Syria og Russland vil nedkjempe terroristene i Idlib mens USA prøver å hindre det

0
Syriske soldater forberder seg på kampen mot HTS, det vil si al-Qaida, på Latakia-fronten. Foto: Al-Masdar News.

Den syriske hærens offensiv mot terroristene i den nordvestlige Idlib-provinsen fortsetter og solid støtte fra det russiske flyvåpenet. USA, derimot, frykter at dette siste store baseområdet for al-Qaida skal bli nedkjempet. USA krever at Syria og Russland skal stoppe offensiven mot Idlib og det mobiliseres også i de vestlige mediene mot dette. NRK Dagsrevyen brukte igjen videoer fra terrororganisasjonen White Helmets som eneste kilde i sin reportasje 7. mai 2019. Retorikken er den samme som ved kampen om Ghouta og Øst-Aleppo.

Dette skjer til tross for at USA er fullstendig klar over at Idlib er den sterkeste stillingen til terrororganisasjonen al-Qaida, slik viseforsvarsminister Michael Mulroy sa nylig.

Russisk flyvåpen har gjennomført et stort antall angrep på terroristenes stillinger i Idlib, Hama og den nordlige Aleppo-provinsen. Angrepene skal særlig ha vært rettet mot terroristenes våpenlagre og transportruter.

Meldingene fra fronten går ut på at de syriske styrkene vinner terreng og at de har slått tilbake terroristenes forsøk på motoffensiv. Men dette er et veldig komplisert slag, siden det er titusener av godt bevæpnede terrorister i Idlib og fordi de har bygd ut godt befestede stillinger i lang tid.

Syria har holdt tilbake offensiven lenge, ikke minst fordi Russland prøvde å få til en løsning med Tyrkia der Tyrkia skulle avvæpne de pro-tyrkiske terroristene. Dette har imidlertid ikke skjedd, og nå har timeglasset rent ut.

Det er imidlertid ikke sikkert at denne kampen vil arte seg som ett kontinuerlig slag. Noe av det første Syria prøver å oppnå er å åpne hovedveiene fra Aleppo til Hama og Aleppo til havnebyen Latakia. De går begge tvers gjennom Idlib. En sikring av disse veiene ville være en stor strategisk framgang for Syria og et tilsvarende nederlag for terroristene og deres utenlandske bakmenn.

Dette kartutsnittet viser tydelig hvor strategisk viktige hovedveiene fra Aleppo til henholdsvis Hama og Latakia er.

7. mai 2019 angrep Syria og Russland kommandosenteret til Hay’at Tahrir Al-Sham (HTS), det vil si al-Qaida, i det nordøstlige Latakia.


Forrige artikkelKonflikten mellom USA og Tyrkia skjerpes
Neste artikkelMonsanto/Bayers rolle i USAs krig mot Venezuela
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).