Monsanto/Bayers rolle i USAs krig mot Venezuela

2
Bøndene i Venezuela og regjeringa i landet har ført en langvarig kamp mot Monsanto og andre kjemigiganter. Foto: Venezuelanalysis

Det som ligger i dagen som en hovedgrunn til USAs hybridkrig mot Venezuela er det faktum at landet har verdens største oljereserver. Dette har ikke en gang Washington forsøkt å skjule. Det betyr at USAs oljegiganter som Chevron og ExxonMobil står klare til å ta kontroll dersom USA skulle klare å styrte Venezuelas regjering.

Les:Venezuela – John Bolton innrømmer at det dreier seg om olje

Men mindre kjent er at også en annen gigant, nemlig Monsanto, som nå er en del av Bayer-konsernet, har sine interesser i å styrte Nicolás Maduro. Det har seg nemlig slik at mens et stort antall latinamerikanske land har lagt seg fullstendig flate for den agrokjemiske industrien og deres sprøytemidler og genmanipulerte frø, så har Venezuela stått imot. Dette skriver Whitney WebbMintpress.

Opposisjonen i Venezuela ønsker å oppheve disse forbudene. Det første skrittet i den retningen gjorde de i 2016, da de fikk igjennom et slikt vedtak i nasjonalforsamlingen.

Det var i 2004 at Venezuelas daværende president, Hugo Chavez, annonserte at landet kanselerte avtalen med Monsanto om planting av et svært areal med genmodifiserte soyabønner.

En av de tenketankene i USA som har vært og er pådriver for å styrte Venezuelas regjering er American Enterprise Institute (AEI). Hauken John Bolton kommer derfra. Spesialrådgiver Elliot Abrams har vært mye brukt av AEI, og AEI fremmer aktivt interessene til Monsanto og den agrokjemiske industrien, blant annet gjennom en serie med konferanser. AEI har også tette forbindelser med kjemigiganten Dow Chemical. Vi snakker altså om de samme kapitalgruppene som var ansvarlige for krigsforbrytelsene med Agent Orange i Vietnam og Sørøst-Asia.

MintPress har kartlagt mye av dette nettverket, så artikkelen til Whitney Webb kan med fordel leses i sin helhet her.

På grasrota i Venezuela har bøndene ført en vedvarende kamp mot Monsanto og de andre kjemigigantene. Det samme har Venezuelas regjering gjort.


Blant dem som anbefaler steigan.no er:

Vil du være med på dugnaden for kritisk og uavhengig journalistikk? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. Oljereserver har vist seg å være en stor hemsko for normale nasjoner - da vil alle ha en bit - hele tiden.

  2. Storkapitalen forsøker alltid å få kontroll over matproduksjonen og drikkevann i alle land, det er en prioritet for dem å få styring på det eksistensielle, vann og mat, derfor er agro-selskapene deres alltid med når en ny nasjon skal tas over.

    Foreksempel satte International Monetary Fond som betingelse for at Ukraina skulle få 7 milliarder dollar i lån i 2014, at Monsanto måtte få starte sin genmodifiserte matproduksjon i Ukrainas kostelige matjord, og Verdensbanken forlangte at utenlandske investorer måtte få kjøpe ukrainsk matjord for å gi et lån på en milliard dollar.

    Irrelevante betingelser for å gi lån, men så er også IMF og VB sentrale instrumenter for den globale storkapitalen for å ta over nasjoner. Det er ikke uten grunn at bankkartellene kjøper opp drikkevannskilder i en rasende fart verden over.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere