8 år siden Norge bombet Libya

15
Jens Stoltenberg var pådriveren for Norges krig mot Libya. Han og Jonas Gahr Støre bære et tungt personlig ansvar. Men de blir ikke konfrontert med det.
Terje Alnes

Av Terje Alnes.

19. mars 2011: Norske F-16 fly starter bombing i Libya. 588 norske bomber ble droppet, de fleste over tilfeldige mål. Dette var et avgjørende bidrag til at Libya gikk i oppløsning.

Etter at Mohammar Gaddafi ble drept gikk landet i oppløsning, islamistiske bander tok over kontrollen i store deler av landet og drev forfølging av kristne afrikanere, opprettet slavemarkeder og profitterer stort på å smugle flyktninger over Middelhavet.

I ettertid er det avslørt at hele krigen bygde på en serie løgner. Ingen er stilt til ansvar. Tvert imot er pådriveren for norsk deltakelse i Libyakrigen – Jens Stiltenberg – blitt generalsekretær i NATO. Han reiser nå rundt i alle NATO-land, på oppdrag for Donald Trump, og krever økte bevilgninger til «forsvars»budsjettene. Fakta: NATOs militærutgifter er 11 ganger høyere enn Russlands. Det kan aldri bevilges nok penger til «forsvar».

Den beste oppsummeringen av Norges «bidrag» er gjort av Ola Tunander i boken «Libyakrigen. Bruken av retorikk og bedrag for å ødelegge en stat

Se også dokumentaren «De gode bombene» som ligger ute på nrk.no. Svært avslørende om hvordan den norske politiske eliten – i samlet saueflokk, og på svært  tynt grunnlag, bestemte seg for å bidra til en krig i Afrika.

Full nasjonal oppslutning

Var Norge rammet av en krigspykose i 2011? Faktum er at hele Stortinget, så godt som alle norske medier, de store norske bistandsorganisasjonene og Den Norske Kirke sluttet opp om det som ble omtalt som «en humanitær intervensjon».

Samtlige involverte på norsk side benektet hardnakket at Norge kriget i Libya. Mange av de involverte benekter dette også i dag.

Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Terje Alnes.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for SHO SHO says:

  Skulle gjerne ha sett en oversikt over hvor mange mennesker som ble drept av de norske bombene, og også når og hvor disse bombene ble sluppet i Libya.

  Jeg tror at man ville ha blitt sjokkert over flere ting.
  Bla hvor mange som ble drept i Libya (og uten at disse menneskene utgjorde noen trussel mot Norge og NATO-land). Da kunne man også ha fått avklart om Norge bombet regjeringskvartalet i Tripoli (hvor bla familiemedlemmer av Gadaffi ble drept).

  Dessuten kan man utifra tidspunktene for bombingen se hvor mange av bombene som ble sluppet samtidig med at Stoltenberg stod og trøstet folk som gikk i rosetogene (uten at de som gikk i slike tog var klar over at Norge samtidig bombet i Libya, eller at de rett og slett var helt likegyldige til den norske bombing i Libya).

 2. Det kan være at mange politikere kommer til å sende en misunnelig tanke til Gaddafi, når de etterhvert blir kledt nakne i våre øyne.
  Jeg er temmelig sikker på at Gaddafis ettermæle - som er det nærmeste en politiker kan komme evig liv, er å foretrekke framfor, til dømes Jensemanns.

 3. Pentagons påskudd for angrepet var at Gadaffi var en tyrann som angrep egen befolkning, en løgn som vestlig presse og media formidlet til folk i Vesten for å få aksept for krigen. Krigen var altså offisielt en frigjøringskrig for å komme libyas folk til unnsetning.

  I virkeligheten angrep koalisjonen stort sett det sivile Libya. Når en ser på ødeleggelsene i Libya så er det klart at bombingen hadde til hensikt å ødelegge Libya som land, for det var sivil infrastruktur og boligområder som først og fremst ble bombet. Vannverk og avløpsverk, kraftstasjoner og kraftnett, broer og knutepunkter for veinett og bydeler med boliger.

  Fra å være det mest utviklede velferdsland i Afrika hvor Gadaffi rundhåndet fordelte velstanden fra Libyas enorme oljeressurser blant folket, bombet koalisjonen Libya til et land i kaos hvor lovløshet og terror fremdeles råder. Hvordan kan bla NRKs journalister kalle seg journalister slik de var med å fremstille Libya før bombingen, og etterpå er de blitt stille.

  Hvis det er blitt så mye bedre nå i Libya etter “frigjøringen”, kan ikke NRK med Stoltenberg, Støre og Eriksen Søreide som guider vise tv-seerne hvor fint er er blitt i Libya nå?

 4. Nå snakker vi mye om Stoltenberg og hans regjering grufulle handlinger. Det har gått 8 år og de er ennå ikke dømt i noen av følgende instanser.
  Nå er det på tide å få fortgang og få de bak lås for godt

  1.Norsk rettsvesen - norsk rettsvesen støtter sikkert jævlene Støre og Stoltenberg, så da er vel greit at 2.rettsvesen i Libya kan få noe å jobbe med.
  3. Krigsrett i Haag må involveres
  4.INVOLVER OG ENGASJER RUSSERNE.Russland vitneutsagn og andre lands vitneutsagn må dokumenteres og sendt Militære domstoler /krigsrett i Haag

  5.Reise til Libya :
  Jeg kan reise og føle Libya på pulsen:)
  -skaffe vitneutsagn fra Gaddafis familie.
  -Lage dokumentasjon av Norske bombefly sin bombing av regjeringskvartalet i Tripoli, som tok livet av mange av Gaddafis familimedlemmer
  -Pentagons påskudd for angrepet var at Gadaffi var en tyrann som angrep egen befolkning, en løgn som vestlig presse og media formidlet til folk i Vesten for å få aksept for krigen(sitat Northern Light)
  -NRK må siktes tiltales og straffes økonomisk for å ha hjulpet Norge/Nato/USA til å danne et falskt bilde av Gaddafi for å rettferdiggjøre at hensikten var å sivil infrastruktur og boligområder som først og fremst ble bombet. Vannverk og avløpsverk, kraftstasjoner og kraftnett, broer og knutepunkter for veinett og bydeler med boliger.
  Islamistiske bander tok over kontrollen i store deler av landet etter at Norge/USA/NATO tok livet Gaddafi som ville at folket sitt skulle få dele oljeressursene.
  Stoltenberg fikk Islamistiske grupperinger til å forfølgelhe svarte afrikanere, oppretteslavemarkeder
  Norge /Nato/Usa må tiltales også for å ha gitt islamistiske grupperinger muligheter for
  a)forfølging av kristne afrikanere, b)opprettet slavemarkeder og
  c)profitterer stort på å smugle flyktninger over Middelhavet.
  Jeg mener det er viktig at dokumentasjon/vitner/videor og vitneutsagn samles og redigeres slik at det blir bevismateriale nr 3 for å få Stoltenberg og USA også tiltalt og dømt for å ha bidratt vesentlig med
  a)Menneskeforfølgelse av svarte afrikanere, b)slavehandel og c)menneskesmugling
  I Libya er det viktig at man husker å fokusere på å få dokumentert at bombingen var ment for å ødelegge landet Libya.
  Jeg har lyst å reise til Libya og fått intervjuet kvinner, barn og menn hvordan de opplevde hvordan det var å bli henrettet som land og hvordan det var å få all infrastruktur bombet sønder og sammen av psykopaten Stoltenberg og USA.
  Bodd et par uker i Libya og fått tatt videor av ødeleggelser, intervjuer av de som opplevde marerittet og fått laget råmateriale til en dokumentar som kan brukes i retten.
  Jeg hører Stoltenberg og det dumme nautet Søreide fortelle og guide at Libya er finere nå enn før angrepet.
  Det er faen ikke opp til dere å bestemme, jævla monster. Det lar vi befolkningen i Libya som ble brått bombet sønder og sammen avgjøre.
  Hva tror du det gjør med et land i oppsving, der folk har fått håp tilbake, positiv enegi sprer seg i befolkningen, på arbeidsplassene fungerer det veldig bra.Afrikas mest velfungerende land er en stolt nasjon.
  fungerer
  og så BANG BANG BANG
  Stoltenberg, luftforsvaret og USA kommer og tar dere, De bomber ned infrastrukturen dere har bygd opp, etterpå stjeler de oljen som Gaddafi ville gi til folket sitt på deling. Etterpå dreper de kvinner, barn og menn. og bomber boligfelt, barns lekeplasser og bolighus
  Mange som ble drept i Libya (og uten at disse menneskene utgjorde noen trussel mot Norge og NATO-
  2. Militære domstoler
  Kan Afrikanske militære domstoler også involveres

  1. Brudd på Grunnloven

  4.Amnesty International
  Brudd på menneskerettigheter-

  Jens Stoltenberg.Du fortjener ikke livets rett og burde vært henrettet.BANG BANG BANG.Jeg henretter ingen, men om jeg skal jobbe med dette til jeg er 70 år så skal jeg få deg dømt og sperret inne.
  Ingen Petersen utvalg skal granske noen gang mer.
  Russerne er sikkert villige til å fortelle hva de mener til militære domstoler.
  Dette får granskes av de som står Libya nærmest.
  Stoltenberg driver å tigger penger og springer ærend for at Trump skal bli fornøyd og Nato får mer medlemspenger

 5. Avatar for Olav Olav says:

  Det er nå tjue år og én dag siden den 78 dager lange bombingen av Serbia begynte. Der var det, om mulig, bare enda mer opplagt at det hele var basert på løgner og provokasjoner, det siste inkludert terrorisme ovenfor sivile serbere fra den kosovoalbanske mafia-organisasjonen KLA.

  Ingen av de kriminelle politikerne som stod bak dette her i Norge eller i “Vesten” forøvrig vil noensinne bli straffet for hverken dette, for bombingen av Libya eller noe annet. Og det skyldes først og fremst at et massivt flertall av befolkningen i både Norge og andre “vestlige” land er preget av en tilsvarende kriminell innstilling. Hadde flertallet av befolkningen tvert imot vært preget av et minstemål av evne til selvrefleksjon og anstendighet, da hadde det for det første selvsagt aldri vært mulig for politikerne her å støtte opp om bombingen av Serbia, og hadde de likevel gjort det så ville det fått følger i form av langvarige fengselsstraffer. Bombing av Libya ville vært umulig fordi både de kriminelle som stod direkte bak dette og “arvingene” deres i de samme partiene ville vært satt fullstendig ut av spill.

  Men realiteten er dessverre at folk flest opptrer som medlemmer av en hvilken som helst kriminell bande. Sine egne bandeledere vil man knapt komme på tanken å straffe, om de så står bak massedrap og ødeleggelse av hele nasjoner og strengt tatt burde ha vært henrettet, ja så fortsetter folk flest faktisk å støtte opp om dem.

 6. Det det skolen er til for. Å sørge for at vi sitter stille i båten, og ror i takt. NRK også. Samvittigheten blir raskt bare et fjernt minne, og selvrettferdigheten tar over.

 7. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Ja, og det står jeg ved. Men for all del, fortsett å jag vindmøller, så gjør du ikke noe annet galt.

  Kanskje dette kan hjelpe deg?

  https://www.commonlawcourt.com/

 8. Avatar for Thomas75 Thomas75 says:

  Her er også et lite utdrag jeg oversender sjefsanklageren Fatou Bensouda ICC i Haag
  Gjerne kom med forbedringer eller forslag.Det setter jeg pris på:

  Det er et gjennomgående trekk at krigsforbrytelser begått av den seirende parten i en krig ikke blir forfulgt, best illustrert ved Nürnbergprosessen, noe som har fått flere til å stille spørsmål ved slike prosesser (jf. seiersjustis). Domstolene opprettet i nyere tid av FN er tenkt å være nøytrale og dømme krigsforbrytere fra alle nasjoner likt, men har likevel også blitt gjenstand for kritikk fra noen grupper.

  Paragraf 102 omhandler forbrytelser mot menneskeheten: Den som i et utbredt eller systematisk angrep rettet mot sivile begår overgrep, kan straffes med fengsel i inntil 30 år.i hht norske lover

  Bombingen var systematisk rettet mot sivile mål.
  Bare det punktet kan de anklagede få 30 år i fengsel
  Vannverk og avløpsverk, kraftstasjoner og kraftnett, broer og knutepunkter for veinett og bydeler med boliger.

  Ved for eksempel massemord i krigstid kan deler av handling være klassifisert som krigsforbrytelse, mens andre deler går under den mer generelle betegnelsen forbrytelse mot menneskeheten.

  300 personer funnet døde, må klassifiseres som massemord. Det er massemord mot uskyldige mennesker.
  De anklagede må derfor dømmes for krigsforbrytelse pgså på det punktet

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

7 flere kommentarer

Deltakere