Den ukrainske hverdagsfascismen

0
Nazimarsj i Kiev. Foto: Shutterstock.

Av Bjørn Nistad.

For noen dager siden ble en ung mann bundet til en lyktestolpe på Maidan i sentrum av Kiev og banket opp av nasjonalister i kamuflasjeuniform som ropte sitt tradisjonelle kamprop, ”Ære til Ukraina!”. Etter en tid ankom et par politifolk, men i stedet for å arrestere nasjonalistene innledet de en gemyttlig samtale med dem. Norske massemedier vil garantert ikke berette om hendelsen, som ble filmet på mobiltelefon og har blitt spredt på internett. Men hendelser som dette fortjener omtale fordi de med all mulig tydelighet forteller hva slags regime en har i dagens Ukraina.

Berlin 1933. nazister paraderer personer de misliker gjennom gatene.

En ukrainsk journalist har laget en kort film om nasjonalistenes behandling av den unge mannen. Bildene på filmen taler for seg selv, men det kan være greit å oppsummere hva journalisten sier.

Journalisten starter med å si at vestlige politikere og diplomater har rost Kiev for å være en trivelig by. Men før de priste den ukrainske hovedstaden, burde de selv la seg binde og banke opp på Maidan, kommenterer hun.

Deretter følger bilder som viser hvordan en håndfull menn, noen av dem i kamuflasjeuniform, banker opp en ung mann de har teipet fast til en lyktestolpe, mens de overøser ham med skjellsord og roper ”Ære til Ukraina!” På opptaket hører man stemmer til tilskuere som diskuterer hvorvidt det er riktig å behandle folk på denne måten, som spør om man bør tilkalle politiet, og som sier at den unge mannen kanskje er narkotikaselger. Man hører også stemmer som advarer mot at det kan være utlendinger til stede som kan bli provosert, og at man risikerer at det hele blir filmet og vist på russisk tv.

Deretter ankommer to, tre politifolk scenen og begynner å ransake den unge mannen sammen med nasjonalistene før de fører ham bort. Tonen mellom nasjonalistene og politifolkene er vennskapelig.

Hvordan skal jeg kunne leve et normalt liv når forholdene i landet mitt er som dette, spør journalisten avslutningsvis.

Se filmen om nasjonalistenes behandling av den unge mannen her.

Sannsynligvis er den unge mannen de uniformerte nasjonalistene banket opp og ydmyket narkotikalanger. Knapt noen har sympati med narkotikaselgere. Kjennetegnet på en sivilisert stat er imidlertid at kriminalitetsbekjempelse, inkludert pågripelse av narkotikaselgere, overlates til politiet.

I dagens Ukraina er det imidlertid ikke politiet, men høyrenasjonalistiske bander som har makten på gatenivå.

Vestlige massemedier. Vi ser ikke noe. Vi hører ikke noe. Og vi sier ikke noe.

Dersom kriminelle var blitt bundet fast og banket opp av nasjonalistiske bander foran nesen på politiet i sentrum av Moskva, Beijing eller Teheran, ville dette garantert ha blitt vist og kommentert av vestlige massemedier. Det ville ha blitt trukket paralleller til behandlingen av jøder i Nazi-Tyskland eller til Kulturrevolusjonen i Kina. Og eksperter ville ha blitt tilkalt for å drøfte hva dette betydde. Betydde det at myndighetene ønsket å styrke sin posisjon ved å la nasjonalistiske bander gjøre opp med kriminelle elementer? Eller betydde det at myndighetene var så svake at de hadde overlatt makten på gatenivå til de nasjonalistiske bandene?

Vestlige journalister nekter å fortelle hva slags styre som har blitt etablert i Ukraina som en følge av statskuppet i 2014, nemlig et oligarkisk regime, ledet av en mangemilliardær, som holder seg ved makten ved å overlate makten på gatenivå til høyrenasjonalistiske bander, samtidig som politiet har gått mer eller mindre i oppløsning. Men en slik allianse mellom en oligarkklikk og høyrenasjonalister som underkuer og terroriserer befolkningen, kan ikke karakteriseres som noe annet enn fascisme.

Uniformerte høyrenasjonalister marsjerer i gatene og banker opp og trakasserer mennesker de av ulike grunner misliker – alt fra antatt russiskvennlige personer til homofile og kriminelle elementer – uten at politiet gjør noe forsøk på å stoppe dem. Det er bare to mulige forklaringer på dette: Enten finner myndighetene det hensiktsmessig å la høyrenasjonalistene opptre på denne måten. Eller så er myndighetene så svake at de ikke tør å utfordre nasjonalistene.

Men både et regime som med overlegg lar høyrenasjonalistiske bander terrorisere befolkningen, og et regime som selv er for svakt til å forhindre at høyrenasjonalistiske bander terroriserer befolkningen, må kunne kalles et fascistisk regime. Eller hva skulle man ellers kalle et slikt regime?

Det at en ung mann som sannsynligvis er narkotikaselger, bankes opp av høyrenasjonalister i sentrum av Kiev foran øynene på politifolk som velger ikke å gripe inn, er ikke en spesielt dramatisk hendelse i et Ukraina der regimekritiske journalister og opposisjonspolitikere drepes, der høyrenasjonalister går til angrep på boligene til opposisjonspolitikere uten at politiet prøver å stanse dem, og der krigsveteraner bankes opp av nasjonalister som er provosert av deres sovjetiske medaljer. Hendelsen er like fullt en dokumentasjon av hva man kan kalle den ukrainske hverdagsfascismen, altså utenomrettslig voldsanvendelse på et hverdagslig nivå utført av høyrenasjonalistiske bander mot befolkningselementer de misliker, og fortjener derfor å bli omtalt.

Les om hvordan høyrenasjonalister i dagens Ukraina går til angrep på boligene til opposisjonspolitikere uten at politiet griper inn, her.

Les om hvordan det i Radaen i Kiev tas til orde for å skyte opposisjonen her.

Les om hvordan dagens ukrainske myndigheter sparket politiledere i Øst-Ukraina etter at disse prøvde å beskytte krigsveteraner mot høyrenasjonalister som gikk fysisk til angrep på dem, her.


Denne artikkelen ble først publisert på bloggen til Bjørn Ditlef Nistad.


Vil du bli en av støttespillerne? Klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.