Konferanse om asiatisk kultur

0
Beijing var pyntet til fest under konferansen om asiatisk sivilisasjon.

Den 15. og 16. mai 2019 ble det avholdt en konferanse i Beijing med tittelen Dialog mellom asiatiske sivilisasjoner. Det var antakelig en av de viktigste internasjonale konferansene dette året. Kinas president Xi Jinping holdt hovedtalen. Den er omtalt her. Hovedpoenget i Xis tale var at alle sivilisasjoner må kunne respektere hverandre og utvikle seg utfra sine egne røtter. «Det er ingen overlegen eller underlegen kultur,» sa Xi.

Konferansen hadde deltakere fra 47 asiatiske land og en rekke internasjonale organisasjoner. Asiatisk presse ser konferansen som et mottrekk mot den økende krigerske retorikken fra USAs side der man også har hentet fram igjen klisjeen «Clash of Civilizations» til Samuel Huntington, slik direktør for planlegging i US State Department Kiron Skinner gjorde da hun talte om utfordringene fra Kina. I den samme talen sa Skinner at

“It’s the first time that we will have a great power competitor that is not Caucasian.”

«Det er første gang vi har en stormaktsutfordrer som ikke er hvit(!)». Den gule fare, altså. Litt pussig retorikk til å komme fra den høyest plaserte svarte kvinnen i USAs utenrikstjeneste.

Denne uttalelsen ble av mange kommentatorer i USA oppfattet som skandaløs og som lite egnet til å forme USAs politikk i dagens verden. Noen kommentatorer bemerket også at det er underlig at State department bare 75 år etter Stillehavskrigen har glemt det keiserlige Japan. En kommentator i Washington Post spurte syrlig om det var Tyskland som bombet Pearl Harbor.

Mens USAs retorikk altså er krigersk og tar sikte på å opprettholde USAs hegemoni, har Kina og president Xi utviklet en retorikk som argumenterer for fred og gjensidig respekt mellom nasjonene. Dette er også et bilde på det nye styrkeforholdet mellom stormaktene.

Blant deltakerne på konferansen i Beijing var Michel Chossudovsky, som er redaktør for Global Research.

Terje Valen har oversatt den talen han holdt ved avslutningen av konferansen. Den er publisert her.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.