EU sjøsetter sine første militære prosjekter

4
EU har udvalgt de første projekter, som Unionens nye 100 milliard kroner store Forsvarsfond skal støtte. FOTO: European Defence Agency

Fra den danske avisa Arbejderen.

EU har udvalgt 21 militære områder, hvor den europæiske våbenindustri kan søge fire milliarder kroner fra EU’s nyoprettede Forsvarsfond til forskning og udvikling.

For første gang i EU’s historie sætter EU-kommissionen nu gang i en række konkrete militære oprustningsprojekter.

EU har udvalgt 21 militære områder, hvor den europæiske våbenindustri kan søge fire milliarder kroner fra EU’s nyoprettede Forsvarsfond til forskning og udvikling.

EU’s støtte til våbenindustriens forskning og udvikling vil føre til øget våbeneksport til konfliktområder og brug af militær magt fremfor fredelige løsninger.
Wendela de Vries, Stop Wapenhandel

– Nu fører vi fælles projekter ud i livet. EU-forsvaret tager form. Det er et stort skridt i retning af at gøre det europæiske forsvarssamarbejde til en realitet, siger EU-kommissionens næstformand, Jyrki Katainen, som er ansvarlig for vækst, beskæftigelse, investeringer og konkurrenceevne.

Udviklingen af militære industriprojekter og forskning blev sat på skinner, da EU sidste år oprettede en Forsvarsfond på 97,5 milliarder kroner frem mod 2027.

>> LÆS OGSÅ: EU’s militærbudget eksploderer

Droner og kunstig intelligens

De 21 projekter spænder lige fra udvikling af EU’s egen bevæbnede «Eurodrone» og kampfly over avancerede satellit- og missilsystemer, der skal gøre EU i stand til at foretage «præcisions-angreb», til pansrede køretøjer til kommandosystemer, kamphjelme med nattesyn og teknologier, der skal øge overvågningen af havene omkring EU for flygtninge.

EU vil også udvikle de kontroversielle autonome våbensystemer – det vil sige våben, der bruger kunstig intelligens, og er programmeret til at operere på egen hånd.

Både FN, Internationalt Røde Kors og en lang række forskere advarer mod de etiske, moralske og folkeretlige problemstillinger ved at udvikle automatiserede robotvåbensystemer.

EU gør meget ud af at forklare, at den milliardstore oprustning sker for at «forsvare europæerne i en stadig mere ustabil verden», som det hedder i EU-kommissionens pressemeddelse om Forsvarsfondens første projekter.

Men en stor del af projekterne skal styrke EU’s muligheder for militære operationer i «fjerne områder» og i «ekstremt klima».

EU sætter gang i våbenkapløb

En række europæiske fredsngo’er er dybt bekymrede over udviklingen og advarer om, at EU’s Forsvarsfond vil sætte gang i et globalt våbenkapløb.

– EU’s våbenindustri har en stor del af sin omsætning udenfor Europa. Derfor vil EU’s støtte til våbenindustriens forskning og udvikling uundgåeligt føre til øget våbeneksport til konfliktområder og brug af militær magt fremfor fredelige løsninger, siger Wendela de Vries, koordinator hos ngo’en Stop Wapenhandel.

Hun henviser til, at Forsvarsfonden har til formål at «skabe nye markedsmuligheder i EU og udenfor EU».

Trods det danske forbehold overfor EU’s militære udvikling har regeringen meldt ud, at Danmark en del af Forsvarsfonden og støtte op om EU’s militære oprustning. Regeringen har besluttet foreløbig at skyde 1,9 milliarder kroner i EU’s militære oprustningsfond. 

Både dansk våbenindustri og danske universiteter er klar til at tage del i EU’s militære oprustning og søge del i Forsvarsfondens forsknings- og udviklingsmidler.

LÆS OGSÅ: Våbenfirmaer og universiteter styrker samarbejde

EU-kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, kræver en «fuldt udbygget europæisk forsvarsunion inden 2025» og slog i sin seneste State of The Union tale fast, at der er brug for et EU, der «… forsvarer sig bedre alene og uden at være afhængig af USA».

EU’s militærbudget eksploderer
EU kræver mere magt – ude og hjemme

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Sjøsetter er et godt ord, for synke vil det - i Atlanterhavet, mens resten av verden bygger jernbane på tvers av Eurasia. La oss håpe den ikke bringer oss kinesiske tropper - som alltid skjer i dataspill (predictive programming?). Det får holde med turister.

 2. En EU-hær kan faktisk være positiv i å redusere maktkonsentrasjon i vesten. EU har litt sunnere interesser enn NATO-komplekset, og ønsker t.d. handel med Russland og Iran. Det er viktig at Europa kommer seg lengst mulig vekk fra det amerikansk-sionistiske imperiet før det for alvor barker i hop med Kina på den ene eller andre måten. Sjøl ville jeg foretrukket en NORDEFCO-allianse for oss nordboere, men det er dessverre høy aksept for NATO i Norge - også EU-mostandere ser ut til å være mer negative til en EU-hær enn til NATO, som er ironisk da en EU-hær er det lokale alternativet.

 3. Forsvar mot hvem? Russland har det dobbelte areal av USA, og Russlands forsvarsbudsjett er en 1/10 del av USAs angrepsbudsjett. Russland har ingen baser utenfor egen grenser, USA har 900. Russland har en utstrakt hånd utenrikspolitikk, for fredelig samhandel. USA eksporterer nå snart bare krigsvåpen, og truer halve verden med sanksjons-kriger, også egne vasaller. Er det noen som truer Europa, så er det USA.

  Det er mer sannsynlig at det er Europas privateide krigsvåpen-industri som vil ha mer av nasjonalbudsjettene, og gjør det samme som USA, bygger opp Russland og Kina som fiendebilder for å rettferdiggjøre årelating av statsbudsjettene til fordel for dem, den økonomiske eliten som eier krigsvåpen-industrien.

  Det er mer sannsynlig at Europas eliter vil ha et europeisk militærpoliti i alle land for å knuse opprør som vi ser blir gjort mot de Gule Vestene, en bevegelse som vil spre seg til alle vestlige europeiske land etterhvert som som forskjellene øker.

  Den virkelige trusselen mot Europa kommer når den ikke-bærekraftige masseinnvandringen fra MENA land har brakt Europas økonomier i kne, og et økonomisk, sosialt og kulturelt kollaps følger. Med det kommer trolig borgerkrig og kaos. Mot hvem vil eliten sette inn sin Europa-hær?

 4. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Det er en “set-up”, for det har lite og ingenting med det å gjøre. Vi er ofre for akkurat det samme, men de var pilot-prosjektet, vi er slutt-spillet.
  Her finner du den virkelige årsaken til kollapsen, og vil du se på den kulturelle, så er det knapt MENA som dominerer kulturen vår - de er fortsatt sub-kulturer, så vidt jeg kan forstå. Om du ser bort fra “det eneste demokratiet” da, og deres pride-parades og dobbelt-moral.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere