Libya: Donald Trump snakket med Khalifa Haftar på telefon

0
Plakat med støtte til Khalifa Haftar. Skjermdump fra France 24.

Den militære og politiske situasjonen i Libya er svært komplisert på grunn av det militære og sivile kaoset som er en direkte følge av Norges og NATOs krig mot landet i 2011. Som vi har rapportert tidligere står nå styrkene til Khalifa Haftar ikke langt fra Tripoli der den FN-godkjente regjeringa befinner seg. Som Patrik Paulov skrev på steigan.no er vestmaktene splittet i forholdet til denne krigen. USA, Storbritannia, Italia, Tyrkia og Qatar støtter regjeringa i Tripoli, mens Egypt, Emiratene, Frankrike, Saudi-Arabia og Russland støtter Haftar.

Khalifa Haftar, som tilhørte Gaddafis indre krets, ble rekruttert av CIA for å styrte Gaddafi. Han bodde også lenge nær CIAs hovedkvarter i Langley. Derfor skulle man tro at USA ville kunne utnytte dette. Og det ser ut til at noe slikt er under utvikling.

I det minste har Donald Trump snakket med Khalifa Haftar på telefon og sagt at USA anerkjenner Haftars «viktige rolle i å bekjempe terrorismen og sikre Libyas oljeressurser» og at de to hadde en «felles visjon» for Libyas overgang til et «stabilt demokratisk politisk system».

Det eneste sanne her er vel det om oljereservene. Men ellers er det en markant omlegging av den nyeste Libya-politikken til USA, og det kan tyde på at USA regner med at Haftar vil vinne og vil sikre aksjene sine i forkant.

Storbritannia prøvde å få til en FN-resolusjon mot Haftar. Den satte Russland seg imot, og heller ikke USA ville støtte den, skriver Reuters.

Les:Kaos efter kriget som inte får nämnas – 9 punkter om striderna i Libyen

Libya: Krigen inn i en ny fase. Blir Tripoli angrepet?

Den fransk-italienske stedfortrederkrigen i Libya


Blant dem som anbefaler steigan.no er:

Mer enn noen gang trenger du den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her for å være med på å styrke den, eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelOljekrigen mot Syria – hvem vinner?
Neste artikkelHvorfor er Radikal portal så ukritisk til Tesla?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).