Monsanto/Bayers rolle i USAs krig mot Venezuela

0
Bøndene i Venezuela og regjeringa i landet har ført en langvarig kamp mot Monsanto og andre kjemigiganter. Foto: Venezuelanalysis

Det som ligger i dagen som en hovedgrunn til USAs hybridkrig mot Venezuela er det faktum at landet har verdens største oljereserver. Dette har ikke en gang Washington forsøkt å skjule. Det betyr at USAs oljegiganter som Chevron og ExxonMobil står klare til å ta kontroll dersom USA skulle klare å styrte Venezuelas regjering.

Les:Venezuela – John Bolton innrømmer at det dreier seg om olje

Men mindre kjent er at også en annen gigant, nemlig Monsanto, som nå er en del av Bayer-konsernet, har sine interesser i å styrte Nicolás Maduro. Det har seg nemlig slik at mens et stort antall latinamerikanske land har lagt seg fullstendig flate for den agrokjemiske industrien og deres sprøytemidler og genmanipulerte frø, så har Venezuela stått imot. Dette skriver Whitney WebbMintpress.

Opposisjonen i Venezuela ønsker å oppheve disse forbudene. Det første skrittet i den retningen gjorde de i 2016, da de fikk igjennom et slikt vedtak i nasjonalforsamlingen.

Det var i 2004 at Venezuelas daværende president, Hugo Chavez, annonserte at landet kanselerte avtalen med Monsanto om planting av et svært areal med genmodifiserte soyabønner.

En av de tenketankene i USA som har vært og er pådriver for å styrte Venezuelas regjering er American Enterprise Institute (AEI). Hauken John Bolton kommer derfra. Spesialrådgiver Elliot Abrams har vært mye brukt av AEI, og AEI fremmer aktivt interessene til Monsanto og den agrokjemiske industrien, blant annet gjennom en serie med konferanser. AEI har også tette forbindelser med kjemigiganten Dow Chemical. Vi snakker altså om de samme kapitalgruppene som var ansvarlige for krigsforbrytelsene med Agent Orange i Vietnam og Sørøst-Asia.

MintPress har kartlagt mye av dette nettverket, så artikkelen til Whitney Webb kan med fordel leses i sin helhet her.

På grasrota i Venezuela har bøndene ført en vedvarende kamp mot Monsanto og de andre kjemigigantene. Det samme har Venezuelas regjering gjort.


Blant dem som anbefaler steigan.no er:

Vil du være med på dugnaden for kritisk og uavhengig journalistikk? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.