Kuppforsøket i Tyrkia

23
Erdoğan truer med at kuppmakerne vil bli straffet strengt

Natt til 16. juli 2016 gikk deler av hæren til aksjon mot den tyrkiske regjeringa i noe som åpenbart var et forsøk på statskupp. Hovedstaden Ankara var som en krigssone der tanks skjøt mot mål nær parlamentet og kampfly skjøt mot et militærhelikoptter som var kontrollert av opprørerne. I Istanbul ble broene over Bosporos stengt for all trafikk. De første meldingene tydet på at kuppmakerne hadde lykkes, men president Erdoğan opptrådte så på TV og erklærte at kuppet var slått ned og at kuppmakerne ville få betale en høy pris. Han sa også at kuppmakerne hadde bombet det stedet i Marmaris der han hadde oppholdt seg i kort tid tidligere.

kuppforsok
Militærkjøretøyer i Istanbul

Hvem er kuppmakerne?

Erdoğan hevder at kuppmakerne tilhører Gulen-bevegelsen, Det skal naturligvis ikke utelukkes. Den innflytelsesrike imamen Fethullah Gulen har mange støttespillere og et stort nettverk av skoler og medier i Tyrkia. Sjøl bor han i USA og derfra har Gulen uttalt at han ikke har noe som helst med kuppet å gjøre, skriver Financial Times.

Gulen skriver:

“I condemn, in the strongest terms, the attempted military coup in Turkey. Government should be won through a process of free and fair elections, not force.”

Analytikere mener at det er mer sannsynlig at det er kemalist-offiserer i hæren som har sett seg lei på Erdoğans stadig mer islamistiske og risikable politikk. Erdoğan har jo både gjort Tyrkia til en hovedsponsor for de jihadistiske gruppene i Syria, og han har innledet en borgerkrig mot kurderne øst i Tyrkia.

Dette har langt på vei forspilt den økonomiske og politiske suksessen Tyrkia har hatt i det første tiåret av 2000-tallet.

Den tyrkiske armeen har lenge spilt en politisk nøkkelrolle i Tyrkia. I 1960 gjennomførte den et kupp mot den islamistorienterte statsministeren Adnan Menderes, som de til slutt henrettet. Minst to ganger til har armeen stått bak kupp i landet.

Tilhengere av den tyrkiske presidenten i konfrontasjon med soldater i Istanbul
Tilhengere av den tyrkiske presidenten i konfrontasjon med soldater i Istanbul

Linjeskifter og krise

Etter å ha ført en så aggressiv politikk mot Russland at det liknet forspillet til krig, slo den tyrkiske regjeringa kontra og kom med en unnskyldning til Russland for å ha skutt ned det russiske Su-24-flyet. Det kom også klare signaler fra Ankara om at man ønsket en forsoning med president Assad i Syria.

Tyrkias allierte jihadister i Syria har dessuten gått på noen store militære tilbakeslag etter at den syriske hæren lyktes i å ta kontroll over forsyningslinjene deres fra Tyrkia.  Et nederlag for dem er også et nederlag for Erdoğans strategi.

Dette er sjølsagt mer enn nok til at krefter i hæren skulle ønske å ta kontroll. Men når de ser ut til å ha mislykkes, kan det komme av at de ikke hadde store nok deler av offiserskorpset på sin side.
New York Times skriver:

«Nonetheless, the abrupt turn of events in Turkey left Mr. Erdogan’s grip on power uncertain. The country has been reeling from a wave of deadly extremism by the Islamic State militant group, struggling to accommodate hundreds of thousands of refugees from the war in neighboring Syria and fighting a resurgent Kurdish rebellion in the Turkish southeast.»

The Guardian skriver:

In the immediate background are terrorist attacks blamed variously on Islamic State and the Kurdish PKK, escalating as the war in neighbouring Syria has dragged on into its sixth year. In early June, 11 people died and many more were badly injured when a car bomb exploded in central Istanbul. Two weeks later, a suicide bombing at Istanbul International airport killed 42 and left more than 200 wounded.
Information was sketchy but Recep Tayyip Erdoğan has alarmed many with his staunchly Islamist and increasingly authoritarian views, especially in the military, which has traditionally seen itself as a guardian of the country’s secular heritage, embodied by Kemal Atatürk, the founder of the modern republic. The president’s rhetoric has polarised the country and inflamed ethnic and sectarian tensions.
Erdoğan’s involvement in the Syrian crisis – opposing the president, Bashar al-Assad, and backing Islamist groups fighting to overthrow him – has created the opposite of the old aspiration of “zero problems” with the neighbours. The resumption of conflict with the PKK after a two-year ceasefire complicated matters even further.

Her er ei tidslinje for kuppforsøket.

USA og EU

Erdoğan har sterk støtte i USA, og han har lykkes i å få EU til å godta den provoserende politikken han har ført. Særlig Angela Merkel har gått i spissen for at EU skal bøye seg for de ytterliggående kravene fra Ankara. Det går an å snakke om en akse mellom Tyskland og Tyrkia. Det har gitt den tyrkiske presidenten gode kort på handa internt i Tyrkia.

Tyrkia er NATOs sørflanke. USA kan ikke godta å miste kontrollen over Tyrkia. Hvis kuppmakerne ikke har hatt ryggdekning i USA, kan det være en årsak til at de har mislykkes. Barack Obama har da også gått ut med en klar støtte til Erdoğan.

Erdoğan truer med at kuppmakerne vil bli straffet strengt
Erdoğan truer med at kuppmakerne vil bli straffet strengt

Provokasjon?

Noen kommentarer går ut på at det kan ligge en provokasjon bak kuppforsøket, at krefter nær Erdoğan har villet at kuppet skulle skje for så å kunne slå det brutalt ned og renske ut det som måtte finnes av opposisjon i de væpnede styrkene. Om det ikke har skjedd på denne måten, så kan uansett sultanen i Ankara bruke det slik. Hvis han nå har lykkes i å slå ned kuppet, så vil han ha åpen vei for å arrestere og straffe dem han ser på som trusler mot sitt eget regime. Dette vil i så fall forsterke marsjen mot å gjøre Tyrkia til presidentdiktatur.

Det er en underdrivelse å si at situasjonen i Tyrkia er ustabil. Landet er inne i ei djup politisk og strategisk krise. Sjøl om kuppet nå ser ut til å være slått ned, betyr det på ingen måte at landet er stabilt eller at de motsetningene som førte til kuppforsøket er løst.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


23 KOMMENTARER

 1. […] Igår kväll inleddes ett försök till statskupp i Turkiet av delar av militären. Klockan 19.29 stängdes bland annat bron över Bosporen, strax efter hörders skottlossningar i Ankara och kl 20.02 sa Turkiets premiärminister Binali Yildirim att ett kuppförsök inletts och manade till lugn. Reuters Den turkiska tv-kanalen CNN Türk stormades under direktsändning, skriver New York Times. Strax innan sändningen stoppades hördes skottlossning och nyhetspresentatören sade att det fanns soldater i kontrollrummet. USA,EU och statsminister Löfvén har nu uttalat sitt stöd för Erdogan. Margot Wallström menar kl 9 att kuppen inte var helt oväntad pga. en ökad politisk politisering i landet. * Läs tidigare bloggartiklar om Turkiet – nedtill. Kuppmakarna rapporterade tidigt om en lyckad kupp, men den har slagits ned enligt rapporter kl. 8 på morgonen. President Erdogan har kommit till Istanbul från sin semester i Marmaris, där semesterorten skall ha bombats. Han har framträtt i TV, fördömt kuppen och sagt att kuppmakarna ska straffas hårt. Erdogan påstår att Gulen-rörelsen ligger bakom kuppen, men detta förnekas av den inflytelserike imamen Gulen i Financial Times “I condemn, in the strongest terms, the attempted military coup in Turkey. Government should be won through a process of free and fair elections, not force.” Pål Steigan […]

 2. Tanker om kuppforsøket i Tyrkia i korttekst: Erdogan er iferd med å «miste taket» på de «sekulære» med sin måte å få innført sharialover i landet. Med hendelsen i Nice var det en glimrende anledning for han å «konstruere» et angrep på hans styresett. Han var tidlig ute i media og de ecventuelle kuppmakerne visste HVOR han befandt seg. I et slikt kuppforsøk skulle man tro at det første kuppmakerne ville gjort var å «kneble» landets leder. Ble det gjort? Nei…men en 2håndfull» soldater ble sendt ut i gatene for å «innta» diverse «viktige» bygninger omkring i landet. Erdogan går i media og ber folk gå i gatene for å bekjempe opprørerne???? En av de største militærmaktene i Europa der et fåtall innen militæret gjør opprør mot denne militærmakten virker noe suspekt og lite gjennomtenkt av militæroffiserer. Jeg kan ikke forestille meg at høyere offiserer i et land med så stort militært apparat finner på å gjøre noe slikt med den hensikt å styrte Erdogan. ( Kunne kommet med flere begrunnelser). Mao dette er «konstruert» (tatt ut av læreboken) av «kaliffen» sjøl.

  • Jan Erik Winås. Jeg har gjort akkurat de samme betraktningene selv. Erdogan kaller kupp-forsøket «ei Guds gave»… Skal ikke se bort fra at islamisten Erdogan har hjulpet Gud ganske mye her…

  • Det er nok en god del flere begrunnelser som du sier, bla. Pentagon er i proxy krig med CIA i Syria og Irak. Natos utplasserte kjernefysiske stridhoder i İncirlik Air Base. Today, Turkey remains one of five European members of NATO that hosts U.S. nuclear weapons within the framework of the alliance’s nuclear-sharing arrangement. The NATO nuclear arsenal in Turkey is unique in several respects. First, thanks to major reductions in other countries, Turkey has more U.S. nuclear weapons than any other alliance member outside the United States. Of the 200 or so B-61 nuclear bombs stationed in Europe, Turkey hosts approximately 90 at İncirlik Air Base. Tror du dette kuppforsøket hadde gått hus forbi alle etteretningene som opererer i dette området uten at de har innflytelse på hva som egentlig skjer? Putin og Kerry hadde et møte rett før kuppet. Hva vil komme frem av informasjon fra kupp makerne ang terror aksjonene i Tyrkia i den senere tid og hvem som egentlig står bak dem, Samt hvem som har vært main handler for ISIS på både egne og andre sine vegne..Skal bli interesant å se nærmere på ekslosjonen som gikk av i parlamentsbygningen hvis den blir å oppdrive på film.. Kanskje er Erdogan vingeklippet av USA og Russland som antagelig fra nå styrer mer av det han kan foreta seg militært og kanskje i nær fremtid har planer for ham som scapegoat for støtten til ISIS? Skal ikke se vekk fra at dette også kan ha noe med valgkampen i USA å gjøre. Ikke vet jeg men det skal bli intresant a se hvordan dette utvikler seg. Får håpe Boris Johnsen hiver seg rundt, tar tak i situasjonen og får alle parter til å finne roen. 🙂

 3. Norske medier kjører ensisdig pro Erdogan propaganda vedrørende kuppet.

  Et godt eksempel er denne fra ABC nyheter med en klar agenda.

  http://www.abcnyheter.no/nyheter/2016/07/16/195229581/tyrkia-vil-vurdere-innfoering-av-dodsstraff

  «Folket responderte på Erdogans ønske

  ør Erdogan landet i Istanbul, oppfordret han folk til å strømme ut i gatene og ikke respektere portforbudet som kuppmakerne innførte, og senere ba han folk bli i gatene fordi faren for nye forsøk på kupp ikke var over.

  Tusener svarte på oppfordringen, og det var sammenstøt mellom kuppsoldater og sivile, blant annet på Bosporos-broen.»

  Sitat slutt.

  Tusener, hva er tusener? Her skal vi ledes til å tro at nesten alle er på Erdogans side.

  Jeg er enig med de som sier at Erdogan kommer til å utnytte dette. De som jobber i torturkammerene har travle dager i vente.

 4. Hadde dette hatt rot i virkeligheten hadde vår alles kjære Jens & co, samt andre Tyrkiavennlige nasjoner vært på banen for å hjelpe, men neida, Jens maner til selvbeherskelse, hva det nå skal bety. Allerede stinker dette bløffmakere, ikke kuppmakere, lang vei. Ypperlig fremstilling dersom Erdogan ønsker å renske vekk siste rest av opposisjon blant egne rekker, samt ytterligere avvikling av det angivelige demokratiet der nede. Sørgelig at norske medier er så innmari glade i å bedrive slikt tøv som dette.

  • Enig. Jeg tror dette var ren indremedisin for å røyke ut dem som var villige til å utføre et væpnet kupp mot det sittende regimet.

  • NRK-journalist Gro Holm «informerte» sent i går kveld at hvis Erdogan hadde blitt styrtet, ville det i alvorlig grad ha rammet krigen mot terror! Bra at vi har topp-journalister til å informere oss vanlig dødelige….

   • Det er helt utrolig. Og de maler på de samme løgnenedøgnet rundt. Men det kan bli bedre. Nrk melder at en Fransk minister sår tvil om Tyrkias angivelige kamp mot IS. Nrk selv kaller innføringen av mer sharia for noe sånt som «strengere religiøse regler». Det lyder bedre.

    • – Vi ønsker at lov og orden skal fungere skikkelig i Tyrkia, sier Ayrault til TV-kanalen France 3.

     Men han sier samtidig at president Recep Tayyip Erdogan ikke bør bruke kuppforsøket som en blankofullmakt til å renske ut sine motstandere.

     Eksperter har advart om at det mislykkede kuppet kan føre til at Erdogan blir enda mer autoritær, og at det vil gjøre samarbeidet mellom Tyrkia og EU vanskeligere.

     Ayrault mener at hendelsene de siste to dagene sår tvil om Tyrkias troverdighet når det gjelder kampen mot den ytterliggående gruppa IS.

     – Det er et spørsmål om troverdighet på den ene siden, og faktisk et element av mistenksomhet på den andre, sier Ayrault. (©NTB)

 5. Synd militæret ikke lykkes. Det var jubelscener i Syria i går- gratis drinker på nattklubber og barer i Damaskus. Fyrverkeri i Latakia. Gledeskudd fra soldaters maskingevær. Syrere øynet et håp om at tar hæren kontroll over Tyrkia vil det bli slutten på terroren i Syria. Grensene ville bli stengt. Slutt på valfarten av terrorister til Syria. Slutt på alle sovende terrorceller i Tyrkia. Tryggere for Europa. Kort sagt. De som skalv i buksene var alle terroristene inne i Syria og i Tyrkia- selvfølgelig…..Når Erdogan oppfordret folk å ta til gatene, mente han ‘folk’ også. Når vi nå vet at mange av soldatene som er blitt halvshugget, slått ihjelp, fått stupen skåret av, så ser hvilke ‘folk’ som bor i Tyrkia. Ikke rart Syria er skuffet i dag.

  • Jeg antar at du hadde fått i deg noen av de gratis drinkene, da du skrev dette her.

   Vi sier fylla har skylda og går videre – saint’ ja.

 6. Ryska media citerar Melih Gökçek, borgmästare i Ankara, som ska ha antytt i en CNN-intervju på turkiska att kuppen hade anti-ryska förtecken, och att folk inblandade i nedskjutandet av det ryska planet deltog. Andra obekräftade källor påstår att ledaren för kuppen var Akın Öztürk, före detta chef för turkiska flygvapnet (dock ersattes han tydligen före SU-24-debaclet).

  http://sputniknews.com/middleeast/20160716/1043108695/turkey-coup-pilot-russia.html

  Det här är ju definitivt en partsinlaga, men visst vore det kul (med stark reservation för blodbadet och de påföljande drakoniska åtgärderna) om det hela vore ännu ett havererat regime change-försök i reaktion mot Erdogans senaste kovändning visavi Putin (och kanske Assad).

 7. Ett halvhjertet forsök, og knapt nok det! Kuppmakerne som tydeligvis besto av noen få offiserer av lavere grad og ett par tusen soldater under deres kontroll hadde sannsynligvis håpet at flere offiserer og avdelinger ville slutte seg til, men der tok de feil. Det virket komisk rett og slett det vi så igår kveld, ett par tanks som rullet opp mot flyplassen, ett par lastebiler med soldater som ble mobbet av tilhengere av Erdogan. Mange spör om «kuppforsöket» var iverksatt at Erdogan, men lite tyder på det når vi ser at de ansvarlige og kanskje alle inkludert soldater som deltok vli få dödsstraff om lovene endres. Her er det at vi skal fölge med i hva som skjer med disse videre, det gir svaret om dette var «teater». Uansett er Erdogan styrket etter dette, han kan iverksette strengere tiltak og avsette mange innen domstoler og militare, stramme ytringsfriheten enda mer, mens de som trodde de ville gjennomföre ett kupp fordi de var lei av terrorisme og krigen, er taperne, Tyrkia er ikke ett utviklingsland der over halvparten av befolkningen er analfabeter og uten jobb, Tyrkia er ett demokrati( med visse forbehold etter vestlig standard) en stor middelklasse, og ett sekulært samfunn, da blir ett militærkupp anno 2016 veldig vanskelig å gjennomföre.

 8. Kva kan vere grunnlaget for at Erdogan no fjernar over 2700 (sic!) dommarar i Tyrkia? Han må tydelegvis ha ei ferdig liste over personar som er uønska i rettsapparatet. Det er grunn til å frykte ei utreinsking av stort omfang av både opposisjon og alt som ikkje er erklærte Erdogan-tilhengarar. Desse 2700 har neppe vore ute i som aktive kuppdeltakarar i natt.

 9. Dette var et meget anemisk forsøk på et kupp. Vi ser nå Erdogan får fritt leide til å fjerne enda mer av opposisjonen og forme landet i sitt bilde. Cui Bono?

  http://www.zerohedge.com/news/2016-07-16/erdogans-counter-coup-begins-turkey-purges-2745-judges-prosecutors-arrests-hundreds
  http://www.independent.co.uk/news/world/europe/turkey-coup-latest-news-erdogan-istanbul-judges-removed-from-duty-failed-government-overthrow-a7140661.html

  http://www.nytimes.com/2016/07/18/opinion/turkeys-coup-that-wasnt.html?_r=0
  «As coups go, the Turkish effort was a study in ineptitude»

  https://www.rt.com/news/351606-usa-incirlik-base-turkey-blocked/

  http://www.hln.be/hln/nl/37662/Staatsgreep-Turkije/article/detail/2797535/2016/07/16/Erdogan-organiseerde-zelf-staatsgreep-om-weg-naar-dictatuur-te-plaveien.dhtml
  google translate:
  «Dani Rodrik, Turkish economist and expert on international politics at Harvard University, the coup in the beginning it was doomed to fail. In an interview with US news Vox Rodrik said that the coup was poorly planned. «The people in Turkey are currently all thinking the same thing: the military coup must be set up by the President himself.»
  «First, says Rodrik, the coup was «very confusing»; Also the fact that most TV channels were operational when the coup unfolded, he finds suspicious. He also insists that no attempt was made to summarize Erdogan.
  «The theory that a coup was organized by Erdogan himself is widespread in Turkey. The idea is that the coup should pave the way for a dictatorship under Erdogan». »

  «Turkey has a history of coups. In the past, that always happened after midnight, so everyone is unprepared. A coup can not launch at 22 pm when the people go.»

  That division would have resulted in the army to an amateurish approach Corekoglu seems rather unlikely. «From day one was the army against President Erdogan, but they follow him because he is the president in office. If it would have been a real coup against Erdogan, we had eighty percent of the soldiers seen in the streets. They would then the presidential palace have attacked, and not the parliament. it is then not really matter if you like military follower of Fethullah Gülen are (a political opponent of Erdogan, ed.) or not. »

  http://deredactie.be/cm/vrtnieuws/buitenland/1.2715941
  google translate:
  «so amateurish,» says Turkish political analyst Barbaros Corekoglu. According to him, all indications are that it was not a real military coup, but there were purely political forces.
  The Turkish army is very powerful. Turkey is the second military power within NATO. Still, the show of strength of the coup plotters was yesterday relatively sparse. «The list includes high ranking generals who have the power to bring thousands of soldiers on the street and sending out hundreds of warplanes and tanks. It is simply not happened,» Corekoglu tells VRT news.
  «There were only a handful of tanks and helicopters and a thousand soldiers in two cities. This in a country with 76 million people. We speak then of a military coup? The Gezi protests several years ago sent Erdogan 10,000 agents to Istanbul, for comparison.»

  interview with man in Ankara:
  «very young soldiers with no senior commanders»
  https://www.youtube.com/watch?v=0hBXErp8gE4

  «Turkish soldiers thought coup was military ‘exercise’»
  https://www.rt.com/news/351639-turkish-soldiers-coup-exercise/

  war leaks, Turkey coup.
  https://www.youtube.com/watch?v=zbXA8kWF9HU&list=UUuqdsYT5rFqw0L5oO_HwvgA

  Coup bombing, misses and hits car:
  http://www.liveleak.com/view?i=561_1468684046
  euronews:
  http://www.liveleak.com/view?i=052_1468654204

  Coup soldiers surrendering to police
  Only in Turkey
  http://www.liveleak.com/view?i=304_1468657831

  http://www.independent.co.uk/news/world/turkey-coup-conspiracy-theory-erdogan-military-gift-from-god-soldiers-istanbul-a7140516.html

  http://www.smobserved.com/story/2016/07/16/news/did-pres-erdogan-himself-order-the-coup-in-turkey/1613.html

  Military take over TV stations
  http://www.liveleak.com/view?i=aa5_1468671303

  soldiers lynched by Erdogan supporters after failed coup.
  http://www.liveleak.com/view?i=6fc_1468667008


  bloody bodies in the streets of ankara.
  http://www.liveleak.com/view?i=ab7_1468675671
  probably crushed by tank
  http://www.liveleak.com/view?i=3be_1468649819
  ————————–

 10. Jeg synes det er en helt vanvittig «media-spinning» i vestlig presse for tiden og det uten at de ansvarlige for kuppet har stått fram. Journalistene synes kanskje media-spinning er morsomt og leserne storkoser seg vel med slik underholdning?

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.