1. mai i Frankrike: felles front gule vester og fagbevegelsen

0
1. mai i Paris. Foto: Halvor Fjermeros.

De gule vestene har blåst nytt liv i 1. mai-demonstrasjonene, skriver franske Mediapart. De tradisjonelle landsorganisasjonene i landet har til dels vært satt på sidelinja av grasrotopprøret til gilets jaunes, et arbeiderklasseopprør som ikke har fulgt de opptrukne linjene og de gamle båsene, men har uttrykt det raseriet og den frustrasjonen som syder i det franske folket.

Den franske innenriksministeren Christophe Castaner hadde advart om at 1. mai i Paris kom til å bli preget av vold og av les cassuers, vandalene som knuser ruter og ødelegger. Derfor hadde han mobilisert over 7000 polititropper i Paris.

Men for det meste er det Macron-regimet som står for volden. Vår medarbeider Halvor Fjermeros deltok i demonstrasjonene i Paris og rapporterer om hvordan tåregassen drev i tette skyer over Place d’Italie mens demonstrantene defilerte fredelig derfra:

80.000 i 1. mai-demonstrasjon i Paris møtt av polititerror: Tåregasshilsen fra politiet både før toget startet ved Montparnasse og etter at fronten av toget nådde fram til Place d´Italie tre timer seinere. Gule vester, gilets jaunes, og røde vester fra fagbevegelsen anført av landsorganisasjonen CGT i skjønn forening – i titusentalls. Og president Macrons eneste svar er mer politi i gatene.

Paris: Fredelige demonstranter prøvde å beskytte seg som best de kunne mot politiets tåregass. Foto: Halvor Fjermeros.

Grov politivold igjen

De store mediene følger Macron-regimets taktstokk og hevder at det er demonstrantene som er voldelig. Men se på dette politiangrepet på demonstrasjonen i Paris:

Fredelig enhetsfront i Marseille

Demonstrasjonene i Marseille fikk gå fredelig for seg. Der var det en samlet front av fagforeninger og gule vester som rettet krav og protester mot staten, kapitalen og Macron.

Jean-Luc Mélenchon, som er partileder i France Insoumise, deltok der og sa at han hadde stor tro på en sterkere fellesfront mellom de gule vestene og fagbevegelsen. Ledelsen for demonstrasjonen sa at 30.000 deltok i demonstrasjonen, mens politiet sa at det var 5.500.

Her er en fotoreportasje fra 1. mai i Libération.

Toulouse er nærmest blitt en hovedstad for de gule vestene. Der deltok over 20.000 i 1. maidemonstrasjonen og gulvestene fortsetter med økonomisk blokade 2. mai. Hele uka, som de kaller, Semaine jaune, er det protester, blokader og demonstrasjoner.

Middelklassen rynker på nesa over de gule vestene

Christophe Guilluy, som har studert klasseforholdene i Frankrike, og ikke minst i det han kaller det perifere Frankrike, sier i et intervju vi har gjengitt på steigan.no:

Middelklassens reaksjon på de gule vestene har vært svært talende. Umiddelbart ble de kalt fremmedfiendtlige, antisemittiske og homofobe. Elitene presenterer seg som antifascister og antirasister, men det er bare en måte å forsvare klasseinteressene sine på. Det er det eneste argumentet de kan mønstre for å forsvare sin status, men det virker ikke lenger.
Nå er elitene redde. For første gang er det en bevegelse som ikke kan kontrolleres ved hjelp av de vanlige politiske mekanismene. De gule vestene kom ikke fra fagbevegelsen eller de politiske partiene. De kan ikke stoppes. Det er ingen «av-knapp». Enten må intelligentsiaen bli tvunget til å anerkjenne folkets eksistens, eller de vil gå for en form for mjuk over gang til et totalitært samfunn.  .  

steigan.no dekker de gule vestenes bevegelse grundigere og oftere enn noe annet massemdium i Norge. Les mer her.

Kajsa Ekis Ekman under en generalstreik i Hellas.

I vår tid trengs medier som er uavhengige av stat og kapital, og som driver en faktabasert og kritisk journalistikk. Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelKuppforsøket i Venezuela slått ned
Neste artikkelDet brutale Macron-regimet viste muskler 1. mai
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).