EØS skaper alvorlige problemer for norsk birøkt

0
Nye regler i EØS og EU skal gjøre det mulig å vandre med bier uten at enkeltlandene kan hindre det. Foto: Shutterstock.

Nye regler i EØS og EU skal gjøre det mulig å vandre med bier uten at enkeltlandene kan stoppe flyttinger over store områder. I praksis betyr det at utenlandske birøktere kan komme til Norge med lastebillass med utenlandske bier som skal på lyngtrekk. Dette skriver bladet Birøkteren.

Norges Birøkterlag synes at situasjonen er fortvilet og fryktelig alvorlig. Også Mattilsynet mener at dette er uheldig. Norge er i verdenstoppen når det gjelder husdyrhelse. Det har vært strenge importregler og det drives et hardt arbeid for millioner av kroner hvert år for å hindre smittespredning. Nå kan store deler av dette arbeidet bli verdiløst. EU er steinharde i sine krav om at også Norge som EØS-land skal følge EU-reglene. De trer i kraft fra 2021.

Gjennom EØS ønsker EU å styre alle viktige deler av norsk samfunnsliv. Vi har lenge vist hva dette betyr for energipolitikken. Men det har naturligvis også dramatiske virkninger for norsk landbruk på lang sikt. De fleste er kanskje ikke opptatte av birøkt, men dette eksemplet viser på en liten og velregulert sektor hvordan den nyliberale fri-flyt politikken er skadelig ikke bare for arbeidslivet, men også for folkehelse og matvareproduksjon.

For unionstilhengerne i Solberg-regjeringa og Ap-ledelsen spiller det ingen rolle. De gjør det EU befaler.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelFrode Berg ble rekruttert av Ap-politiker
Neste artikkelRabbiner i Israel: – Vi støtter rasismen, Hitler hadde rett, araberne er genetisk underlegne