1. mai i Frankrike: felles front gule vester og fagbevegelsen

0
1. mai i Paris. Foto: Halvor Fjermeros.

De gule vestene har blåst nytt liv i 1. mai-demonstrasjonene, skriver franske Mediapart. De tradisjonelle landsorganisasjonene i landet har til dels vært satt på sidelinja av grasrotopprøret til gilets jaunes, et arbeiderklasseopprør som ikke har fulgt de opptrukne linjene og de gamle båsene, men har uttrykt det raseriet og den frustrasjonen som syder i det franske folket.

Den franske innenriksministeren Christophe Castaner hadde advart om at 1. mai i Paris kom til å bli preget av vold og av les cassuers, vandalene som knuser ruter og ødelegger. Derfor hadde han mobilisert over 7000 polititropper i Paris.

Men for det meste er det Macron-regimet som står for volden. Vår medarbeider Halvor Fjermeros deltok i demonstrasjonene i Paris og rapporterer om hvordan tåregassen drev i tette skyer over Place d’Italie mens demonstrantene defilerte fredelig derfra:

80.000 i 1. mai-demonstrasjon i Paris møtt av polititerror: Tåregasshilsen fra politiet både før toget startet ved Montparnasse og etter at fronten av toget nådde fram til Place d´Italie tre timer seinere. Gule vester, gilets jaunes, og røde vester fra fagbevegelsen anført av landsorganisasjonen CGT i skjønn forening – i titusentalls. Og president Macrons eneste svar er mer politi i gatene.

Paris: Fredelige demonstranter prøvde å beskytte seg som best de kunne mot politiets tåregass. Foto: Halvor Fjermeros.

Grov politivold igjen

De store mediene følger Macron-regimets taktstokk og hevder at det er demonstrantene som er voldelig. Men se på dette politiangrepet på demonstrasjonen i Paris:

Fredelig enhetsfront i Marseille

Demonstrasjonene i Marseille fikk gå fredelig for seg. Der var det en samlet front av fagforeninger og gule vester som rettet krav og protester mot staten, kapitalen og Macron.

Jean-Luc Mélenchon, som er partileder i France Insoumise, deltok der og sa at han hadde stor tro på en sterkere fellesfront mellom de gule vestene og fagbevegelsen. Ledelsen for demonstrasjonen sa at 30.000 deltok i demonstrasjonen, mens politiet sa at det var 5.500.

Her er en fotoreportasje fra 1. mai i Libération.

Toulouse er nærmest blitt en hovedstad for de gule vestene. Der deltok over 20.000 i 1. maidemonstrasjonen og gulvestene fortsetter med økonomisk blokade 2. mai. Hele uka, som de kaller, Semaine jaune, er det protester, blokader og demonstrasjoner.

Middelklassen rynker på nesa over de gule vestene

Christophe Guilluy, som har studert klasseforholdene i Frankrike, og ikke minst i det han kaller det perifere Frankrike, sier i et intervju vi har gjengitt på steigan.no:

Middelklassens reaksjon på de gule vestene har vært svært talende. Umiddelbart ble de kalt fremmedfiendtlige, antisemittiske og homofobe. Elitene presenterer seg som antifascister og antirasister, men det er bare en måte å forsvare klasseinteressene sine på. Det er det eneste argumentet de kan mønstre for å forsvare sin status, men det virker ikke lenger.
Nå er elitene redde. For første gang er det en bevegelse som ikke kan kontrolleres ved hjelp av de vanlige politiske mekanismene. De gule vestene kom ikke fra fagbevegelsen eller de politiske partiene. De kan ikke stoppes. Det er ingen «av-knapp». Enten må intelligentsiaen bli tvunget til å anerkjenne folkets eksistens, eller de vil gå for en form for mjuk over gang til et totalitært samfunn.  .  

steigan.no dekker de gule vestenes bevegelse grundigere og oftere enn noe annet massemdium i Norge. Les mer her.

Kajsa Ekis Ekman under en generalstreik i Hellas.

I vår tid trengs medier som er uavhengige av stat og kapital, og som driver en faktabasert og kritisk journalistikk. Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.