På Haiti gjør man som de gule vestene

0
Fra protestene på Haiti. Foto: Justice4Haiti.

I seks dager har folk på Haiti marsjert gjennom gatene i hovedstaden Port-au-Prince og andre store byer. De har krevd at president Jovenel Moise skal gå av på grunn av korrupsjon og grovt økonomisk vanstyre, skriver MintPress. Mye av dette kan spores tilbake til jordskjelvet i 2010 og den påfølgende USA/FN-«hjelpeaksjonen» som førte til manipulerte valg, en dødelig koleraepidemi og som tok sikte på å gjøre hele landet om til en slavearbeidsfabrikk for amerikanske klesgiganter.

Helt aktuelt har Moise utløst et folkelig raseri gjennom å være involvert i å plyndre et lån på fir milliarder dollar som er gitt av Venezuelas PetroCaribe-program.

I bakgrunnen ligger også virksomheten til Clinton Foundation og ekteparet Hillary og Bill Clinton. Selv kontrollmyndighetene i USA må innrømme at den virksomheten «ikke nødvendigvis sammenfalt med Haitis prioriteringer», og det kan man jo si siden nesten 90 prosent av bistandsmidlene gikk til  ikke-haitianske organisasjoner og bare 0,6 prosent til haitiske organisasjoner og resten til regjeringa. Hillary Clintons rådgiver Cheryl Mills skrev til sin sjef at «mange haitianere ser på utnevnelsen av Bill Clinton som opprettelsen av et nytt protektorat». I en artikkel i Current Affairs kaller Nathan J. Robinson paret Clintons behandling av Haiti for skammelig. Hillary Clinton blandet seg også inn i valget i 2010 der hennes utenriksdepartement endret stemmetallene og truet med å trekke ut all USA-bistand hvis ikke deres kandidat Michel Martelly fikk delta i andre runde av valget. Han ble «valgt» og bisto USA med en nykolonial plyndring av Haiti. Deretter utpekte han Moise som sin etterfølger.

President Moise er ikke noe mer enn en marionett for USA og han møter den folkelige protesten på omtrent samme måte som det Emmanuel Macron gjør, nemlig med politivold. Fire mennesker er blitt drept, deriblant en fjorten år gammel guttunge som ikke en gang var med på protestene. Og mange andre er blitt skadd.

Revolusjonen på Haiti i 1791 var den første vellykte revolusjonen mot slaveri og kolonialisme, og den endte i 1804 med nasjonal uavhengighet.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.