Saudi-Arabia har bygd sin første atomreaktor

0
Satellittbilde av Saudi-Arabias første atomkraftverk. Kilde Google Earth.

Satellittbilder viser at Saudi-Arabia er praktisk talt ferdig med å bygge sin første atomreaktor. Anlegget ligger i det sørvestlige hjørnet av King Abdulaziz City for Science and Technology i Riyadh.

Saudi-Arabia har ikke undertegnet noen internasjonale avtaler som ville kunne forplikte landet til ikke å bruke det sivile stomprogrammet til å bygge kjernefysiske våpen.

Bilder av anlegget er publisert av Google Earth og eksperter på området er enige om at dette er et atomkraftverk. Tidligere direktør i International Atomic Energy Agency (IAEA) Robert Kelley sier til Bloomberg at «det er stor sannsylighet for at bildene viser et atomkraftanlegg» og at «det betyr at Saudi-Arabia må få avtalene i orden».

Det er bare ett år siden kronprins og gangsterleder MBS sa at Saudi-Arabia vil bygge atomvåpen hvis Iran gjør det. Teknologien til å bygge atomanlegget kommer fra USA, og det er åpnet granskning av dette i Kongressen.

Allerede i 2015 skrev vi at Saudi-Arabia har til hensikt å skaffe seg atomvåpen. Da var det aktuelt å skaffe seg dem via Pakistan, og det kan godt hende at den muligheten fortsatt ligger på bordet. Men det er også mulig at halshoggerne i Riyadh skaffer seg atomvåpenteknologi direkte fra USA, slik CNN antar.

Yukiya Amano, som er generaldirektør i IAEA sier at faren for spredning av atomvåpen øker. IAEA ser ingen tegn til at Iran gjør noe i retning av å skaffe seg atomvåpen. Men rustningsspiralen er der. Skulle Saudi-Arabia skaffe seg atomvåpen er det all grunn til å gå ut fra at også Iran vil gjøre det.

Paul R. Pillar sier det så tydelig i The National Interest: Why Saudi Arabia Will Acquire Nuclear Weapons.

Verdens største sponsor av terrorisme og aggresive spreder av fanatisk wahhabisme på vei til å bli en atommakt. Hva kan gå galt?


Blant dem som støtter steigan.no er:

Vil du være med på å bygge opp den uavhengige og kritiske journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelHans Husum om krigsmaskinen
Neste artikkelHvorfor USAs økonomiske krig mot Syria vil mislykkes
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).