Macron satte inn hæren for «å holde orden i gatene»

0
Macron har satt i spesialstyrken Les Sentinelles for å gjøre politioppgaver og eventuelt slå ned opprør. Foto: Shutterstock

I forbindelse med #Acte XVIII av de gule vestene lørdag 16. mars 2019 satte den franske staten etter odre fra Emmanuel Macron inn spesialstyrker av hæren for «å holde orden i gatene». Det var den styrken som kalles Les Sentinelles, og som er en antiterrorstyrke innenfor hæren, som stilte med skarpe våpen og militære kjøretøyer.

Det er avisa L’Obs som forteller dette.

Avisa skriver at det var en «forsterket» mobilisering av Les Sentinelles som viste seg fram i Paris. Styrken er satt inn etter ordre fra Macron og regjeringa og den er satt inn for å «opprettholde og gjenopprette den offentlige orden». Siste ledd i denne formuleringa viser at styrken ikke bare er tenkt som en ren defensiv styrke, men som en styrke som kan gå aktivt inn for å «gjenopprette orden», eller hæren mot folket, som man også kan si.

Det sies på offisielt hold at Sentinelles er en mobil styrke, som kan bevege seg hurtig og settes inn på steder der det bllir «hett».

Jean-Luc Mélenchon fra France Insoumise tar avstand fra denne bruken av hæren. Det er ikke hærens oppgave å gjøre politiets jobb, skriver han på Twitter. Det finnes ingen indre fiende i Frankrike.

7000 soldater utplassert permanent

Statsminister Edouard Philippe annonserte 18. mars 2019 en serie innstrammingstiltak rettet mot opprøret til de gule vestene. 7000 soldater er mobilisert til innenriksoppdrag på permanent basis. Det er en mobilisering av hæren som Frankrike ikke har sett siden Algeriekrigen.

Fakta om den brutale politivolden i Frankrike

Vanessa Beeley: Den grove politivolden mot de gule vestene i Frankrike

Macronregimet framtrer mer og mer som et diktatur basert på massiv politivold og nå også militære styrker klare til å bli satt inn mot folkelig protest.

Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.