Sjokoladeoligarken anklaget for grov korrupsjon – Brende og Solberg bør granskes

0
Brende møter oligarkpresident Porosjenko i Oslo

Oligarkpresident Petro Porosjenko i Ukraina er ute i verre problemer enn han noen gang har vært – og det sier ikke så lite. En annen oligark og parlamentariker på flukt, Alexander Onishchenko, har lagt fram detaljerte informasjoner om presidenten. Hvis opplysningene er sanne, er det mulig de betyr slutten for Porosjenkos politiske liv.

Brende møter oligarkpresident Porosjenko i Oslo
Brende møter oligarkpresident Porosjenko i Oslo

Nå må det også føyes til at Onishchenko sjøl også er en kjeltring som har en kriminaletterforskning på nakken, noe som er grunnen til at han har stukket av. Den tidligere «gasskongen» er tiltalt for å ha stjålet 64 millioner dollar fra det statlige gasselskapet.

Men det han har lagt fram er så sterkt stoff at presidenten uansett vil få problemer. I pro-maidankanalen KyivPost er anklagene omtalt i detalj.

Blodige forretninger

De dokumentene Onishchenko har publisert sies å vise at Porosjenko har gjort personlig profitt på den såkalte «antiterroroperasjonen» eller krigen mot sine landsmenn i Øst-Ukraina. Selskaper som er eid av presidenten skal ha fått militærkontrakter. Det vil si at lån fra IMF i praksis har gått via Kiev til krig i Øst-Ukraina for så å havne på presidentens konti.

Onyshchenko sier også at han sjøl har hjulpet Porosjenko med å bestikke parlamentarikere. Ifølge ham koster en parlamentarikers stemme mellom 20.000 og 100.000 dollar. Onishchenko sier også at han har overlatt sin dokumentasjon til FBI i USA, og nå frykter man i Kiev at med Donald Trump i Det hvite hus kan man risikere at amerikenaerne vil ta anmeldelsen alvorlig.

De andre oligarkene i Kiev ser muigheten til å overta sjokoladekongens plass og har begynt å sende folk til Washington for å innynde seg hos den nye administrasjonen der. Det gjelder representanter for den like korrupte «gassprinsessen» Julia Timosjenko, fascisten Oleh Lyashko, oligarken Rinat Akmetov og tidligere president i Georgia og inntil nylig guvernør i Odessa Mikhail Saakashvili. Det sies at Trumps folk til nå har møtt dem med en kald skulder.

Da Porosjenko var i Oslo 18. oktober 2016 og møtte Børge Brende og Erna Solberg, sa Solberg:

Norges støttepakke til Ukraina utgjør ca 200 millioner kroner i 2016, og går til reformarbeidet i offentlig sektor og humanitært arbeid i de områdene som er rammet av konflikten i Øst-Ukraina. Norge vil øke sin støtte til blant annet energieffektivisering, demokrati og rettsstatsreform.

Norge har også tidligere gitt en gave på 200 millioner kroner til Ukraina, nemlig 18.11.2014.

Ukraina er Europas mest korrupte land. Den tidligere guvernøren i Odessa, Mikhail Saakashvili sa på Yalta European Strategy forum i Kiev at «Ukraina de facto styres av en skyggeregjering der oligarkene trekker i trådene». Nå er altså også presidenten anklaget for den groveste form for korrupsjon. Dette gjør at også Solberg og Brende må granskes.

Jeg vil skrive et brev til Riksrevisoren der jeg vil be ham granske overføringene til Ukraina og Brendes og Solbergs rolle i dette. Med de kunnskapene regjeringa burde ha om Ukraina, ser det ut som grovt uansvarlig omgang med offentlige midler å pøse norske skattekroner inn i det landet. Jeg vil også be de parlamentariske lederne for SV og Senterpartiet i Stortinget om å ta opp dette.

 

Forrige artikkelTulsi Gabbard (D-HI): – USA finansierer terroristgrupper i Syria
Neste artikkelBrutal maktkamp i USA
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).