Italias statsminister advarer mot utenlandsk intervensjon i Venezuela

1
Giuseppe Conte. Kilde: eldiario.es

Mens de andre regjeringssjefene i EU opptrer som et talekor for Washingtons trusler mot Venezuela skiller Italias statsminister Giuseppe Conte seg markant ut fra flokken.

I en uttalelse sier han at man må

«hindre en opptrapping av volden i landet, og unngå at Venezuela blir et område med konfrontasjon og splittelser gjennom intervensjon fra utenlandske stater».

Det viktigste i denne uttalelsen er at han klart advarer mot utenlandsk intervensjon og at han ikke, som de mer veldresserte EU-lederne stiller noe 8-dagers ultimatum til regjeringa i Venezuela. Conte understreket også de nære forbindelsene mellom Italia og Venezuela fordi det finnes en stor italiensk diaspora i landet.

Hans innenriksminister Matteo Salvini fra Lega, derimot, stiller seg på linje med EU-toppene. Salvini er kjent for å være på kant med Tyskland og Frankrike om det meste, men det gjelder ikke her.

Derimot er hans regjeringspartnere i Femstjernersbevegelsen for å støtte Venezuela mot kuppmakerne. Alessandro Di Battista fra M5S advarer om at den politikken USA og EU nå fører er den samme som de førte forut for krigen mot Libya. Han skriver på Facebook:

«Å gi Venezuela et ultimatum er megagalaktisk idioti. Det er identisk samme skjema som de brukte mot Libya og Gaddafi. Identisk. Dette handler ikke om å forsvare Maduro. Det handler om å hindre en voldsspiral som kan bli verre enn noen gang.

De andre store partiene i Italia som Berlusconis Forza Italia og det tidligere regjeringspartiet Partito Socialista står på ultimatumlinja. Det betyr at det vil bli et økt press på Italias regjering både innenfra og utenfra for å bringe dem på linje.

Vær med på å styrke den uavhengige og kritiske journalistikken, klikk her eller bruk konto 9001 30 89050  eller Vipps: 116916

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

  1. SHO says:

    Italienerne kunne ha stilt krav om nyvalg også i Frankrike.

    Ved valget til nasjonalforsamlingen i Frankrike i 2017 fikk Macrons parti (La Republique en Marche) kun 28% av stemmene, mens partiet fikk likevel hele 53% av plassene i nasjonalforsamlingen (altså rent flertall alene). Flertallet av befolkningen i Frankrike støtter De gule vestenes krav om nyvalg (og også kravet om å endre hele det franske valgsystemet i mer representativ retning).

    President Maduro i Venezuela har trolig større støtte i befolkningen enn det President Macron har i Frankrike. I begge land er det krise med store demonstrasjoner i gatene, men krav om nyvalg gjelder altså bare for Venezuela.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere