Monsanto/Bayers rolle i USAs krig mot Venezuela

0
Bøndene i Venezuela og regjeringa i landet har ført en langvarig kamp mot Monsanto og andre kjemigiganter. Foto: Venezuelanalysis

Det som ligger i dagen som en hovedgrunn til USAs hybridkrig mot Venezuela er det faktum at landet har verdens største oljereserver. Dette har ikke en gang Washington forsøkt å skjule. Det betyr at USAs oljegiganter som Chevron og ExxonMobil står klare til å ta kontroll dersom USA skulle klare å styrte Venezuelas regjering.

Les:Venezuela – John Bolton innrømmer at det dreier seg om olje

Men mindre kjent er at også en annen gigant, nemlig Monsanto, som nå er en del av Bayer-konsernet, har sine interesser i å styrte Nicolás Maduro. Det har seg nemlig slik at mens et stort antall latinamerikanske land har lagt seg fullstendig flate for den agrokjemiske industrien og deres sprøytemidler og genmanipulerte frø, så har Venezuela stått imot. Dette skriver Whitney WebbMintpress.

Opposisjonen i Venezuela ønsker å oppheve disse forbudene. Det første skrittet i den retningen gjorde de i 2016, da de fikk igjennom et slikt vedtak i nasjonalforsamlingen.

Det var i 2004 at Venezuelas daværende president, Hugo Chavez, annonserte at landet kanselerte avtalen med Monsanto om planting av et svært areal med genmodifiserte soyabønner.

En av de tenketankene i USA som har vært og er pådriver for å styrte Venezuelas regjering er American Enterprise Institute (AEI). Hauken John Bolton kommer derfra. Spesialrådgiver Elliot Abrams har vært mye brukt av AEI, og AEI fremmer aktivt interessene til Monsanto og den agrokjemiske industrien, blant annet gjennom en serie med konferanser. AEI har også tette forbindelser med kjemigiganten Dow Chemical. Vi snakker altså om de samme kapitalgruppene som var ansvarlige for krigsforbrytelsene med Agent Orange i Vietnam og Sørøst-Asia.

MintPress har kartlagt mye av dette nettverket, så artikkelen til Whitney Webb kan med fordel leses i sin helhet her.

På grasrota i Venezuela har bøndene ført en vedvarende kamp mot Monsanto og de andre kjemigigantene. Det samme har Venezuelas regjering gjort.


Blant dem som anbefaler steigan.no er:

Vil du være med på dugnaden for kritisk og uavhengig journalistikk? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelSyria og Russland vil nedkjempe terroristene i Idlib mens USA prøver å hindre det
Neste artikkelUSA sidestiller motstand mot sionismen med antisemittisme
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).