– Assanges publisering av krigens sanne ansikt er sakens kjerne

0
Det britiske politiet har arrestert pressemannen Julian Assange og satt ham i strengt isolat. Da finner Harald Stanghelle tida moden for å dolke ham i ryggen.

Harald Stanghelle i Aftenposten har angrepet både Julian Assange og Norske PEN i en artikkel som vi sa dolket Assange i ryggen. Professor emeritus Rune Ottosen, som er nestleder i Norske PEN, og som også ble kritisert av Stanghelle, tar til motmæle i Aftenposten. Ottosen skriver blant annet:

Harald Stanghelle skriver i sin kommentar om Assange-saken at det er «ubegripelig» at jeg kaller det «støy og avsporing» at jeg vil holde meg til de prinsipielle sidene rundt en mulig utlevering av Assange til USA.

Tiltalen mot Assange dreier seg om omstendighetene rundt lekkasjer av store mengder dokumenter som for alltid vil endre historien om krigføringen i Irak og Afghanistan.

Uten Wikileaks lekkasjer ville verden ikke fått vite om de massive menneskerettighetsbruddene og krigsforbrytelsene som har bidratt til kaoset i Midtøsten i dag. Vi ville ikke fått vite om de enorme lidelsene titusener av uskyldige mennesker er blitt utsatt for.

Rune Ottosen peker på at svært mange aviser har nyttiggjort seg av avsløringene til Wikileaks. Det gjelder også Aftenposten, som er blitt premiert med «Årets Skup» for artikler basert på Wikileaks-avsløringene:

Omfanget av uhyrlighetene var så stor at de ikke kunne ignoreres.

Derfor skrev også store aviser som New York Times, The Guardian, Le Monde, El Pais og Aftenposten om dette over en lang en periode og fikk mange avslørende saker på trykk.

Bør ikke Aftenposten som avis også mene noe om utleveringen av Assange til USA? I 2011 fikk Aftenposten-journalister Schibstedprisen «Årets Skup» for omtalen av Wikileaks-avsløringene. I begrunnelsen kom det frem at over 200 saker var blitt publisert som resultat av lekkasjer fra Wikileaks, og at disse sakene hadde fått «store konsekvenser, både i Norge og internasjonalt».

Det har vakt oppsikt at en presseveteran som Stanghelle angriper Julian Assange slik han gjør, og det på et tidspunkt da Assange er ute av stand til å forsvare seg.

Enda en grunn til å styrke den uavhengige og kritiske pressa. Klikk her!

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelMange sivile drept i nytt saudiarabisk angrep på Sana’a i Jemen
Neste artikkelEE.UU. anima guerra contra Irán sin tener un plan de retirada.