Konflikten mellom USA og Tyrkia skjerpes

0
Presidentene Putin og Erdogan ved åpningen av Turk Stream i november 2018. Shutterstock.

USA og Tyrkia er uenige om Tyrkias avtale om kjøp av det russiske S-400 missilsystemet – svært uenige. Fungerende forsvarsminister Patrick Shanahan i USA sier at dersom Tyrkia bestemmer seg for å gjennomføre dette kjøpet så vil USA trekke ut oppdrag for kampflyet F-35 fra Tyrkia.

Men det er ingenting som tyder på at Tyrkia vil bøye seg for presset. Den tyrkiske avisa Hurriyet Daily News skriver at tyrkiske soldater har dratt til Russland i mai 2019 for å få trening i bruken av S-400. Dette er et ledd i den avtalen Tyrkia allerede har inngått med Russland om kjøp av dette systemet. Noe helt nytt er at disse tyrkiske soldatene skal trene på S-400 sammen med kolleger fra Kina.

Tyrkias forsvarsminister Hulusi Akar sier at det ikke er noen klausul i avtalen om kjøp av F-35 som forbyr et kjøp av S-400. Det er klart at for Lockheed Martin, som produserer flyet og ikke minst for de andre kjøperne, slik som Norge, vil det bli dyrt om Tyrkia blir ekskludert fra kjøperlista. Tyrkia har planlagt å kjøpe 120 fly. Blir de utelukket må deres del av utviklingskostnadene fordeles på de andre deltakerne i programmet.

En av grunnene til at USA er bekymret for Tyrkias kjøp av SD-400 er at dette våpensystemet antakelig vil være i stand til å oppheve virkningene av de såkalte stealth-egenskapene til F-35. Kort sagt, F-35 vil være synlige på radaren til S-400. USA frykter også at hemmelig informasjon om F-35 og NATOs teknologi vil bli delt med russerne.

Striden har også geopolitiske sider fordi både Tyrkias kjøp av S-400 og landets stadig samarbeid med Russland og Kina gjennom Shanghai Cooperation Organisation (SCO) fører Tyrkia vekk fra USAs dominans.

Wshinton er også mildt sagt misfornøyde med at Tyrkia har inngått et strategisk samarbeid med Russland når det gjelder rørledningen for russisk gass til det europeiske markedet, den såkalte Turk Stream.

Tyrkia har NATOs nest største hær etter USA og er et strategisk viktig land på NATOs sørøstre flanke. Landet kontrollerer også innseilinga til Svartehavet og grenser til såvel Syria som Iran. Å tape Tyrkia ville være et stort strategisk nederlag for NATO. Derfor kan det ikke utelukkes at USA vil forsøke seg med andre metoder dersom det politiske presset mislykkes, slik som for eksempel et nytt kuppforsøk.


KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.