Kina trosser USAs sanksjoner og inviterer Syria som partner i «silkeveibeltet»

3

Kinas regjering har invitert Syrias regjering som fullverdig deltaker i det globale møtet for «silkeveibeltet» eller Belt and Road Initiative, som det offisielt heter. Så Syria deltar sammen med 120 andre land på den andre internasjonale BRI-konferansen i Beijing. Dette skriver Syria News.

Dette betyr at Kina har bestemt seg for å trosse USAs drakoniske sanksjoner mot Syria og enhver som samarbeider med Syria. Politisk rådgiver for Syrias president, Bouthaina Shaaban, sier at den kinesiske invitasjonen er en betydningsfull utfordring mot USAs sanksjonsregime. Hun sier ganske riktig videre at «silkeveien ville ikke ha vært silkeveien hvis den ikke gikk gjennom Iran, Irak og Syria». Hun peker også på at Syria hadde en helt spesiell rolle i den opprinnelige silkeveien.

Bouthaina Shaaban fordømte også den fortsatte USA-okkupasjonen av syriske landområder og understreket at Syri ikke vil avstå en tomme av sin jord til noen. Hun rettet også en kraftig kritikk mot Tyrkia fordi landet fortsatt bryter de avtalene som er inngått om Idlib og fordi Erdogan & co er ansvarlig for å ha smuglet tusenvis av terrorister pluss våpen og militært utstyr inn i Syria.

Det er nokså opplagt at Kina ikke kommer til å la seg avskrekke fra å føre silkeveibeltet gjennom nettopp Iran, Irak og Syria fram til Damaskus og havner ved Middelhavet. Assisterende utenriksminister i Kina, Chen Xiaodong, sa på møtet med den syriske utsendingen at «Kina vil ikke forandre sin politikk overfor Syria. Den er ikke blitt forandret og den vil ikke bli forandret.»

Kina planlegger å skape det som er kalt en Kina-Sentralasia-Vestasia-korridor. Dette blir et alternativ til eller et supplement til Suezkanalen. Kina og Syria planlegger å gjøre havnebyen Tripoli til en spesiell økonomisk sone i BRI og kanskje den viktigste utskipingshavna i det østlige Middelhavet. For å betjene denne havna vil Kina gjenoppbygge og oppgradere jernbanen Homs-Tripoli. I oktober 2018 ga Kina 800 elektriske transformatorer til havnebyen Lattakia, som er Syrias største havn. Kina satser også på å stå helt sentralt i gjenreisinga og utviklinga av Syrias industri. 200 kinesiske selskaper deltok på Damascus International Trade Fair i september 2018. Det ble inngått avtaler om bygging av kraftverk, stålverk, bilfabrikker og sjukehus. Huawei har forpliktet seg til å gjenoppbygge og oppgradere telekommunikasjonsnettet i Syria innen 2020. China National Petroleum Corporation har sikret seg betydelige aksjeposter i de to største oljeselskapene i Syria. Den syriske Mallouk-fabrikken i Homs har allerede fra november 2018 begynt å produsere kinesiske biler av merkene Chang’an og Geely.

En kinesisk Geely produsert på lisens av Mallouk-fabrikken i Homs i Syria.

Det eneste USA kan gjøre for å hindre et svært omfattende og fredelig økonomisk samarbeid mellom Kina og landene i Vestasia, inkludert Syria, er å utløse en ny krig. I motsatt fall vokser dette silkeveibeltet ustoppelig fram.

Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916
KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Vi lever i spennende tider. Et uttrykk som kineserne selv, visstnok bruker som en forbannelse.

 2. Avatar for Alike Alike says:

  Økonomiske dominansen til USA og deres lakeier er under press og får konkurranse fra Østen. Eller burde jeg være ærlig å si lakeier som USA og de som dominerer økonomien i vesten. Det er vel ikke noe negativt for noen andre enn de få som taper på det.

 3. Avatar for kjell108 kjell108 says:

  "Former French Foreign Minister: UK planned war on Syria before unrest began
  A former French foreign minister says Britain had been planning a war against Syria some two years before to the unrest broke out in the Arab country.The statement by Roland Dumas came during a recent interview with French Parliamentary TV network, LCP.

  “I’m going to tell you something. I was in England two years before the violence in Syria on other business. I met with top British officials, who confessed to me that they were preparing something in Syria,” said Dumas.

  He continued by saying, “This was in Britain not in America. Britain was organizing an invasion of rebels into Syria. They even asked me, although I was no longer minister for foreign affairs, if I would like to participate.”"
  Kilde

  Det store spørsmålet er hva var formålet med Syria-krigen?
  Svar 1: Escobar -> gassledning fra Qatar var grunn
  Svar 2: Syria is the road to Teheran

  Kameran Faily (Goldman Sachs) gir et mer nyansert svar. Han forteller at Irak krigen dreide seg om å skape krig mellom Sunnier og Shiaer. Sunnier var den vestlige siden her. Saddan var tidligere CIA.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere