Iran: USA truer med krig.

0
En USA-soldat i Irak. Krigen mot Irak ble en katastrofe. En eventuell krig mot Iran ville bli mye verre. Foto: Shutterstock.

Av Knut Lindtner.

Krigen mot Iran nærmer seg, men jeg velger fortsatt å tro at dette er et politisk press med militære virkemidler. Jeg nekter å tro at det bare finnes folk i USAs administrasjon som har hodet under armen. For en krig mot Iran vil være en fryktelig katastrofe for hele verden, men mest for de involverte landene.

Dette dreier seg ikke bare om Trump og de folkene han har rundt seg. Dette dreier seg om Israels behov for å få fjernet alt de oppfatter som trusler. Dette dreier seg også om det militærindustrielle komplekset sine behov for avsetning for sine produkter. Dette dreier seg om en geopolitisk maktkamp.

Historisk har Iran aldri angrepet sine naboland i vår tid. Angriperne i regionen er USA, Israel, Irak og Saudi-Arabia. Men Iran har hevdet sin egen selvstendighet og nektet å underkaste seg USA. Dette fikk de nok av etter perioden med det organiserte USA-kuppet som innsatte Sjahen. Han  styrte landet fra 1953 frem til han ble styrtet av Irans befolkning etter voldsomme og blodige opptøyer i 1979.

USA er hatet av store deler av den iranske befolkningen som følge av egne handlinger i regionen. De kan ikke overta landet eller vinne en krig, men de kan ødelegge det med sine våpen.

Knut Lindtner

Opprinnelig publisert i Derimot.no.

Trump nærmer seg sakte et angrep på Iran.

Krigsskip og bombefly fra USA samler seg i regionen etter hvert som trusselen øker.

Av Jason Ditz.

Trump-administrasjonen har denne uken økt sin utplassering av tropper, krigsskip og bombefly i Midt-Østen. Toppfolk snakker om muligheten for et angrep på Iran. Analytikere sier at det ser ut som om USA er nærmere en slik krig enn noensinne etter at Trump ble innsatt som president. 

Som alltid når USA truer med krig driver de med fiendtlige aksjoner. Slik overbeviser de seg selv at gjengjeldelser fra Iran kan komme når som helst. Israelsk etterretning mener også at dette ikke er overraskende  siden regjeringen til Netanyahu har ønsket seg en krig mellom USA og Iran i årevis. 

Amerika  har bygget opp denne  økte spenningen med ensidige aksjoner. De har for eksempel erklært Irans Revolusjonsgarde som terrorister. De venter iranske gjengjeldelsesaksjoner, og kommer stadig med ensidige aksjoner for å «komme i forkjøpet» med noe de tenker seg Iran kommer til å gjøre. 

Blant Trump-administrasjonens hauker gir slike aksjoner en mening, både fordi de er fiendtlige overfor Iran og fordi de antar at Iran vil reagere på samme måte som USA; uforsiktig og uten tanke på konsekvensene. 

Til og med analytikerne prøver å tro på amerikanerne. Bekymringen er at USAs stadige farlige politikk med å «legge større og større press» på Iran kan føre dem inn i en krig som kan være et feilgrep og som amerikanerne faktisk ikke vil ha. Men Trump-administrasjonen ser visst ikke så langt, de vil bare komme i gang.

Oversatt av Ingunn Kvil Gamst

Originalens tittel: Trump Inches Toward Attacking Iran, publisert på Antiwar.com.

Forrige artikkelHva mener Alexandria Ocasio-Cortez om Venezuela?
Neste artikkelSe verden, Rødt!