Hva er dette med Brunei?

0
I 2017 kunne sultanen av Brunei feire at han hadde sittet 50 år på tronen. Shutterstock.

Det har plutselig oppstått en internasjonal kampanje mot sultanatet Brunei fordi landet ifølge nyhetsmeldingene skal innføre eller har innført dødsstraff ved steining for homoseksualitet og utroskap. Den som fronter kampanjen er Hollywood-skuespilleren George Clooney, og sosiale medier har vært fulle av sympatierklæringer etter at han sverget på å boikotte ni luksushoteller som eies av Brunei.

Enevelde og sharia

Sultanatet Brunei er et enevelde under sultan Hassanal Bolkia. Det finnes et parlament, men det er ingen valg. Det siste valget var i 1962. Landet har hovedsakelig en muslimsk befolkning og fra 2013 har sultanen gjort det klart at sharia vil bli praktisert i stadig sterkere grad. Hva det betyr i praksis er ikke helt klart, men det hevdes at det betyr at steining for det staten mener er seksuelle avvik kan bli aktuelt.

Vi har altså å gjøre med et diktatur som vil innføre enda mer reaksjonære islamistiske lover enn tidligere. Og det er det all grunn til å ta avstand fra.

Hule protester

Likevel ringer protestene noe hult, ikke minst når de kommer fra en mann som George Clooney. Han er notorisk som en Hollywoods fremste støttespillere for CIAs utenlandsprosjekter. Han lagde i sin tid en kampanje om Darfur som passet som hånd i hanske med prosjektet til USA, Israel og Storbritannia, med Norge som stor bidragsyter og aktør, for å skape bandittstaten Sør-Sudan. Han er medlem av den nordamerikanske overklassens egentlige parti, Council on Foreign Relations og er kjent for politiske kampanjer som fungerer som avledningsmanøvre. At han her har med seg Elton John gjør det ikke mye bedre.

Og det er mye å avlede fra, et nederlag i Syria og et mislykket statskupp i Venezuela, blant annet.

Les:Council on Foreign Relations – Det virkelige partiet for overklassen i USA

Når vi sier at protestene er hule er det fordi det allerede begås grove forbrytelser i islams navn som verken Hollywood generelt eller Clooney spesielt bryr seg om. Skal man først gå på en islamistisk kjeltringstat, hvorfor ikke ta den verste av de verste, Saudi-Arabia? Landet fører en folkemorderisk krig mot Jemen og gjennomfører en fullstendig hensynsløs beleiring av al-Durayhimi ved Hodeidah. Menn, kvinner og barn dør som fluer, men de som har råd til å bo på luksushoteller sier ikke et kløyd ord i protest. Kan det ha med det å gjøre at Saudi-Arabia er garantist for dollarhegemoniet og Vestens største eksportmarked for våpen?

Vesten har også støttet den verste formen for islamistisk terrorisme i Syria og Libya uten at vi har hørt noen protester fra Clooney & co.

Vi ser at også norske nettaktivister slutter opp om Clooneys protest, men hva sa de da Fahad Qureshi i Islamnet sa at alle muslimer støtter steining for utroskap?

Fahad Qureshi: – Alle muslimer støtter steining for utroskap

Andre motiver

Hvilke andre motiver kunne det være for å blinke ut akkurat Brunei nå? Vi kan tenke oss flere.

For det første er Brunei et av verdens aller rikeste land og sitter på store reserver av olje og gass. Landet er verdens fjerde største produsent av flytende naturgass. Et regimeskifte til fordel for en LGBT-vennlig imperialistmakt ville være svært lønnsom. Og den ville ikke koste stort i militær innsats heller.

For det andre er Brunei et viktig ledd i den østlige aksen på Kinas BRI-prosjekt, silkeveibeltet.

For det tredje ligger Brunei i den sørlige delen av Sørkinahavet, der USA og Pentagon mener at det brygger opp til krig mot Kina innen 2025. Council on Foreign Relations, der Clooney er medlem, peker ut Sørkinahavet som en av toppkonfliktene for 2019. I Pentagonkretser skrives det om “Great Indo-Pacific War of 2025, så mistanken om at Brunei er i søkelyset av helt andre grunner enn sharia, er ikke helt ubegrunnet.

Eller det kan jo tenkes at kampanjen bare er klikkåte for å holde de pavlovske refleksene i de sosiale mediene ved like.

For vår del gjør vi det bedre enn George Clooney – vi har alltid boikottet Bruneis luksushoteller.

Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelThe Veto avslører den vestlige propagandakrigen mot Syria
Neste artikkelNato: En olaglig organisation med allvarliga psykologiska problem.
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).