EU-valget i Frankrike står mellom Macron og Le Pen

0

Foran valgene til EU-parlamentet i Frankrike står kampen først og fremst mellom partialliansen til president Emmanuel Macron og Marine Le Pens Rassemblement national. I de siste meningsmålingene har RN ligget inntil et par prosentpoeng foran alliansen til Macron med 24 prosent mot 22,5 prosent i siste måling før valget. Mellom dem er det altså svært hard konkurranse.

Men de andre partiene sliter. Det republikanske høyrepartiet ligger i underkant av 14 prosent. Jean-Luc Mélanchons La France Insoumise har klart seg godt i den politiske kampen gjennom vinteren og våren ved å ta klart stilling for de gule vestene. Men partiet vil slite med å komme over 10 prosent. Det gamle regjeringspartiet PS, Parti Socialiste skal være glade om de klarer seks prosent.

Macrons En Marche! er finanselitens favoritt og klassegrunnlaget er borgerskap og bedrestilt akademisk småborgerskap. Politikken hans rammer arbeiderklassen og andre lønnstakere og er en våt drøm for multinasjonale selskaper og finanskapitalister. Han gjorde en lynkarriere i bankhuset Rothschild før han gjorde en tilsvarende lynkarriere i politikken. Han er utdannet ved det franske eliteuniversitetet ENA, École nationale d’administration, som er rugemaskin for franske toppolitikere, toppsjefer og byråkrater.

Han var medlem av Sosialistpartiet og økonomiminister for dem, og det ble han som til slutt knekte dette partiets rygg. Som president har han utmerket seg med å føre militær klassekrig mot de gule vestene.

Når det gjelder RN så kan deres sterke posisjon ikke forstås uten å se den i sammenheng med venstresidas sammenbrudd. I det store og det hele har fransk venstreside sviktet arbeiderklassen og sine tradisjonelle velgere. Mange av deres gamle høyborger er derfor tatt over av RN.

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelUSAs NATO-allierte: «Tror de at vi er dumme?»
Neste artikkelHva gjør Norsk Folkehjelp i Hasaka?