180 millioner arbeidere i India deltok i en av historiens største streiker

0
Industri- og gruvearbeidere sluttet massivt opp om generalstreiken i India. PTI Photo/Shailendra Bhojak

I en av de største generalstreikene noen gang viste den indiske arbeiderbevegelsen sitt raseri mot den nyliberale politikken til statsminister Narendra Modi. 180 millioner arbeidere deltok i en todagers generalstreik som omfattet alle sektorer i det indiske samfunnet. Det var gruvearbeidere, industriarbeidere, offentlig ansatte, postansatte, folk i bank og forsikring og transportarbeidere og det var de store landsorganisasjonene som sto bak streiken. De streikende krevde en garantert minstelønn, sosial sikkerhet og slutt på nedskjæringene i offentlig sektor. Det ble også stilt krav om grunnleggende arbeidervernlover. Streiken har også støtte fra bondeorganisasjoner og student- og lærerorganisasjoner.

Ifølge fagbevegelsen var streiken en suksess i den forstand at den var 100 prosent effektiv i mange sektorer. Generalstreiken var på høyde med generalstreiken i september 2016, eller kanskje enda større. I så fall kan den ha vært historiens største streik.

Det er lite som tyder på at streiken vil få Narendra Modi til å endre sin nyliberale politikk, og det betyr at arbeiderbevegelsen i India har mange harde kamper foran seg.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.