Fransk offiser: Koalisjonen vår drepte syriske sivile og ødela byene deres

0
Den vestlige koalisjonens krigføring i Syria har ført til enorme ødeleggelser av sivile infrastruktur og lidelser for sivilbefolkningen, skriver en framstående fransk offiser. Foto: Sana.

François-Régis Legrier, som er sjef for det 68. artilleriregimentet i den franske hærens Afrika-styrker har skrevet en knusende kritikk av den USA-ledede koalisjonens krigføring i Syria. Artikkelen ble publisert i Revue Défense Nationale, og har ikke blitt særlig varmt mottatt i Paris. Tidsskriftet har trukket tilbake artikkelen, men det finnes et sammendrag her.

«Ja, slaget ved Hajin ble vunnet, i hvert fall på bakken, men ved å nekte å sette inn bakkestyrker, forlenget vi unødvendig konflikten og bidro dermed til å øke antall dødsfall i befolkningen. Vi har gjennomført en massiv ødeleggelse av infrastrukturen og gitt befolkningen et motbydelig bilde av hva en vestlig frigjøring innebærer, og vi har ettertatt oss til en kommende oppblomstring av en ny motstander. Vi har på ingen måte vunnet krigen fgjennom en realistisk og vedvarende politikk og en tilstrekkelig strategi. Hvor mange Hajin vil det ta for å forstå at vi har feil?»

Forfatteren kritiserer den amerikanske tilnærmingen til denne krigen: «Det spørsmålet som reiser seg er om frigjøring av en region bare kan gjøres på bekostning av ødeleggelsen av infrastrukturen (sykehus, gudshus, veier , broer, boliger, etc.). Dette er den ukompliserte tilnærmingen til amerikanerne i går og i dag; det er ikke vår. «

François-Régis Legrier har ledet den franske artillerigruppa som har støttet den kurdiskledede SDF-styrken i Syria siden oktober 2018. «Vi kunne ha kvittet oss med 2000 militante krigere ved å bare sende inn en bakkestyrke på 1000 folk. Motstanderen hadde ikke moderne utstyr og heller ikke luftstøtte,» skriver han også.

Dette reiser spørsmålet: hvorfor har vi en hær vi ikke tør å bruke?

Legriers flengende kritikk rammer ikke bare den vestlige koalisjonens krigføring i Hajin. Den kan rettes med like stor tyngde mot slaget om Raqqa eller Mosul eller hele krigen i Syria generelt. Vestens krigføring har bestått i massiv ødeleggelse av sivil infrastruktur og maksimale tap for sivilbefolkninga. Vestlige hovedstrømsmedier har dekket over dette i åtte år, og nå har en tjenestegjørende fransk offiser avslørt ikke bare sine egne styrkes krigføring,men også de servile medienes elendighet som har holdt denne katastrofale virkeligheten skjult. Det er godt mulig at oberst Legrier får en eller annen straffereaksjon for sin åpenhjertighet, men det vil ikke redde den vestlige koalisjonens rykte.

Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss
Forrige artikkelDronesvermer er det nye masseødeleggelsesvåpnet
Neste artikkelAvtale mellom USA og IS om det gullet terroristene har stjålet
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).