Sjokoladeoligarken anklaget for grov korrupsjon – Brende og Solberg bør granskes

13
Brende møter oligarkpresident Porosjenko i Oslo

Oligarkpresident Petro Porosjenko i Ukraina er ute i verre problemer enn han noen gang har vært – og det sier ikke så lite. En annen oligark og parlamentariker på flukt, Alexander Onishchenko, har lagt fram detaljerte informasjoner om presidenten. Hvis opplysningene er sanne, er det mulig de betyr slutten for Porosjenkos politiske liv.

Brende møter oligarkpresident Porosjenko i Oslo
Brende møter oligarkpresident Porosjenko i Oslo

Nå må det også føyes til at Onishchenko sjøl også er en kjeltring som har en kriminaletterforskning på nakken, noe som er grunnen til at han har stukket av. Den tidligere «gasskongen» er tiltalt for å ha stjålet 64 millioner dollar fra det statlige gasselskapet.

Men det han har lagt fram er så sterkt stoff at presidenten uansett vil få problemer. I pro-maidankanalen KyivPost er anklagene omtalt i detalj.

Blodige forretninger

De dokumentene Onishchenko har publisert sies å vise at Porosjenko har gjort personlig profitt på den såkalte «antiterroroperasjonen» eller krigen mot sine landsmenn i Øst-Ukraina. Selskaper som er eid av presidenten skal ha fått militærkontrakter. Det vil si at lån fra IMF i praksis har gått via Kiev til krig i Øst-Ukraina for så å havne på presidentens konti.

Onyshchenko sier også at han sjøl har hjulpet Porosjenko med å bestikke parlamentarikere. Ifølge ham koster en parlamentarikers stemme mellom 20.000 og 100.000 dollar. Onishchenko sier også at han har overlatt sin dokumentasjon til FBI i USA, og nå frykter man i Kiev at med Donald Trump i Det hvite hus kan man risikere at amerikenaerne vil ta anmeldelsen alvorlig.

De andre oligarkene i Kiev ser muigheten til å overta sjokoladekongens plass og har begynt å sende folk til Washington for å innynde seg hos den nye administrasjonen der. Det gjelder representanter for den like korrupte «gassprinsessen» Julia Timosjenko, fascisten Oleh Lyashko, oligarken Rinat Akmetov og tidligere president i Georgia og inntil nylig guvernør i Odessa Mikhail Saakashvili. Det sies at Trumps folk til nå har møtt dem med en kald skulder.

Da Porosjenko var i Oslo 18. oktober 2016 og møtte Børge Brende og Erna Solberg, sa Solberg:

Norges støttepakke til Ukraina utgjør ca 200 millioner kroner i 2016, og går til reformarbeidet i offentlig sektor og humanitært arbeid i de områdene som er rammet av konflikten i Øst-Ukraina. Norge vil øke sin støtte til blant annet energieffektivisering, demokrati og rettsstatsreform.

Norge har også tidligere gitt en gave på 200 millioner kroner til Ukraina, nemlig 18.11.2014.

Ukraina er Europas mest korrupte land. Den tidligere guvernøren i Odessa, Mikhail Saakashvili sa på Yalta European Strategy forum i Kiev at «Ukraina de facto styres av en skyggeregjering der oligarkene trekker i trådene». Nå er altså også presidenten anklaget for den groveste form for korrupsjon. Dette gjør at også Solberg og Brende må granskes.

Jeg vil skrive et brev til Riksrevisoren der jeg vil be ham granske overføringene til Ukraina og Brendes og Solbergs rolle i dette. Med de kunnskapene regjeringa burde ha om Ukraina, ser det ut som grovt uansvarlig omgang med offentlige midler å pøse norske skattekroner inn i det landet. Jeg vil også be de parlamentariske lederne for SV og Senterpartiet i Stortinget om å ta opp dette.

 

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


13 KOMMENTARER

 1. Gordon Hahns utmärkta analys av Minsk2 avtalet (vem som bröt), han skriver bland annat:

  ”The fourth point in Minsk-2 stipulates: “On the first day following the withdrawal a dialogue (between Kiev and Donbass representatives) is to begin with respect to the modalities of the local elections in accordance with Ukrainian legislation and the Law of Ukraine ‘On the temporary order of local government in certain areas of the Donetsk and the Lugansk regions,’ as well as with respect to the future operation of these areas on the basis of the Law.” Kiev did not fulfill this pivotal step –the first in the agreement with a specific deadline. A full year after the agreement and nearly a full year since the ceasefire and subsequent troop pullback, Kiev has refused to engage a dialogue with the Donbass rebel regions’ representatives.

  Thus, Kiev was the first to violate and has been in violation of Minsk-2 since the second day after the implementation of the mutual troop withdrawals last year.

  This means that Kiev also violated Minsk-2’s fifth point or article, which reads: “Immediately, and not later than 30 days from the date of signing of this document, the Verkhovna Rada of Ukraine is to adopt a resolution with the specification of the territory covered by the special regime provided for in the Law of Ukraine ‘On the temporary order of local government in certain areas of the Donetsk and the Lugansk regions,’ (such territory) to be based on the line set out in the Minsk Memorandum of September 19, 2014.” The stipulation that Kiev consult—i.e. negotiate—in dialogue with Donbass representatives on the law ‘On the temporary order of local government, etc. is reiterated in Minsk-2’s article 12. Instead of dialogue on the temporary local government law, on 17 March 2015 the Verkhovna Rada passed unilaterally a corresponding resolution, having failed to consult with the Donbass rebels’ representatives in a “dialogue,” as stipulated in the Minsk agreement.

  Article 11 of Minsk-2 requires Kiev to adopt a new constitution “with entry into force by the end of 2015 of a new constitution, which shall incorporate decentralization as a key element (taking into account the characteristics of certain areas of the Donetsk and the Lugansk regions, to be agreed upon with the representatives of these areas), as well as, before the end of 2015, adoption of permanent legislation with respect to the special status of certain areas of the Donetsk and the Lugansk regions in accordance with the measures specified in the Note.”

  Neither a new constitution or a law on decentralization and the other issues listed in the Note have been adopted by Kiev.

  Neither has Kiev lifted the blockade to the separatist Donbass regions, reopened Ukrainian banking in those regions, nor issued the across-the-board amnesty for the rebels required by the agreement.

  Thus, from 17 March 2015 Kiev has been in violation of no less than seven articles and nine obligations it signed on to under the Minsk-2 accord.
  http://gordonhahn.com/2016/02/19/whos-more-in-violation-of-minsk-2-kiev-or-donbass/

  • Var vel etter våpnene er lagt bord og området er stabilisert, mye av Minsk avtalen gjelder først når begge sider har klart å fullføre en permanent våpenhvile

 2. «Brende og Solberg bør granskes» ja absolutt og bra initiativ! Å gi bort penger i utlandet åpner for korrupsjon spesielt i land der samfunnsstrukturer er korrupte. Dvs bedre lovverk trengs og kontroll basert på maktfordelingsprinsippet er nok en god ide også:)

  «Corruption, the greatest single bane of our society today.» Olusegun Obasanjo:)

 3. Du har en viktig varslerrolle. Også i denne saken. 200 mill kr. er kastet inn i et svart hull. Og noen der borte ler hele veien til skatteparadisene.

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.