Frode Berg ble rekruttert av Ap-politiker

0
Sentral Ap-politiker i Finnmark skal ha vært føringsoffiser for den spiondømte Frode Berg. Illustrasjon: Shutterstock

Mannen som rekrutterte og ga oppdrag til spiondømte Frode Berg, har vært en sentral politiker i Finnmark, bekrefter en rekke kilder med kjennskap til saken. Dette skriver Bård Wormdal NRK.no. Wormdal skriver videre:

Finnmarkingen, som har vært såkalt føringsoffiser for Frode Berg, har hatt en rekke tillitsverv ved siden av å være ansatt i Etterretningstjenesten. En føringsoffiser lærer opp og holder kontakt med sin agent.

Mannen bor ikke lenger i Finnmark, men var blant annet styreleder for en institusjon som samarbeider tett med Russland.

Trine Hamran er nær venn av den spiondømte nordmannen. Hun kom nylig med boka «En god nordmann – fortellingen om Frode Berg». Hamran er svært kritisk til mannens ulike roller, som at en betrodd folkevalgt også rekrutterer folk til E-tjenesten.

– Særlig når oppdraget innebærer lovbrudd i et annet land. Det er en sammenblanding av roller og misbruk av tillit som strider mot integriteten til en folkevalgt, sier Trine Hamran.

Hun mener rollen som politiker gjorde det ekstra vanskelig for Frode Berg å si nei.

– Dette må ha gjort at Frode hadde stor tillit til ham, og bidratt til at Frode opplevde et stort press da han ble bedt om å gjøre flere tjenester for E-tjenesten, som en god nordmann, sier Hamran.

Bård Wormdal er den journalisten i Norge som har arbeidet mest med sikkerhetsspørsmål i Finnmark. Han har utgitt bøkene Satellittkrigen. Norges militarisering av polområdene og verdensrommet (2011) og Spionbasen Den ukjente historien om CIA og NSA i Norge (2015). Det ligger alltid et solid arbeid bak hans avsløringer, så det er liten tvil om at han også denne gangen har full dekning for det han skriver. (Se også egne artikler om Satelittkrigen og Spionbasen.)

Wormdal skriver at det i mange år har vært tett kontakt mellom e-tjenesten og politikken i Finnmark:

De tidligere ordførerne Lasse Haugom (Frp) og Hermod Larsen (H) i Vardø, og Roger Jenssen (Ap), Hauk Johnsen (Ap) og Aage Noren (Ap) i Vadsø, hadde alle bakgrunn fra E-tjenesten.

Roger Jenssen hadde til sammen 24 år i lokalpolitikken i Øst-Finnmark, samtidig som han var ansatt i tjenesten. Det går det fram av jubileumsboka for Forsvarets forsøksstasjon i Vadsø.

Frode Berg har oppgitt via sin advokat Ilja Novikov og direkte til NRK navnet på sin norske oppdragsgiver. Også andre kilder i og utenfor tjenesten i Finnmark, Oslo og Moskva bekrefter navnet.

De tidligere ordførerne Lasse Haugom (Frp) og Hermod Larsen (H) i Vardø, og Roger Jenssen (Ap), Hauk Johnsen (Ap) og Aage Noren (Ap) i Vadsø, hadde alle bakgrunn fra E-tjenesten.

Roger Jenssen hadde til sammen 24 år i lokalpolitikken i Øst-Finnmark, samtidig som han var ansatt i tjenesten. Det går det fram av jubileumsboka for Forsvarets forsøksstasjon i Vadsø.

Frode Berg har oppgitt via sin advokat Ilja Novikov og direkte til NRK navnet på sin norske oppdragsgiver. Også andre kilder i og utenfor tjenesten i Finnmark, Oslo og Moskva bekrefter navnet.

At et medlem av e-tjenesten var med på å nominere den sittende ordføreren i Kirkenes sier litt om sammenblandinga mellom politikk og etterretning. Ola Kaldager som er offiser og tidligere leder for etterretningsgruppen E 14, sier til NRK at han er kritisk til det han mener er sammenblanding av roller. Nestleder i Finnmark Arbeiderparti, Ståle A. Olsen, mener derimot at det ikke er grunnlag for å kritisere partiet.

Nei, for det kan vel ikke være noe problem for Arbeiderpartiet at en sentral politiker i Finnmark som også jobber for etterretningstjenesten samtidig driver spionverving? Det er vel en dagligdags sak for partiet, antakelig, som har en ledelse som hopper hver gang Washington blåser i fløyta.

Les:Hysj-hysj om ny amerikansk spion-radar til Finnmark

Bård Wormdal:Militær etterretning uten politisk styring

En demokratisk blindsone

I vår tid trengs medier som er uavhengige av stat og kapital, og som driver en faktabasert og kritisk journalistikk. Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelAksjonærene i Mot Dag skal diskutere den videre utviklinga av steigan.no
Neste artikkelEØS skaper alvorlige problemer for norsk birøkt
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).