Saudi-Arabia har bygd sin første atomreaktor

0
Satellittbilde av Saudi-Arabias første atomkraftverk. Kilde Google Earth.

Satellittbilder viser at Saudi-Arabia er praktisk talt ferdig med å bygge sin første atomreaktor. Anlegget ligger i det sørvestlige hjørnet av King Abdulaziz City for Science and Technology i Riyadh.

Saudi-Arabia har ikke undertegnet noen internasjonale avtaler som ville kunne forplikte landet til ikke å bruke det sivile stomprogrammet til å bygge kjernefysiske våpen.

Bilder av anlegget er publisert av Google Earth og eksperter på området er enige om at dette er et atomkraftverk. Tidligere direktør i International Atomic Energy Agency (IAEA) Robert Kelley sier til Bloomberg at «det er stor sannsylighet for at bildene viser et atomkraftanlegg» og at «det betyr at Saudi-Arabia må få avtalene i orden».

Det er bare ett år siden kronprins og gangsterleder MBS sa at Saudi-Arabia vil bygge atomvåpen hvis Iran gjør det. Teknologien til å bygge atomanlegget kommer fra USA, og det er åpnet granskning av dette i Kongressen.

Allerede i 2015 skrev vi at Saudi-Arabia har til hensikt å skaffe seg atomvåpen. Da var det aktuelt å skaffe seg dem via Pakistan, og det kan godt hende at den muligheten fortsatt ligger på bordet. Men det er også mulig at halshoggerne i Riyadh skaffer seg atomvåpenteknologi direkte fra USA, slik CNN antar.

Yukiya Amano, som er generaldirektør i IAEA sier at faren for spredning av atomvåpen øker. IAEA ser ingen tegn til at Iran gjør noe i retning av å skaffe seg atomvåpen. Men rustningsspiralen er der. Skulle Saudi-Arabia skaffe seg atomvåpen er det all grunn til å gå ut fra at også Iran vil gjøre det.

Paul R. Pillar sier det så tydelig i The National Interest: Why Saudi Arabia Will Acquire Nuclear Weapons.

Verdens største sponsor av terrorisme og aggresive spreder av fanatisk wahhabisme på vei til å bli en atommakt. Hva kan gå galt?


Blant dem som støtter steigan.no er:

Vil du være med på å bygge opp den uavhengige og kritiske journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelHans Husum om krigsmaskinen
Neste artikkelHvorfor USAs økonomiske krig mot Syria vil mislykkes
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).