Dronesvermer er det nye masseødeleggelsesvåpnet

47
Dronesverm. Kilde: Shutterstock.

Krigsindustrien og deres forlengede arm i regjeringene jobber med å utvikle droner som kan operere i svermer. Forestill deg hundrevis eller tusenvis av droner som piler gjennom storbyene på jakt etter mål de har fått oppgitt for å spraye dem med nervegass eller drepe dem på annen måte. Dette er ikke science fiction. Det er slikt det jobbes svært praktisk og konkret med å utvikle.

Dronesvermer er som navnet sier svermer av droner som er programmert til å operere i samhandling for å oppnå et mål. Man kan forestille seg en fiskestim eller en fugleflokk som opererer som om de skulle være én organisme. Slik arbeides det med at de nye dronesystemene skal fungere. De kan bli satt opp til å bruke hva det skulle være av våpen, konvensjonelle, kjernefysiske eller kjemiske. Alle dronene i et slikt system skal kunne kommunisere med hverandre og reagere øyeblikkelig på signaler og situasjoner.

En artikkel i nettmagasinet War on the Rocks, som står Pentagon nær drøfter denne teknologien. Artikkelen er nyttig fordi den gir en slags aktuell status for disse våpensystemene og er mer drøftende enn propagandistisk. MarineTimes skriver at USAs marinekorps går fullt og helt inn for bruk av små taktiske droner i sin framtidstrategi. Det snakkes om «små, smarte og billige plattformer».

Det er slett ikke sikkert at systemene blir så billige, for slike svarmer møter også problemer. De kan bli kidnappet og snudd den andre veien. De kan blir lammet av elektronisk jamming og så videre. Men at de innebærer et nytt sprang i kunsten å drepe mennesker, er det ingen tvil om.

Den britiske forsvarsministeren Gavin Williamson sier at Storbritannia skal opprette dronesvermskvadroner allerede i 2019. Dette prosjektet er også omtalt her.

Let’s Talk About The U.K.’s Sudden Move To Field A Drone Swarm Squadron 

Kina er langt framme i utvikling av dronesvermer og har allerede brukt dem til underholdning i stedet for fyrverkeri, slik som her:

Foreløpig er ikke dronesvermene så langt kommet i utviklinga som militærindustrien vil ha det til, men det er den veien de utvikles. Og det er ikke bare militærindustrien som kan bruke dronesvermer. Det kan også kriminelle, viser det seg.

Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Avatar for AnneBrit AnneBrit says:

  Ærlig talt - det der må det gå an å beskytte seg mot. Sperreballonger eller fluepapir er noe av det som kommer i hu.

 2. Avatar for ABC ABC says:

  Ja… Penger styr og da det er så korrupt som det er så fungerer ikke demokratiet som det skal. :fearful: Ser man historisk på situasjonen og sammenligner situasjonen med liknade situasjoner så er det nok krig på menyen litt rundt om. Internt og eksternt… :cold_sweat:

 3. Avatar for aford aford says:

  Det er kanskje riktig – og i så fall veldig lite fortrøstningsfullt, da det i klartekst betyr “ingen”. USAs befolkning kommer vel ikke til å stoppe noe som helst, annet enn hverandre på vei inn oppkjørselen ved hjelp av alle de privateide automatvåpnene sine.

 4. Avatar for aford aford says:

  Hva mener du med “korrupt”?

  Våre moderne regjeringer rundt om er faktisk de mest rakryggede og ryddige som kan kjøpes for penger. Makan.

 5. En normalsmart-telefon er lynrask tilå sette en firkant rundt ansiktene på et bilde. Den gjenkjenner ansikter, finner den, og peiler seg inn på dem. -Lynraskt! Koble dette til en styringsmekanisme for et våpen og monter det på en flygende drone. Forestill deg at dronen flyr inn i en tettbefolket by, setter seg på et tak, og begynner å fyre av kuler på alle ansiktene den ser der ute. Det vil være et spørsmål om antall kuler maskinen har i forhold til hvor mange drepte dette vil medføre. Også kan man fortsette: Dronen er kunstig intelligent og programmert til å gjemme seg, flytte på seg, lade opp med ny ammunisjon osv osv. Også kan vi ta erfaringen fra Gatwick; hvor lang tid tar det å få bukt med en slik draps-drone som dette? Vi er ikke litt forberdet på denne trusselen en gang!

 6. Avatar for Erland Erland says:

  Hvis de ikke har fallskjerm, @runeulv

  De best bemidlede vil greie seg bra, og historien har også vist at det er de som skaper ny vekst fra det råtne. De er noen jævla luringer, og God-blessed så det holder. Ryktene sier at moneteismen oppsto inni hue på en sånn en ; «Look to me. I am God».

 7. Avatar for Erland Erland says:

  You=God? :ok_hand:
  Så bra! Du er sikkert like god Gud som noen annen Gud.

 8. Avatar for Erland Erland says:

  I en viss forstand er vi Gud alle sammen, i hvertfall de som har styringen over sine egne liv og samtidig er empatiske og inkluderende ovenfor sine medmennesker. Jeg har litt problem med svovel og ild og di. Men det er bare sånn jeg er :wink:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

39 flere kommentarer

Deltakere