Hva mener Alexandria Ocasio-Cortez om Venezuela?

0
Alexandria Ocasio-Cortez er radikal i sosiale spørsmål, men hva mener hun om USAs kuppforsøk i Venezuela? Foto: Shutterstock.

Alexandria Ocasio-Cortez, eller AOC som hun ofte kalles, har gjort en rakettkarriere i USA, og hun har også skapt begeistring på norsk venstreside. Mange ser på den unge og radikale kongressrepresentanten som et framtidshåp.

Men hvor står hun egentlig?

En politiker i USA, verdens eneste supermakt og det land i verden som fører flest og størst kriger i andre land, må alltid måles på sine holdninger til USAs imperialisme.

Nylig ble Ocasio-Cortez spurt om hun ser på Nicolás Maduro som Venezuelas legitime president. Til det svarte hun unnvikende: «Jeg henviser til partiledelsen om hvordan vi skal håndtere dette.» Og hva sier så henne partiledelse i Det demokratiske partiet? Joe Biden, som var visepresidenten til Barack Obama, og som stiller som kandidat til å bli demokratenes presidentkandidat gjør ingen hemmelilghet av at han støtter kuppmaker Juan Guaidó. Det gjør heller ikke partiets fremste leder, Nancy Pelosi. I sin erklæring fra 8. februar 2019 tar hun klart stilling for kuppmakerne og erklærer Guaidó som Venezuelas «midlertidge president».

Så hvis Ocasio-Cortez gjør som hun sier, og overlater dette spørsmålet til ledelsen i Det demokratiske partiet, så er saken allerede avgjort – da stiller hun seg også bak kuppmakerne. En av hennes erklærte fans uttrykker sin skuffelse over denne holdninga her.

I motsetning til henne har andre framtredende opposisjonsfolk blant demokratene tatt klar stilling mot kuppmakerne. Den klareste og skarpeste har ikke overraskende vært Tulsi Gabbard. Som krigsveteran fra Nasjonalgarden har hun tatt prinsipiell stilling mot USAs intervensjonskriger.

Også en annen radikal kvinne fra Kongressen, Ilhan Omar, har tatt skarp avstand fra kuppmakerne i Venezuela. Da hun ble spurt om hun støttet Juan Guaidó som president i Venezuela svarte hun: «Absolutt ikke!»

Blant de antatt radikale stemmene i Det demokratiske partiet er altså Alexandria Ocasio Cortez den som har stilt seg nærmest Trump, Bolton og Pelosi for regimeskifte i Venezuela. Dette er en endring fra da hun i mars 2019 advarte mot intervensjon i landet. Hun sklite seg også ut da hun i en hyllest til den avdøde krigshauken John McCain skrev at han «var uten sidestykke et eksempel på menneskelig anstendighet». Få har vel støttet flere intervensjonskriger enn akkurat McCain.

AOC har altså gått fra en posisjon der hun var tydelig mot USAs intervensjonspolitikk til å si at hun overlater avgjørelsen til folk hun vet går inn for intervensjon. Veldig flatterende og radikalt er det ikke.

Forrige artikkelDen tyske vindkraftboomen er over
Neste artikkelIran: USA truer med krig.
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).