180 millioner arbeidere i India deltok i en av historiens største streiker

0
Industri- og gruvearbeidere sluttet massivt opp om generalstreiken i India. PTI Photo/Shailendra Bhojak

I en av de største generalstreikene noen gang viste den indiske arbeiderbevegelsen sitt raseri mot den nyliberale politikken til statsminister Narendra Modi. 180 millioner arbeidere deltok i en todagers generalstreik som omfattet alle sektorer i det indiske samfunnet. Det var gruvearbeidere, industriarbeidere, offentlig ansatte, postansatte, folk i bank og forsikring og transportarbeidere og det var de store landsorganisasjonene som sto bak streiken. De streikende krevde en garantert minstelønn, sosial sikkerhet og slutt på nedskjæringene i offentlig sektor. Det ble også stilt krav om grunnleggende arbeidervernlover. Streiken har også støtte fra bondeorganisasjoner og student- og lærerorganisasjoner.

Ifølge fagbevegelsen var streiken en suksess i den forstand at den var 100 prosent effektiv i mange sektorer. Generalstreiken var på høyde med generalstreiken i september 2016, eller kanskje enda større. I så fall kan den ha vært historiens største streik.

Det er lite som tyder på at streiken vil få Narendra Modi til å endre sin nyliberale politikk, og det betyr at arbeiderbevegelsen i India har mange harde kamper foran seg.

Forrige artikkelOm reiseregning og bombing. Hva NRK spør om og hva de ikke spør om.
Neste artikkelTrumps tramp i det liberale klaveret
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).