Irak: 45.000 barn statsløse

0
Fra omslaget til rappporten "Barriers from birth" fra Flyktnighjelpen.

Ifølge Flyktninghjelpen er det 45.000 barn i Irak som nå risikerer å miste sitt statsborgerskap. Dette er barn som i dag er på flukt. De oppholder seg i internerings- eller flyktningleirer, men er uten ID-dokumenter. Dette skriver NRK, som fortsetter:

Flyktninghjelpen hevder det skjer fordi barna fikk tildelt fødselsattester av terrorgruppen IS. Disse anses ikke lenger som gyldige av irakiske myndigheter. Andre har mistet, eller blitt frastjålet ID-dokumentene.

Flyktninghjelpens Jan Egeland, som har vært en aktivist for krigen mot Syria, sier:

– Vi står ovenfor det som kan bli en tidsinnstilt bombe. Å gi disse barna skolegang, helsehjelp, rett og slett retten til å eksistere, er nøkkelen til en bærekraftig framtid for disse barna og for Irak.

Rapporten kan lastes ned her.

Jan Egeland innrømte i juli 2014 at «Nødhjelp for millioner av kroner fra Flyktninghjelpen har havnet i områder som er kontrollert av den islamistiske terrorgruppen ISIL.»

Så Egeland og hans organisasjon har altså bidratt til å skape den situasjonen de nå advarer mot konsekvensene av.

Det er uten tvil en forferdelig situasjon disse barna er havnet i. Men de ansvarlige for krigene mot Irak og Syria kan ikke løpe fra det ansvaret de har for å ha skapt denne situasjonen.

Norge har gitt ti milliarder kroner «til Syria» der ingenting er gått til Syria, men det meste har gått til å støtte den sivile infrastrukturen til terroristene, og deriblant også IS.

Nå deltar Norge fortsatt i et hensynsløst sanksjonsregime mot Syria, som dreper folk hver eneste dag, og da ikke minst barn, sjuke og gamle. Vi og våre allierte har tapt intervensjonskrigen mot Syria, men vi vil ikke la landet få fred til å bygge seg opp igjen, men støtter den fortsatte USA-okkupasjonen av landet og terroristene i Idlib. Vår fremste allierte USA driver fortsatt destabilisering av Irak, et land som de til de grader har ødelagt fra angrepet i 2003.

USAs krig mot Irak gjennom to tiår har ført til tap av 1,7 millioner sivile menneskers liv, derav halvparten barn. Verken USA eller deres allierte har noensinne beklaget dette. Og nå skal altså ansvaret legges på Irak for de problemene denne hensynsløse krigen har ført til.

I det siste har USA også fløyet og eskortert IS-soldater fra Syria til Irak. Det er klart at under slike forhold er det umulig for både Syria og Irak å løse de problemene som våre kriger har skapt.

Hvis Egeland er så opptatt av disse barnas sikkerhet og framtid som han sier at han er, burde han øyeblikkelig stille seg i spissen for et krav om at krigen, okkupasjonen og sanksjonene umiddelbart opphører. Hvis ikke blir jo utspillet hans bare en kynisk bruk av barns lidelser til å sikre den neste pengeinnsamlinga til Flyktninghjelpen.

I vår tid trengs medier som er uavhengige av stat og kapital, og som driver en faktabasert og kritisk journalistikk. Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDet brutale Macron-regimet viste muskler 1. mai
Neste artikkelGikk USA og Guaidó i en felle?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).