Pentagon planlegger å trekke alle styrkene ut av Syria i april – er det sant denne gangen?

0
USA har inntil nylig sendt store mengder våpen og militært utstyr til de kurdiske styrkene i Syria. Kommer de snart til å trekke seg ut?

The Wall Street Journal melder at Pentagon forbereder seg på å trekke alle USAs styrker ut av Syria innen utgangen av april. Dette er i så fall en kokretisering av Donald Trumps erklæring om at soldatene skal ut så fort som mulig. Leseren har naturligvis all grunn til å være skeptisk, siden det eneste som har skjedd siden Trump kom med sin entydige strategiendring er at tallet på USA-soldater i Syria er økt fra 2000 til 3000.

Ordren om tilbaketrekning ble undertegnet 19. desember 2018, og om det nå går slik WSJ melder, kan den altså bli gjennomført i løpet av snaue to måneder. Den som lever får se.

WSJ sier at USA og Tyrkia ikke er kommet noe nærmere hverandre når det gjelder kurderne. Det kan bety at Trump har innsett at kurderne vil måtte søke en forståelse med Syrias regjering, uansett om det betyr at de må oppgi sitt krav om autonomi. WSJ sier også at de soldatene USA har i al-Tanf ved treriksgrensa mellom Syria, Jordan og Irak skal trekkes tilbake.

Utenriksminister Mike Pompeo prøver å få andre land til å erstatte USAs rolle som okkupant i det nordøstlige Syria, men det vekker liten begeistring blant de aktuelle. De ville da også være mer enn dumme om de skulle gå inn på noe sånt tatt i betraktning at det er i strid med internasjonal lov, at de ville måtte gjøre det mot både Syrias, Ruysslands og NATO-landet Tyrkias vilje. De ville plassere seg midt i en etnisk-religiøs konflikt uten sikre kommunikasjonslinjer og uten noen exit-strategi. President Erdogan i Tyrkia har gjort det klart at han og Tyrkia ikke vil godta dette.

Den tapende anti-Syria-koalisjonen har altså ikke så mange alternativer igjen, så kanskje det er noe i varslene om tilbaketrekning denne gangen.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.