver med, de er referenter for USAs utenriksdepartement.

  NRK er ingen nøytral eller uavhengig nyhetsformidler, storkapitalen har hatt sine folk i NRK fra tidlig av, for NRK er det mediehuset som når de fleste nordmenn over lengst tid med mest informasjon med tv, radio, magasiner og internettsider, og som de fleste, spesielt eldre stoler på.

  Også er kanskje nordmenn mer Amerika-vennlig enn de fleste europeiske land. Med flere norsk-amerikanere i USA enn det er nordmenn i Norge, og med det mange familiære forbindelser til USA, og det at vi har langt på vei adoptert US-engelsk som andrespråk, kultur og musikk fra 1945 spesielt, gjør nordmenn spesielt eldre, mindre kritiske til USAs utenrikspolitikk. Da er det ikke lett for alt-pressen uansett å presentere andre sider av saken til nordmenn.

 2. Og det de gjør, må kalles en bjørnetjeneste. Det finnes ikke sjanse for at dette er i den jevne amerikaners interesse, noe mer enn det er i vår.

 3. NRK var meir USA-kritisk i søttiåra, og litt inn på åttitalet. Men så dabba det gradvis av. I søttiåra sat det mange radikale journalistar i NRK som og var temmeleg unge den gongen - slike som Erling Borgen. I Elsters tid som kringkastingssjef hadde kanalen dermed gode kår for kritisk journalistiskk og dokumentarar av ulike slag. Etter Elster har dette gradvis stramma seg til.

 4. Bernader var på Bilderberg-konferansen. Jeg vet ikke helt hvor Førde sto, jeg var i ammetåka den gangen.

 5. Avatar for ESN ESN says:

  USAs sanksjoner mot andre land er økonomisk terrorisme som rammer de svakeste hardest. Det vestlige propaganda maskineriet vil ha oss til å tro at disse sanksjonene er rettet mot “regimet” og ikke sivilbefolkningen, men det er løgn. De rammer alltid sivilbefolkningen.

  USA har til og med frekkhetens nådegave til å påstå at de står på samme side som sivilbefolkningen i de landene som de forsøker å kvele økonomisk med sine drakoniske sanksjoner. Dette er ondskap satt i system.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere