Hva gjør utenlandske leiesoldater på Haiti?

0
Våpen som tilhørte ei utenlandsk gruppe menn som ble arrestert ved ankomst til Haiti.

Politiet på Haiti har arrestert noen borgere av USA og andre utlendinger og tiltalt dem for kriminell konspirasjon etter at de ble tatt med angrepsrifler og andre våpen. Dette skriver USAs offisielle nettavis Voice of America.

Gruppa ble tatt i hovedstaden Port-Au-Prince 17. februar 2019. t skal ha vært en serber, en russer og fem fra USA blant utlendingene. Gruppa er også tiltalt for ulovlig å inneha våpen. De hadde med seg seks angrepsrifler, seks pistoler, ammunisjon, skuddsikre vester, droner, telekomutstyr og to kjøretøyer.

På sosiale medier svirrer det av rykter om leiesoldater på Haiti. Dette bildet som er lagt ut på Facebook skal vise to av dem.

Regjeringa på Haiti nekter for at den står bak leiesoldatene. Men det er hevet over tvil at den har brukt skarpe våpen mot demonstrantene og at flere mennesker er blitt drept.

En demonstrant som ble drept 12. februar 2019 i Port-au-Prince.

Et land som vi i Norge har vært vant til å tenke på som ganske fredelig, er Canada. Men landet er verre enn sitt rykte. Ikke bare var og er det aktivt i støtten til det naziinfiserte regimet i Ukraina. Det har også i høy grad spilt en rolle i krigen mot Syria. I kampen for å forsøke å knekke regjeringa i Venezuela har Canadas utenriksminister Chrystia Freeland vært en helt sentral aktør.

Canada støtter også aktiv den undertrykkende regjeringa på Haiti. Regjeringa i Ottawa har tatt ledelsen i å styrke politiet på Haiti og har pløyd inn 100 millioner dollar i politi og fengselssystemet. Canadas ambassadør til Haiti, André Frenette, samarbeider tett med den haitiske regjeringa, og han har særlig engasjert seg i å bygge opp politistyrken.

Les også: Clintons och USA:s plundring av Haiti

På Haiti gjør man som de gule vestene

USA beordrer alle sine borgere ut av Haiti etter omfattende massedemonstrasjoner

Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

Forrige artikkelFBI diskuterte statskupp mot Donald Trump
Neste artikkelHaiti reser sig mot USA-stödd president – då tiger omvärlden
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).