Frode Berg ble rekruttert av Ap-politiker

6
Sentral Ap-politiker i Finnmark skal ha vært føringsoffiser for den spiondømte Frode Berg. Illustrasjon: Shutterstock

Mannen som rekrutterte og ga oppdrag til spiondømte Frode Berg, har vært en sentral politiker i Finnmark, bekrefter en rekke kilder med kjennskap til saken. Dette skriver Bård Wormdal NRK.no. Wormdal skriver videre:

Finnmarkingen, som har vært såkalt føringsoffiser for Frode Berg, har hatt en rekke tillitsverv ved siden av å være ansatt i Etterretningstjenesten. En føringsoffiser lærer opp og holder kontakt med sin agent.

Mannen bor ikke lenger i Finnmark, men var blant annet styreleder for en institusjon som samarbeider tett med Russland.

Trine Hamran er nær venn av den spiondømte nordmannen. Hun kom nylig med boka «En god nordmann – fortellingen om Frode Berg». Hamran er svært kritisk til mannens ulike roller, som at en betrodd folkevalgt også rekrutterer folk til E-tjenesten.

– Særlig når oppdraget innebærer lovbrudd i et annet land. Det er en sammenblanding av roller og misbruk av tillit som strider mot integriteten til en folkevalgt, sier Trine Hamran.

Hun mener rollen som politiker gjorde det ekstra vanskelig for Frode Berg å si nei.

– Dette må ha gjort at Frode hadde stor tillit til ham, og bidratt til at Frode opplevde et stort press da han ble bedt om å gjøre flere tjenester for E-tjenesten, som en god nordmann, sier Hamran.

Bård Wormdal er den journalisten i Norge som har arbeidet mest med sikkerhetsspørsmål i Finnmark. Han har utgitt bøkene Satellittkrigen. Norges militarisering av polområdene og verdensrommet (2011) og Spionbasen Den ukjente historien om CIA og NSA i Norge (2015). Det ligger alltid et solid arbeid bak hans avsløringer, så det er liten tvil om at han også denne gangen har full dekning for det han skriver. (Se også egne artikler om Satelittkrigen og Spionbasen.)

Wormdal skriver at det i mange år har vært tett kontakt mellom e-tjenesten og politikken i Finnmark:

De tidligere ordførerne Lasse Haugom (Frp) og Hermod Larsen (H) i Vardø, og Roger Jenssen (Ap), Hauk Johnsen (Ap) og Aage Noren (Ap) i Vadsø, hadde alle bakgrunn fra E-tjenesten.

Roger Jenssen hadde til sammen 24 år i lokalpolitikken i Øst-Finnmark, samtidig som han var ansatt i tjenesten. Det går det fram av jubileumsboka for Forsvarets forsøksstasjon i Vadsø.

Frode Berg har oppgitt via sin advokat Ilja Novikov og direkte til NRK navnet på sin norske oppdragsgiver. Også andre kilder i og utenfor tjenesten i Finnmark, Oslo og Moskva bekrefter navnet.

De tidligere ordførerne Lasse Haugom (Frp) og Hermod Larsen (H) i Vardø, og Roger Jenssen (Ap), Hauk Johnsen (Ap) og Aage Noren (Ap) i Vadsø, hadde alle bakgrunn fra E-tjenesten.

Roger Jenssen hadde til sammen 24 år i lokalpolitikken i Øst-Finnmark, samtidig som han var ansatt i tjenesten. Det går det fram av jubileumsboka for Forsvarets forsøksstasjon i Vadsø.

Frode Berg har oppgitt via sin advokat Ilja Novikov og direkte til NRK navnet på sin norske oppdragsgiver. Også andre kilder i og utenfor tjenesten i Finnmark, Oslo og Moskva bekrefter navnet.

At et medlem av e-tjenesten var med på å nominere den sittende ordføreren i Kirkenes sier litt om sammenblandinga mellom politikk og etterretning. Ola Kaldager som er offiser og tidligere leder for etterretningsgruppen E 14, sier til NRK at han er kritisk til det han mener er sammenblanding av roller. Nestleder i Finnmark Arbeiderparti, Ståle A. Olsen, mener derimot at det ikke er grunnlag for å kritisere partiet.

Nei, for det kan vel ikke være noe problem for Arbeiderpartiet at en sentral politiker i Finnmark som også jobber for etterretningstjenesten samtidig driver spionverving? Det er vel en dagligdags sak for partiet, antakelig, som har en ledelse som hopper hver gang Washington blåser i fløyta.

Les:Hysj-hysj om ny amerikansk spion-radar til Finnmark

Bård Wormdal:Militær etterretning uten politisk styring

En demokratisk blindsone

I vår tid trengs medier som er uavhengige av stat og kapital, og som driver en faktabasert og kritisk journalistikk. Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Valgkomiteer er undervurdert. Hilsen en deaktiv komitee-deltaker.
  Ellers viser det tydelig savnet av gravende journalistikk, for ikke å snakke om uavhengige media.

 2. Avatar for Kahrs Kahrs says:

  Jeg fikk nettopp avslag på følgende innlegg på NRK Ytring:

  La oss vite navnet på Frode Bergs føringsoffiser

  I den interessante artikkelen Spiondømt nordmann ble vervet av Ap-politiker, gir NRK journalist Bård Wormdal mange interessante opplysninger om at Frode Bergs føringsoffiser har vært en sentral tillitsvalgt i Finnmark Arbeiderparti, men likevel identifiseres ikke mannen. Merkelig.

  Med utdanningsbakgrunn fra USA og yrkesbakgrunn fra nyhetsbyrået Associated Press, synes norsk presses praksis uforståelig. Vegringen for å identifisere offentlige personer i NRK og norsk presse generelt gjør at offentligheten ikke har full innsikt i forhold av stor samfunnsmessig betydning.

  Det kan stilles et spørsmålstegn med journalistikkens troverdighet når NRK skriver en så lang og utførlig artikkel med kritikk føringsoffiseren og hans politiske bindinger, uten å navngi mannen.

  Det er problematisk at lederen for Finnmark Arbeiderparti ikke blir mer utfordret av Wormdal når han blir spurt om bindingene mellom en tillitsvalgt i Arbeiderpartiet, og etterretningstjenesten, hvor løgn, falsk identitet og bedrag er en del av jobbeskrivelsen. Ståle A. Olsen blir kun sitert på følgende:

  «Dette er ikke et partianliggende. Men personlig har jeg forståelse for at alle våre folkevalgte er flerdimensjonale mennesker».

  Makan til svada, politikersvar er det sjelden vi ser. Hva betyr det at «folkevalgte er flerdimensjonale mennesker»? Kanskje vi kan ha forståelse for at Ståle Olsen ikke ønsker at denne saken skal bli et partianliggende for Arbeiderpartiet, men vi trenger en debatt om hvordan offentlige politikere med sentrale tillitsverv samtidig jobber for vår etterretningstjeneste. Det er uforståelig at journalist Wormdal ikke presser på mer enn han gjør.

  Men i en stor organisasjon som NRK er det kanskje andre hensyn å ta, men det hadde vært meget interessant å høre hva slags vurderinger som har blitt gjort i denne saken av NRKs distriktsredaktør Robin Mortensen i Finnmark, nyhetssjef og nyhetsjeger Arve Bartnes på Marienlyst og NRKs etikkredaktør Per Arne Kalbakk.

  Og hvorfor identifiserte ikke VG da de tok bilde av føringsoffiseren på sykkel utenfor Akershus festning?

  Her snakker vi om den flaueste og mest klønete norske etterretningsoperasjonen vi noensinne har sett i Norge. Her presser de en sivilist til å ta på seg et farlig oppdrag med å spionere mot en fremmed stat. Etterretningstjenesten blir totalt latterliggjort for sitt amatørskap. Føringsoffiseren er uansett totalt blåst og ubrukelig i forhold til Russland.

  I Norge skriver jeg av og til for Resett, med den tidligere etterretningsoffiseren Helge Lurås som redaktør. Resett har snudd Norge på hodet når det gjelder identifisering og offentliggjøring av offentlige personer.

  Vi har for eksempel Svein Ludvigsen som ikke ble identifisert da han ble varetektsfengslet, selv om han var varetektsfengslet, siktet for misbruk av en sårbar situasjon til seksuelle formål eller prostitusjon.

  Det var ikke før det kom en tiltale at Ludvigsen ble identifisert, for eksempel i NRK artikkelen Tidligere statsråd og fylkesmann tiltalt for seksuelle overgrep. Her var Resett nok en gang en pioner da de identifiserte med hensyn til identifisering, lenge før de andre mediene. Resett godtok ikke at en sentral politiker som Ludvigsen kun skulle omtales som en samfunnstopp.

  Trine Skei Grande hadde sikkert sett at det ikke hadde blitt oppmerksomhet om at hun hadde sex med en beruset mindreårig gutt på 17 år, men også her var det Resett som satte dagsorden.

  Mange venter i spenning på Media-Norges vurderinger.

 3. Det forklarer jo alt om hvorfor politikere fra hele spekteret ønsker Resett i graven.
  Hei, Pål - gi Kahrs her et oppslag.

 4. Avatar for Kahrs Kahrs says:

  Takk, takk, det ville være en ære å bli publisert på Steigan.no. Resett må være litt forsiktige i denne saken på grunn av at Helge Lurås selv har bakgrunn fra etterretningstjenesten.

 5. Han lever under klausul? eller er han hårsår?

 6. Avatar for sven sven says:

  Om Frode Berg i russisk fengsel

  At APs ledende politikere ennå lever i en kald krig, er et tegn på at de for lengst har mistet realitetssans. Deres virkelighets-forståelse er så smalsporet og begrenset at de ikke er brukelige til noe. Men at Frode Berg gikk på den limpinnen, levner ingen god attest for han, heller. Dårlig dømmekraft. Da han ble dømt i Moskva, trakk nok mange russere på smilebåndet.

  Ansvaret for Frode Bergs kjedelige skjebne ligger hos etterretningstjenesten. Forhåpentlig har lederne der som en begynnelse vett nok til å avskjedige de ansvarlige. Men egentlig bør hele apparatet legges ned. De er så fattige på utsikt at de ingenting har å tilføre dagens samfunn. Absolutt ingenting. De går ennå rundt med piggsveis og trenchcoat som på 50-tallet. Og koster attpåtil penger, skattepenger. Jeg beklager at du havnet i dårlig selskap, Frode Berg.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere