Ingen interesse for Stortingets Libya-debatt – ei heller i Stortinget

0
Stortingssalen under den "store Libyadebatten"

Stortinget gjennomfører en såkalt stor og åpen debatt om Pettersen-utvalgets rapport om Norges krig mot Libya. Det er en heller begredelig affære. Mediene er ikke interessert og det er ikke stortingsrepresentantene heller. Terje Tvedt skriver på Facebook:

Mens de så utover den nesten helt tomme Stortingssalen (se bildene), et galleri (med fire tilhørere), og en nesten tom presselosje, la den ene representanten etter den andre vekt på at Pettersen-utvalget hadde bidratt til å fremme en stor og åpen debatt om Libya i Norge.

Det sa de mest sentrale utenrikspolitikerne samtidig som de på alle områder forsvarte den norske politikken i 2011, og la alt ansvaret for kaoset i dagens Libya på det internasjonale samfunn. Ikke rart derfor at både komitéleder Hareide, utenriksminister Eriksen Søreide og APs talsperson Huitfeldt syntes like opptatt av mobilen som av hva som ble sagt, og at den ansvarlige utenriksministeren under bombingen, Gahr Støre, simpelthen gikk etter å ha holdt sitt innlegg.

De mest sentrale utenrikspolitikerne politikerne snakket igjen og igjen om den store, åpne debatten som nå rår om Libya i Norge, mens de samtidig var helt klar over at ingen medier idag hadde hatt egne oppslag forut for Libya-debatten.

For meg, som i flere tiår har forsket på norske offisielle forestillinger om verden, «den andre» og «oss», var det nedslående, men ikke overraskende å være vitne til denne debatten fra det tomme galleriet. Diskusjonen bekreftet dessverre alle poengene i min artikkel om regjeringens opplegg for nasjonens refleksjon over sin Afrika-krig, kalt «Fraværet av etterpåklokskap».

Hvordan har Norge, og velmenende, anstendige norske politikere havnet i en slik situasjon?

Men dette betyr ikke at verken mediene eller politikerne kan kvele denne debatten til evig tid. Les Terje Tvedts kronikk:

Fraværet av etterpåklokskap

Terje Tvedt på Parkteatret scene
KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelGolanhöjderna, Kosovo och Krim: En studie i hyckleri och dubbelmoral
Neste artikkelBritiske skattemyndigheter skjulte at gangstere sendte stjålne penger til al-Qaida