Kina reagerer kraftig på arrestasjonen av Huaweis finansdirektør

0
Sabrina Meng Wanzhou er finansdirektør og visepresident i styret i Huawei. Hun er også datter av grunnleggeren av selskapet og den som er tippet som neste toppsjef i selskapet.


Det kinesiske selskapet Huawei er en av verdens størsteprodusenter av mobiltelefoner. Selskapets finansdirektør og nestleder Sabrina Meng Wanzhou er blitt pågrepet i Canada og USA har krevd henne utlevert. Kina reagerer kraftig på dette ogkrever at hun blir løslatt omgående.

USA beskylder Huawei for å ha brutt USAs sanksjonsregime overfor Iran ved å selge avansert telekommunikasjonsutstyr til landet. Canada har utført arrestasjonen etter henstilling fra USA, og dette oppfattes som et nytt ledd i den ulmende handelskrigen mellom USA og Kina til tross for den våpenhvilen Donald Trump og Xi Jinping ble enige om i Buenos Aires.

Det kinesiske utenriksdepartementet har protestert kraftig på arrestasjonen og den kinesiske ambassaden i Canada har satt i gang tiltak for å få Huawei-lederen løslatt. Den kinesiske nettavisa Global Times skriver at arrestasjonen er et ledd i USAs handelskrig mot Kina. USA ønsker å hindre at Kina blir en ledende teknologisk stormakt gjennom sin «Made in China 2025»-strategi, og da er det å slå mot en leder i et teknologiselskap et våpen de bruker. Huaweis markedsandel på verdensmarkedet for smarttelefoner er rundt 16 prosent og det gjør selskapet til et av de største innen sektoren. Det har passert Apple og har bare Samsung foran seg.

Det er nokså dødfødt å bruke tiltak av denne typen, og det er nokså avslørende for USA. USA kan arrestere så mange teknologidirektører de vil, men det vil ikke hindre Kina i å ta igjen og gå forbi USA på område etter område innen moderne teknologi.

Council on Foreign Relations, elitens fremste tenketank i USA, kaller Made in China 2025 for en «eksistensiell trussel mot USAs teknologiske lederskap».

«Kinas intensjon med Made in China 2025 er ikke så mye å slutte seg til rekkene av høy-teknologiske økonomier som Tyskland, USA, Sør-Korea og Japan – men å erstatte dem fullstendig.»

Les også:

Made in China 2025 er vendepunktet

Kinas århundre?

– Kina blir en ledende forskningsnasjon

Klikk her for å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken.

KampanjeStøtt oss

Du kan diskutere artikler fra steigan.no på: https://motdagforum.no

Bruksanvisning for å bli medlem er her:
https://steigan.no/2021/03/bruksanvisning-for-a-registrere-bruker-pa-mot-dag-forumet

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.