USAs sadistiske skryteliste om Venezuela

0
USAs utenriksminister Mike Pompeo gliser bredt under behandlinga av Venezuela i FNs sikkerhetsråd i januar 2019 vel vitende om at USA gjør sitt beste for å ødelegge landet. Foto: Shutterstock.

24. april 2019, seks dager før den selvutnevnte «presidenten» i Venezuela, Juan Guaidó, gjorde et forsøk på militærkupp, presenterte US State Department et «faktaark» som skrøt av USAs sentrale rolle i kuppforsøket. Denne lista er så selvavslørende at departementet fort fjernet den fra sine sider. Men nettavisa The Grayzone fikk tak i den og har sørget for at vi får vite hva uSA skrøt av. Her er en kopi av dokumentet (pdf).

USA skryter her av at de har sørget for at Venezuela «ikke kan drive forretninger» gjennom USAs finanssystem, at USA har frosset «3,2 milliarder dollar av Venezuelas utenlandsformue». Og at USA har sørget for at «Venezuelas oljeproduksjon falt med 736.000 fat olje per dag i mars … og reduserte landets inntekter betydelig».

Dette tapet i oljeproduksjonen representerer et fall på 36 prosent over to måneder. «Hvis jeg var State Department, ville jeg ikke skryte av dette,» sier Mark Weisbrot, som er medredaktør ved Center for Economic and Policy Research. «Dette betyr enda flere premature dødsfall enn de titusener som var resultatet av sanksjonene i fjor.»

Weisbrot forfattet CEPRs rapport sammen med Jeffrey Sachs som sier at sanksjonene har ført til mer enn 40.000 dødsfall i 2017–2018.

Les:Rapport: USA-sanksjoner dreper titusener i Venezuela

Etter at det ble klart for US State Department at deres kryteliste ikke var noe annet enn en full tilståelse av en rekke forbrytelser mot Venezuela var de ikke seine med å slette den. Men de var altså ikke raske nok. For her er den altså:

US Department of State Deleted Venezuela Hit List

Dette er ikke noe annet enn ren sadisme. Kan vi vente protester fra norske politikere og norske medier? Neppe. (Tips: ta i hvert fall en matbit mens du venter, for dette kan drøye.)

Les mer om Venezuela på steigan.no.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.