Macron satte inn hæren for «å holde orden i gatene»

1
Macron har satt i spesialstyrken Les Sentinelles for å gjøre politioppgaver og eventuelt slå ned opprør. Foto: Shutterstock

I forbindelse med #Acte XVIII av de gule vestene lørdag 16. mars 2019 satte den franske staten etter odre fra Emmanuel Macron inn spesialstyrker av hæren for «å holde orden i gatene». Det var den styrken som kalles Les Sentinelles, og som er en antiterrorstyrke innenfor hæren, som stilte med skarpe våpen og militære kjøretøyer.

Det er avisa L’Obs som forteller dette.

Avisa skriver at det var en «forsterket» mobilisering av Les Sentinelles som viste seg fram i Paris. Styrken er satt inn etter ordre fra Macron og regjeringa og den er satt inn for å «opprettholde og gjenopprette den offentlige orden». Siste ledd i denne formuleringa viser at styrken ikke bare er tenkt som en ren defensiv styrke, men som en styrke som kan gå aktivt inn for å «gjenopprette orden», eller hæren mot folket, som man også kan si.

Det sies på offisielt hold at Sentinelles er en mobil styrke, som kan bevege seg hurtig og settes inn på steder der det bllir «hett».

Jean-Luc Mélenchon fra France Insoumise tar avstand fra denne bruken av hæren. Det er ikke hærens oppgave å gjøre politiets jobb, skriver han på Twitter. Det finnes ingen indre fiende i Frankrike.

7000 soldater utplassert permanent

Statsminister Edouard Philippe annonserte 18. mars 2019 en serie innstrammingstiltak rettet mot opprøret til de gule vestene. 7000 soldater er mobilisert til innenriksoppdrag på permanent basis. Det er en mobilisering av hæren som Frankrike ikke har sett siden Algeriekrigen.

Fakta om den brutale politivolden i Frankrike

Vanessa Beeley: Den grove politivolden mot de gule vestene i Frankrike

Macronregimet framtrer mer og mer som et diktatur basert på massiv politivold og nå også militære styrker klare til å bli satt inn mot folkelig protest.

Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

  1. Avatar for SHO SHO says:

    Det betyr at Paris i tiden fremover vil få karakter av å være satt under militær unntakstilstand hver eneste lørdag (altså hver helg når week-end turistene kommer til Paris for å nyte våren). Militære styrker gir inntrykk av at opprøret har blitt mer alvorlig. Hvilken effekt dette vil få i media både nasjonalt og internasjonalt kan kanskje være det viktigste for opprøret til De gule vestene, Paris er utstillingsvinduet for vår tids franske og europeiske revolusjon.

    Øverste sjef for politiet i Paris fikk nylig sparken fordi han ikke ønsket å eskalere konflikten. Nå får vi se hvilken effekt en slik eskalering vil få. Kanskje kan det tvinge fram nyvalg Frankrike?

    Det er viktig at man forstår hvor problematisk den såkalte demokratiske valgordning i Frankrike egentlig er. Landet har en valgordning med enmannskretser. Norge hadde omtrent samme valgordning fra 1905 til rundt 1918 da valgordningen ble forkastet av Stortinget til fordel for en representativ valgordning.

    Macron vant valget i Frankrike i 2017 med omtrent 30% av stemmene (24% av stemmene i første runde ved presidentvalget og ca 30% av stemmene ved valget på ny nasjonalforsamling). Partiet til Macron fikk 53% av plassene i nasjonalforsamlingen til tross for at partiet kun fikk 28% av stemmene ved dette valget. Med omtrent 30% av velgerne i ryggen kan Macron styre Frankrike eneveldig uten å måtte ta det ringeste hensyn til det store flertallet av velgere (hvor altså 70% av velgerne stemte mot Macron). Man kan si at i dagens Frankrike har man en form for liberalt diktatur.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere