Saudi-Arabia har bygd sin første atomreaktor

1
Satellittbilde av Saudi-Arabias første atomkraftverk. Kilde Google Earth.

Satellittbilder viser at Saudi-Arabia er praktisk talt ferdig med å bygge sin første atomreaktor. Anlegget ligger i det sørvestlige hjørnet av King Abdulaziz City for Science and Technology i Riyadh.

Saudi-Arabia har ikke undertegnet noen internasjonale avtaler som ville kunne forplikte landet til ikke å bruke det sivile stomprogrammet til å bygge kjernefysiske våpen.

Bilder av anlegget er publisert av Google Earth og eksperter på området er enige om at dette er et atomkraftverk. Tidligere direktør i International Atomic Energy Agency (IAEA) Robert Kelley sier til Bloomberg at «det er stor sannsylighet for at bildene viser et atomkraftanlegg» og at «det betyr at Saudi-Arabia må få avtalene i orden».

Det er bare ett år siden kronprins og gangsterleder MBS sa at Saudi-Arabia vil bygge atomvåpen hvis Iran gjør det. Teknologien til å bygge atomanlegget kommer fra USA, og det er åpnet granskning av dette i Kongressen.

Allerede i 2015 skrev vi at Saudi-Arabia har til hensikt å skaffe seg atomvåpen. Da var det aktuelt å skaffe seg dem via Pakistan, og det kan godt hende at den muligheten fortsatt ligger på bordet. Men det er også mulig at halshoggerne i Riyadh skaffer seg atomvåpenteknologi direkte fra USA, slik CNN antar.

Yukiya Amano, som er generaldirektør i IAEA sier at faren for spredning av atomvåpen øker. IAEA ser ingen tegn til at Iran gjør noe i retning av å skaffe seg atomvåpen. Men rustningsspiralen er der. Skulle Saudi-Arabia skaffe seg atomvåpen er det all grunn til å gå ut fra at også Iran vil gjøre det.

Paul R. Pillar sier det så tydelig i The National Interest: Why Saudi Arabia Will Acquire Nuclear Weapons.

Verdens største sponsor av terrorisme og aggresive spreder av fanatisk wahhabisme på vei til å bli en atommakt. Hva kan gå galt?


Blant dem som støtter steigan.no er:

Vil du være med på å bygge opp den uavhengige og kritiske journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. INK says:

  Grufullt!
  Og der fikk vi kanskje enda et nytt svar på Tom Lehrers fortsatt (dessverre) høyaktuelle spørsmål i Who’s Next fra 1967 - her er det åpenbart blitt mulighet for mange flere vers siden sist.

  https://www.youtube.com/watch?v=oRLON3ddZIw

  Uten sammenlikning for øvrig:

  image

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere