Israelsk nyhetsanker fikk dødstrusler etter at hun sa sannheten om volden mot palestinerne på TV

0
TV-journalisten Oshrat Kotler. Skjermdump fra Twitter.

Den israelske TV journalisten Oshrat Kotler arbeidet sammen med en kollega i to uker for å undersøke og filme de grove voldshandlingene som soldatene i ‘Netzah Yehuda’ bataljonen utøver mot palestinerne. Det er den israelske avisa Haaretz som skriver om dette.

Hun ble så rystet av de hun og kollega Arik Weiss opplevde og kunne dokumentere at hun kom med følgende uttalelse i reportasjen på sitt program på Kanal 13:

De sender sine barn til hæren, til territoriene, og de får tilbake menneskelige dyr. Dette er resultatet av okkupasjonen.

Reportasjen og ikke minst uttalelsen til Kotler førte til kraftige reaksjoner fra israelske politikere som krevde en unnskyldning fra henne.

Kotler opptrådte igjen uka etter, på lørdag 23. februar 2019, men hun trakk ikke tilbake noe. Gråtkvalt fortalte hun at hun og kollegaen hadde lagt svært mye arbeid i reportasjen fordi de visste at dette var et umtålelig emne. Hun sa:

Det jeg sa var bare rettet mot de soldatene som bryter loven. Det var ikke rettet mot IDF generelt. Og det gjorde meg stor smerte å si disse ordene. Hensikten med reportasjen og med min kommentar var å understreke at det er vi som samfunn som må ta ansvar for soldatene i Netzah Yehuda, for det er umulig å anklage dem for å krysse legale og moralske grenser når det er vi som setter dem i en umulig situasjon dag etter dag. … Jeg er dypt lei meg hvis det jeg sa krenket noen av dere, men jeg kunne ikke unngå å se den tunge prisen vi betaler via våre barn, våre soldater, gjennom den virkeligheten det er å herske over et annet folk. Denne virkeligheten har vart i 52 år. Og jeg har ingen magiske løsninger. Jeg er ingen politiker.

Det Kotler har dokumentert er ikke bare individuell vold fra enkelte soldater, men en systembetinget vold fra Israel som stat mot det palestinske folket, og hun har vist at barbariske handlinger gjør utøverne av slike handlinger til «menneskelige dyr». Volden forråer utøverne. Dette er en allmenn erfaring.

Karl Marx sa det slik i sine berømte ord om Englands undertrykking av Irland:

Et folk som undertrykker et annet kan ikke sjøl være fritt.

Til slutt vendte Kotler seg til alle dem som hadde truet henne på livet og sa:

Dere bør være klar over at når jeg skriver dette, så er ikke det bare en journalistisk rett. Det er en profesjonell plikt å uttrykke en mening i den situasjonen vi lever i. Så på tross av alle de tusener som har ønsket meg død denne uka, og noen som også har truet med å skade familien min, og selv om jeg er redd, vil jeg sverge: Jeg håper virkelig at jeg har styrke til å fortsette og å uttrykke en mening, og gjennom det, gjøre jobben min. Det er alt.

Hvor mange av Kotlers kolleger i norske medier kan med handa på hjertet si at de gjør det samme?

Vil du være med på å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelWashington Post sletter i all stillhet fake news om Bransons Venezuela-konsert
Neste artikkelVåpen eller klima?
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formenn i AKP(m-l) 1975–84). Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).