Dronesvermer er det nye masseødeleggelsesvåpnet

0
Dronesverm. Kilde: Shutterstock.

Krigsindustrien og deres forlengede arm i regjeringene jobber med å utvikle droner som kan operere i svermer. Forestill deg hundrevis eller tusenvis av droner som piler gjennom storbyene på jakt etter mål de har fått oppgitt for å spraye dem med nervegass eller drepe dem på annen måte. Dette er ikke science fiction. Det er slikt det jobbes svært praktisk og konkret med å utvikle.

Dronesvermer er som navnet sier svermer av droner som er programmert til å operere i samhandling for å oppnå et mål. Man kan forestille seg en fiskestim eller en fugleflokk som opererer som om de skulle være én organisme. Slik arbeides det med at de nye dronesystemene skal fungere. De kan bli satt opp til å bruke hva det skulle være av våpen, konvensjonelle, kjernefysiske eller kjemiske. Alle dronene i et slikt system skal kunne kommunisere med hverandre og reagere øyeblikkelig på signaler og situasjoner.

En artikkel i nettmagasinet War on the Rocks, som står Pentagon nær drøfter denne teknologien. Artikkelen er nyttig fordi den gir en slags aktuell status for disse våpensystemene og er mer drøftende enn propagandistisk. MarineTimes skriver at USAs marinekorps går fullt og helt inn for bruk av små taktiske droner i sin framtidstrategi. Det snakkes om «små, smarte og billige plattformer».

Det er slett ikke sikkert at systemene blir så billige, for slike svarmer møter også problemer. De kan bli kidnappet og snudd den andre veien. De kan blir lammet av elektronisk jamming og så videre. Men at de innebærer et nytt sprang i kunsten å drepe mennesker, er det ingen tvil om.

Den britiske forsvarsministeren Gavin Williamson sier at Storbritannia skal opprette dronesvermskvadroner allerede i 2019. Dette prosjektet er også omtalt her.

Let’s Talk About The U.K.’s Sudden Move To Field A Drone Swarm Squadron 

Kina er langt framme i utvikling av dronesvermer og har allerede brukt dem til underholdning i stedet for fyrverkeri, slik som her:

Foreløpig er ikke dronesvermene så langt kommet i utviklinga som militærindustrien vil ha det til, men det er den veien de utvikles. Og det er ikke bare militærindustrien som kan bruke dronesvermer. Det kan også kriminelle, viser det seg.

Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


DEL
Forrige artikkelJimmy Dore: CNN og Facebook går sammen om å kvele kritiske røster
Neste artikkelFransk offiser: Koalisjonen vår drepte syriske sivile og ødela byene deres
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).