Kina reagerer kraftig på arrestasjonen av Huaweis finansdirektør

8
Sabrina Meng Wanzhou er finansdirektør og visepresident i styret i Huawei. Hun er også datter av grunnleggeren av selskapet og den som er tippet som neste toppsjef i selskapet.


Det kinesiske selskapet Huawei er en av verdens størsteprodusenter av mobiltelefoner. Selskapets finansdirektør og nestleder Sabrina Meng Wanzhou er blitt pågrepet i Canada og USA har krevd henne utlevert. Kina reagerer kraftig på dette ogkrever at hun blir løslatt omgående.

USA beskylder Huawei for å ha brutt USAs sanksjonsregime overfor Iran ved å selge avansert telekommunikasjonsutstyr til landet. Canada har utført arrestasjonen etter henstilling fra USA, og dette oppfattes som et nytt ledd i den ulmende handelskrigen mellom USA og Kina til tross for den våpenhvilen Donald Trump og Xi Jinping ble enige om i Buenos Aires.

Det kinesiske utenriksdepartementet har protestert kraftig på arrestasjonen og den kinesiske ambassaden i Canada har satt i gang tiltak for å få Huawei-lederen løslatt. Den kinesiske nettavisa Global Times skriver at arrestasjonen er et ledd i USAs handelskrig mot Kina. USA ønsker å hindre at Kina blir en ledende teknologisk stormakt gjennom sin «Made in China 2025»-strategi, og da er det å slå mot en leder i et teknologiselskap et våpen de bruker. Huaweis markedsandel på verdensmarkedet for smarttelefoner er rundt 16 prosent og det gjør selskapet til et av de største innen sektoren. Det har passert Apple og har bare Samsung foran seg.

Det er nokså dødfødt å bruke tiltak av denne typen, og det er nokså avslørende for USA. USA kan arrestere så mange teknologidirektører de vil, men det vil ikke hindre Kina i å ta igjen og gå forbi USA på område etter område innen moderne teknologi.

Council on Foreign Relations, elitens fremste tenketank i USA, kaller Made in China 2025 for en «eksistensiell trussel mot USAs teknologiske lederskap».

«Kinas intensjon med Made in China 2025 er ikke så mye å slutte seg til rekkene av høy-teknologiske økonomier som Tyskland, USA, Sør-Korea og Japan – men å erstatte dem fullstendig.»

Les også:

Made in China 2025 er vendepunktet

Kinas århundre?

– Kina blir en ledende forskningsnasjon

Klikk her for å utvikle den kritiske og uavhengige journalistikken.

KampanjeStøtt oss

Du kan abonnere på steigan.no her. Det koster ingenting.

Men hvis du vil være med på å opprettholde og styrke vår kritiske og uavhengige journalistikk, kan du også gjøre det:

Vipps: 116916.

Eller du kan betale inn på Mot Dags støttekonto: 9001 30 89050 – eller gå inn på vår betalingsordning.


Kommentarer

 1. Oljefondet pr. 31.12.17
  UNITED STATES: APPLE INC
  Totalt investert askjer NOK 66 029 049 771
  Rentepapir NOK 8 122 452 000

  CHINA: HUAWEI Technologies Co., Ltd.
  Totalt investert 0
  (og det samme gjelder Wallstreet)
  Selskapsform: private, empoyee owned

 2. Avatar for Anki Anki says:

  For min egen del kan disse folka gjerne få noen krøller på rya undervegs. 5G-galskapen kan kanskje forsinkes noe da. 5G vil vi ikke ha! Dessuten er det antagelig mer i denne historien. Var ikke denne direktørkollegaen Alexander Downer involvert i the FISA wire-tapping…? Det er spennende tider, i hvert all…c",)

 3. Avatar for Hammer Hammer says:

  Hei Anki, 5G er allerede på vei! Huawei er knallsterke på området. Prøves ut i Spania. Telenor er i godt kompaniskap med kineserne. Stråling sa du, her går forretninger forand. Dessuten driter strålingen i hva slags politisk oppfatning vi har. Jeg mener, om den blir levert av kinesere eller de som bor i California. Ja utviklingen går raskt og skadevirkningene snakker myndigheter og firma bort. Det er ved det gamle: Produktivkreftene utvikler seg uavhengig av menneskenes vilje: Marx. Dette skjer under slike primitive samfunn som det kapitalistiske, hele tiden. Vi må antakelig beskytte hodet med en blyarmert hjelm. Hilsen Kjell som også kan bety hjelm. Ja Anki, man kan bli frustrert (oppgitt) av hele greia! :disappointed_relieved::disappointed_relieved::thinking:

 4. Avatar for Anki Anki says:

  Tja. Vi får se. Ryktene sier at New Zealand og Austrailia “have been blocking Huawei”. Jeg har ikke helt gitt opp håpet om at det tross alt finnes en og annen med både baller og mer enn tre hjerneceller på trinse :slight_smile:

 5. Avatar for Hammer Hammer says:

  Hei Anki! Der ser en hvor lett det er å ta feil! Australia, New Zealand og USA er alle en avart av England. Alle disse og spesielt USA er fortvilet over at Huawei har tatt Apple og iPhone på senga. De gråter og bærer over seg at noen kunne være bedre enn de selv. MEN: Disse fæle kineserne har jo stjålet all teknologien fra fader Trumph, da så! Jeg tror ikke den kinesiske finansdirektøren blir noe mindre motivert for å kunne rundbanke “amerikanske” teknologifirma etter denne utrolig frekke arrestasjonen. :wink:

 6. Avatar for SHO SHO says:

  Kina har et enormt stort hjemmemarked hvor det bor over en milliard mennesker (4 ganger flere mennesker enn i USA). Pga vekslingskurs og lavt lønnsnivå er det omtrent slik at det som koster 100 dollar å produsere i USA koster kun 10 dollar å produsere i Kina (altså en tiendel av kostnaden av hva det er i USA). Dette kan gjøre det mulig for Kina å kunne erobre store markedsandeler i andre land hvor det tilsammen kan være flere milliarder mennesker (bla India). Det er noe som heter stordriftsfordeler, det høres ut som Huawei kan oppnå ekstremt store stordriftsfordeler som langt vil overstige hva produsenter i USA kan klare å få til. Dette åpner muligheten for mye teknologiutvikling i Huawei.

 7. Avatar for Hammer Hammer says:

  Kina irettesetter Canada kraftig for arrestasjonen av Huaweis finansdirektør. De advarer Canada og påpeker at dette kan skade forholdet til Kina. Canada må sette fri vedkommende umiddelbart og sørge for hennes sikkerhet. Kina påpeker også at USA presset Canada og at USA har som vane å opptre som en bølle internasjonalt. USA setter sitt eget lovverk over det internasjonale, noe som er totalt uakseptabelt. Det er ikke lagt frem noe som kan forklare denne arrestasjonen, det vil si, bevisføring for at Huawei har brutt internasjonale lov. Merknad: Kina sendt Norge inn i isboksen etter Nobelprisen, blir det Canadas tur? Norge er heller ikke tatt helt inn i varmen, ennå. Kina er fortsatt ikke innstilt på å gi Norge en handelsavtale. Mens Chile har fått en og selger laks så det griner. Til stor irritasjon for laksemillionærene. Kanskje det er på tide å forstå, at det finnes kulturer i verden som overgår oss i vesten? :thinking::thinking::thinking:

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

Deltakere

Historisk kommentararkiv

8 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.