Tysk toppolitiker: Utvis USAs ambassadør

0
Richard Grenell gliste bredt da han ble utnevnt til ambassadør i Berlin i 2018. Han kaller ikke mye på smilet blant tyske politikere. Shutterstock.

Wolfgang Kubicki som er visepresident i den tyske forbundsdagen og dermed en av de fremste politikerne i Tyskland har stilt krav om at USAs ambassadør i landet, Richard Grenell, bli erklært persona non grata og sendt hjem.

Grenell har kommet med en rekke angrep på den tyske regjeringa og dens politikk og han har blandet seg inn i tysk innenrikspolitikk. Detter er blitt for mye også for Kubicki. Han sier til Deutsche Welle:

Når man som USA-diplomat opptrer som om man var Høykommisær for en okkupasjonsmakt må man få lære seg at vår toleranse også kjenner grenser.

Dette rører ved en sår nerve i Tyskland fordi USA i gavnet er en okkupasjonsmakt i Tyskland, og at Grenell dermed på et vis er høykommisær for denne okkupasjonsmakta.

Med alle disse militærbasene har USA de facto fullstendig militær kontroll over landet.

En av de sakene Grenell har blandet seg inn i er Tysklands ønske om å få ferdigstilt gassrørledningen Nord Stream 2 som skal føre gass direkte fra Russland til Tyskland. Grenell har også kritisert at Tyskland ikke bruker så mye penger på det militære som det Donald Trump forlanger. Denne kritikken blir også avvist av Angela Merkel. Grenells kritikk kom etter at økonomiminister Olaf Scholz hadde lagt fram et langtidsbudsjett som viser at Tysklands militærutgifter ikke vil stige i prosent av BNP, men tvert om gå ned til 1,25 prosent i 2023. Dette ville ikke Grenell godta, og det ble for mye for visepresidenten i Forbundsdagen.

Forrige artikkelServile medier har avslørt seg sjøl
Neste artikkelHumanitær krise i Venezuela – propaganda mot virkelighet
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).