Israel sender 1000 soldater til Honduras

2
Israels hær IDF etablerer seg i Honduras. Illustrasjon: Shutterstock

Honduras vil ta imot 1000 israelske soldater som skal trene landets grensestyrker, hæren og politiet og drive «kontraterrorisme», skriver teleSUR.

Det er inngått en trepartsavtale mellom USA, Israel og Hinduras om en utplassering av israelske styrker i landet. Angivelig er hovedoppdraget å hindre migranter i å flykte fra landet. Det er andre gang i sin historie at Honduras tar imot militære styrker fra et annet land og det er første gang IDF etablerer seg i utlandte på denne måten.

Avtalen er en takk for sist for at Honduras overførte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem og dermed anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

IDF vil dele plass med USAs Joint Task Force-Bravo (FTCB) på flybasen Jose Enrique Soto Cano i Palmerola. Honduras har også inngått en avtale med Israel om å kjøpe våpen og militært utstyr derfra.

Den nåværende regjeringa i Honduras er et resultat av et militærkupp i 2009. Kuppet ble fordømt av Organisasjonen av amerikanske stater (OAS), av FN og av EU. USAs daværende president Barack Obama karakteristerte det som et militærkupp, mens hans utenriksminister, Hillary Clinton, sa at det ikke var noe militærkupp.

Det er vanskelig å ikke se Israels militære etablering ved Det karibiske havet som en del av USAs strategi for å vinne sterkere kontroll over hele regionen, deriblant Venezuela. IDF har allerede sendt soldater og reserveoffiserer på et hjelpeoppdrag til Venezuelas naboland Brasil der de er innkvartert på en brasiliansk militærbase.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. School of the israelis?

  Eller omvendt? I følge wikipedia er de alt der, og har ikke sitti med henda i fanget.

 2. At så mange forsøker å flykte/migrere fra Honduras er mye på grunn av USAs utnytting og utbytting av Hounduras og dets innbyggere i over et århundre:

  "US military presence in Honduras and the roots of Honduran migration to the United States are closely linked. It began in the late 1890s, when U.S.-based banana companies first became active there. As historian Walter LaFeber writes in “Inevitable Revolutions: The United States in Central America,” American companies “built railroads, established their own banking systems, and bribed government officials at a dizzying pace.”

  As a result, the Caribbean coast “became a foreign-controlled enclave that systematically swung the whole of Honduras into a one-crop economy whose wealth was carried off to New Orleans, New York, and later Boston.”
  Fra en artikkel i The Conversation.

  Når Trump presterer å kalle karavanen på 7000-8000 mennesker på flukt til USA fra elendigheten USA har påført Honduras for en angrep på USA, er ikke dette noe annet enn et utrykk for den rå kynisme som preger katastrofekapitalismen.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere