Syrias forsvarsminister: – SDF er det siste kortet USA har på handa

0

Syria vil gjenerobre de områdene som holdes av de USA-støttede SDF-styrkene og de områdene som holdes av Hayat Tahir al-Sham på samme måte som det har frigjort andre deler av landet, så Syrias forsvarsminister Ali Abdullah Ayoub i en uttalelse 19. mars 2019:

«Vi gjør ingen kompromisser når det gjelder vår rett til å forsvare Syrias suverenitet» sa Ayoub på en felles pressekonferanse etter et møte han hadde hatt med stabssjefene for de væpnede styrkene i Irak og Iran.

Han understreket at «SDF er det eneste kortet USA og deres allierte har igjen på sine hender.»

«Syrias regjering vil behandle dette problemet på en av to måter: en forsoningsavtale eller en frigjøring av det området de holder ved hjelp av makt.»

Ayoub tilføyde at også Idlib vil bli gjenerobret av Den syriske armeen.

Møtet mellom de militære lederne i Syria, Iran og Irak viser at de er samkjørte i å knuse terrorismen i regionen og gjenopprette nasjonal kontroll. Gjennom samordning med hæren i Irak fjerner Syria en av de fordelene USAs styrker i Syria har hatt gjennom å kunne spille de to landene ut mot hverandre og bruke Irak som bakland for USAs operasjoner i Syria.

Dette møtet stadfester en prosess som har vært i gang i lang tid. Syria forbereder seg til å gjenerobre hele landet og her sikrer de seg støtte og samordning fra to strategisk viktige naboland.

Ledelsen i den kurdiskdominerte SDF/YPG-styrken oppfatter uttalelsene fra Ayoub som en trussel og hevder at Syrias regjering ønsker å «unngå en fredelig og demokratisk løsning».

På den annen side har SDF uten tvil svekket sin posisjon overfor de kommende forhandlingene gjennom at de innstendig har oppfordret USA til å beholde sine okkupasjonsstyrker i landet.


Forrige artikkelHumanitær krise i Venezuela – propaganda mot virkelighet
Neste artikkelØyeblikksbilde av gresk solidaritet
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).