Carl Bildt – USA-agent og en av «the 0,01%-community»

0

I to innlegg på denne bloggen har svenske skribenter satt søkelyset på Sveriges tidligere statsminister og utenriksminister Carl Bildt.

Anders Romelsjö skriver:

Carl Bildt stödde den fascistinfluerade statskuppen i Ukraina 22/2 och den därpå följande kuppregeringen. I den ingick 4 medlemmar från Svoboda och Högersektorn, som verkligen är fascistiska eller neonazistiska, på ett helt annat sätt än SD. Bildt förnekade detta och kallade dessa för ”nationalister”. Kuppregeringen, ett stark, sant ord, har förbjudit ett kritiskt parti som fick 10 % vid senaste valet. Den har satt sig i beroende av en för landet dålig, USA- och IMF-beroende ekonomi, och presidenten har bett USA om militär hjälp.

Og han illustrerer sin artikkel med et oppslag fra Expressen der det heter at «Carl Bildt er USA-informatör.»

Han kunne også ha vist til Aftonbladet, som skrev:

Carl Bildt (M) informerade USA om vad som sades under slutna regerings­överläggningar på 70-talet. Förre statsministern Thorbjörn Fälldin och Folkpartiets före detta partiledare visste ingenting om Bildts kontakter.

– Allt vi sa var hemligt. Inte bara för utländska intressenter, utan också för våra egna partier, säger Per Ahlmark (FP).

Altså: Bildt forrådte sine partnere i Sverige til fordel for utenlandsk makt. Språket har en del svært presise ord for å karakterisere denne typen virksomhet.

Mounir Rabhi Hallner skriver:

I skuggan av kriget i Ukraina pågår det en hel del minst sagt märkliga händelser. Det som fångade min uppmärksamhet den här gången var Carl Bildts bloggande efter mötet i Davos den 25 januari.

Han tog upp de nya ukrainska ministrarna. ”…inte minst de nya ekonomi- och finansministrarna imponerade med sin beslutsamhet när det gällde att ta itu med de stora problemen.” Samtidigt läste jag en liten notis om att ekonomiministern, Aivaras Abromavicius, talade om att en ny ”nomineringskommitté” ska utse nya chefer för 60 statliga företag i Ukraina.

Så jag började grubbla på vilka dessa nya ministrar är. De blev ukrainska medborgare 1 december förra året och ministrar dagen därpå. Innan Aivaras Abromavicius blev minister var han delägare i East Capital. Med bland andra Anders Åslund som rådgivare (en av männen bakom plundrandet av forna Sovjetunionen på 1990-talet). Och se på fan… visst har Carl Bildt varit insyltad, som rådgivare för East Capital fram till 2006.

Kort sagt: Over alt der det gjelder å støtte USAs eller finanselitens interesser, over alt der det gjelder å støtte et USA-vennlig diktatur, hvem finner vi der? Jo, der dukker adelsmannen Nils Daniel Carl Bildt opp.

La oss se litt på et par av hans andre forbindelser. Wikipedia skriver:

Carl Bildt gick med i styrelsen för Lundin Oil AB år 2000, efter anklagelser om att oljeföretagen förvärrat kriget i Sudan. Lundin Oil var den ledande operatören av ett konsortium som arbetade i ett område i centrum för Sudans inbördeskrig. Trots att anklagelserna bekräftats av särskilda FN-rapportörer[39] och den kanadensiska regeringens utredning,[40] lyckades Bildt överleva den offentliga kontroversen i Sverige, och Lundin Oil kunde fortsätta bedriva verksamhet i Sudan.

Bildt om amerikanske «tankesmier»

Wikipedia skriver videre:

Efter att ha avgått som ledare för Moderaterna 1999 engagerade sig Bildt i flera uppdrag inom näringslivet samt i internationella tankesmedjor. Till den senare kategorin hör medlemskap i styrelsen för tankesmedjan RAND Corporation, som står nära det amerikanska försvaret. Han var också medlem i styrelsen för European Policy Center (Bryssel) samt International Institute for Strategic Studies (London) och International Advisory Board of the Council on Foreign Affairs (New York). Han satt också i styrelsen för det amerikanska investmentbolaget Legg Mason, som bland annat investerat i försvarsindustrin.[42]

Dette er ufullstendig

Carl Bildt er også medlem av Trilateralkommisjonen.

Trilateralkommisjonen består av svært mektige økonomiske og politiske aktører. Den skriver på egne nettsider:

When the first triennium of the Trilateral Commission was launched in 1973, the most immediate purpose was to draw together—at a time of considerable friction among governments—the highest-level unofficial group possible to look together at the key common problems facing our three areas. At a deeper level, there was a sense that the United States was no longer in such a singular leadership position as it had been in earlier post-World War II years, and that a more shared form of leadership—including Europe and Japan in particular—would be needed for the international system to navigate successfully the major challenges of the coming years.

«unofficial group» og «shared form of leadership» – indeed.

Carl Bildt har vært fast deltaker i Bilderberggruppa der noen av verdens mektigste mennesker møtes for å diskutere viktige spørsmål for økonomi og politikk.

Og han er fast deltaker i milliardærklubben World Economic Forum.

For RAND Corporation har Bildt jobbet med det de kaller «state-building», som kanskje er det han praktiserer i Ukraina nå. RAND vokste ut av et behov hos US Air Force etter 2. verdenskrig, og har siden vært nært knyttet til det «militær-industrielle komplekset».

Bildt har personlige grunner til å hate Vladimir Putin, fordi Putin har satt en stopper for Bildts drøm om å skape seg en milliardformue gjennom Gazprom.

Så er det noen som er milliardærenes, CIAs og de globale 0,01%ernes mann, så er det Carl Bildt.

 

Forrige artikkelHellas: – EU stiller uakseptable krav
Neste artikkel– Ap kan glemme nei til salg av Norge hvis TISA-avtalen vedtas
Pål Steigan
Pål Steigan. f. 1949 har jobbet med journalistikk og medier det meste av sitt liv. I 1967 var han redaktør av Ungsosialisten. I 1968 var han med på å grunnlegge avisa Klassekampen. I 1970 var han med på å grunnlegge forlaget Oktober, der han også en periode var styreleder. Steigan var initiativtaker til og første redaktør av tidsskriftet Røde Fane (nå Gnist). Fra 1985 til 1999 var han leksikonredaktør i Cappelens forlag og utga blant annet Europas første leksikon på CD-rom og internettutgaven av CAPLEX i 1997. Han opprettet bloggen steigan.no og ga den seinere til selskapet Mot Dag AS som gjorde den til nettavis. Steigan var formann i AKP(m-l) 1975–84. Steigan har skrevet flere bøker, blant annet sjølbiografien En folkefiende (2013).