Israel sender 1000 soldater til Honduras

0
Israels hær IDF etablerer seg i Honduras. Illustrasjon: Shutterstock

Honduras vil ta imot 1000 israelske soldater som skal trene landets grensestyrker, hæren og politiet og drive «kontraterrorisme», skriver teleSUR.

Det er inngått en trepartsavtale mellom USA, Israel og Hinduras om en utplassering av israelske styrker i landet. Angivelig er hovedoppdraget å hindre migranter i å flykte fra landet. Det er andre gang i sin historie at Honduras tar imot militære styrker fra et annet land og det er første gang IDF etablerer seg i utlandte på denne måten.

Avtalen er en takk for sist for at Honduras overførte sin ambassade fra Tel Aviv til Jerusalem og dermed anerkjente Jerusalem som Israels hovedstad.

IDF vil dele plass med USAs Joint Task Force-Bravo (FTCB) på flybasen Jose Enrique Soto Cano i Palmerola. Honduras har også inngått en avtale med Israel om å kjøpe våpen og militært utstyr derfra.

Den nåværende regjeringa i Honduras er et resultat av et militærkupp i 2009. Kuppet ble fordømt av Organisasjonen av amerikanske stater (OAS), av FN og av EU. USAs daværende president Barack Obama karakteristerte det som et militærkupp, mens hans utenriksminister, Hillary Clinton, sa at det ikke var noe militærkupp.

Det er vanskelig å ikke se Israels militære etablering ved Det karibiske havet som en del av USAs strategi for å vinne sterkere kontroll over hele regionen, deriblant Venezuela. IDF har allerede sendt soldater og reserveoffiserer på et hjelpeoppdrag til Venezuelas naboland Brasil der de er innkvartert på en brasiliansk militærbase.

Forrige artikkelUSAs sadistiske skryteliste om Venezuela
Neste artikkelRapport: En million arter truet med utryddelse
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).