Kåre Willoch: Bli kvitt sanksjonene mot Russland

14
Fra oppslaget i avisa Klassekampen 21. desember 2018.

Tidligere statsminister Kåre Willoch er intervjuet i avisa Klassekampen om sanksjonene mot Russland og Norges forhold til vår største nabo. Avisa skriver:

– Sanksjonene mot Russland var aldri ment å være permanente. Før eller siden må spørsmålet om å oppheve dem komme opp. Man blir ikke «pro-russisk» av å mene det, sier Kåre Willoch, tidligere statsminister for Høyre.
Han reagerer på konklusjonene i rapporten «Kremls trojanske hester», som Klassekampen skrev om torsdag. Rapporten, laget av den norskstøttede amerikanske tenketanken Atlantic Council, kategoriserer Fremskrittspartiet, Rødt og SV som «pro-russiske» partier.

Willoch mener at dette er upassende merkelapper og forteller at han selv er lite entusiastisk til sanksjonene mot Russland.

– Som det også fremgår av mine tidligere uttalelser, mener jeg at man bør overveie å ta seg sammen og bli kvitt sanksjonene, sier Willoch.

Kåre Willoch markerer seg her som en realpolitiker, i motsetning til det store grosset av norske politikere som driver ideologi à la USA. Han peker på at det ikke er i Norges interesser å ha et fattig Russland som nabo. Og som vi har pekt på tidligere har USAs sansksjoner ført til at Russland og Kina, som slett ikke hadde verdens beste forhold seg imellom, nå er blitt nære allierte. Som den realpolitikeren han er, liker ikke Willoch dette:

– Jeg ønsker meg en realistisk tilnærming. Det er ikke i vår interesse å drive Russland i armene på Kina. De er uenige om mye, men nå ser vi tydelige tegn på at de nærmer seg hverandre.

Willoch har også et svært interessant spark mot Erna Solbergs politikk med å tillate amerikanske baser på norsk jord:

– I rapporten «Kremls trojanske hester» får SV og Rødt stempelet pro-russiske, blant annet på grunn av motstand mot amerikanske soldater på norsk jord. Er du enig?
– Det er ikke et pro-russisk standpunkt. Det er gode grunner til å bygge opp et skikkelig norsk forsvar, heller enn å være avhengig av hjelp fra andre, sier Willoch.

En annen borgerlig politiker som refser den norske russofobien er Carl I. Hagen. Han har i intervju og artikler sagt at Norge og Vesten må innse at Krim er russisk og har vært det historisk. Hagen skriver i Aftenposten:

Russland har omtrent i hele forrige århundre hatt sin hovedflåtebase i Sevastopol mot Svartehavet, og det har også vært en betydelig russisk befolkning.
I januar 2014 kom det til voldelige opprør og et statskupp i hovedstaden Kiev, rettet mot Ukrainas lovlig valgte president Janukovitsj som var meget vennligsinnet overfor Russland. Statskuppet som verbalt og på mange måter var støttet av USA og vestlige land, medførte makthavere som var provestlige og anti-Russland. …

Jeg er tilhenger av at folket skal ha stor makt, og med et slikt resultat burde Vesten sagt at «når befolkningen på Krim ønsker å være en del av Russland, så bør vi respektere det, samt anerkjenne at Krim er russisk igjen».

At Willoch er i stand til å gjøre mer realistiske analyser en det overveldende flertallet av dagens stortingspolitikere, er ikke overraskende, men at også Carl I Hagen klarer å se den geopolitiske virkeligheten bedre enn både regjering og opposisjon i dag, kom uventet.

Les også: Atlantic Councils liste over femtekolonister og Beredskapslovene av 1950

Atlantic Council advarer mot steigan.no

Atlantic Council foreslår terrorhandling mot Kertsj-brua

KampanjeStøtt oss

Kommentarer

 1. Da har Kåre klok blitt prorussisk Bogen. Du får sy sammen en pamflett med logoen til Atlantic Council som inkluderer Willoch i den brogete forsamlinga du har oppnevnt, og plasserer de godt synlig på skranken til “all time high” guvernement of stupidity. Regner med den stolte publiseringa kommer tilsyne på twitter, med capslock. Go hjul

 2. Avatar for aford aford says:

  “Bogen søker jobb”, en umåtelig spennende føljetong.

  De, ja!

  Det er der hvor noen nesten ikke har et eneste grann med vett, mens de andre nesten har et eneste grann med vett! Stemmer?

 3. Avatar for Johnny Johnny says:

  Denne pro-russiske merkelappen, som Atlantic Council og Øystein Bogen klistrer på norske borgere, handler om å sensurere ordinære meninger og standpunkter som den vestlige eliten ikke liker.

  Pro-russiske meninger og standpunkter finnes selvsagt ikke, det er bare et lureord som brukes for å sverte meningsmotstandere! :thinking:

 4. Avatar for aford aford says:

  He-he! Jeg liker tvetydige og avvikende meldinger. Ellers bliver alt så dvaskt. Men jeg tror kanskje ikke det ene nødvendigvis utelukker det andre her …

 5. Avatar for SHO SHO says:

  Istedenfor å kritisere feks Steigan & co, må krigshisserne nå isteden begynne å kritisere Kåre Willoch og Carl I. Hagen. De som er pro-demokrati går inn for at det er befolkningen på Krim som skal avgjøre hvilket land Krim skal tilhøre (og tilsvarende for de østlige provinsene i Ukraina). Dette på samme måte som at det er befolkningen i Skottland som skal avgjøre om Skottland skal tilhøre Storbritannia eller ikke.

  Hva ønsker man å oppnå med å svekke Russland? Tror man feks at det vil komme en ny Jeltsin til makten som vil drive Russland til underkastelse? Det som lett kan skje er at det er hardlinere som isteden vil overta makten i Russland hvis Putin presses til siden. Ønsker Norge virkelig å ha et fattig Russland som nabo (slik Kåre Willoch nevner). I Russland finnes det feks en million gjestearbeidere (bla i byggebransjen) som oppholder seg illegalt i Russland uten oppholdstillatelse. Ved en kollaps i Russland vil disse kunne bli tvunget til å forlate Russland, og mange kanskje via Storskog over til Norge. For å ikke nevne faren for atomkrig ved en kollaps i Russland hvor alle USA-installasjoner i Norge risikerer å bli et bombemål.

 6. Avatar for Anki Anki says:

  At man i det hele tatt har fått rigga denne tøvete polariseringa til å ligne en “debatt” . Det er like kleint som å argumentere med tjomslid og desslike…!

  chomsky

 7. Avatar for SHO SHO says:

  Det at både Kåre Willoch og Carl I. Hagen går inn for å få avsluttet sanksjonene mot Russland bør åpne opp et større rom for å diskutere slike saker i Norge. Til nå har slike diskusjoner som dette bare foregått i mindre alternative forum som har blitt stemplet som å være suspekte (pro-russiske) av makteliten. Men tilsvarende skjer også i Tyskland, det er vel flere ledende politikere i Tyskland (og også i andre EU-land) som ønsker å få slutt på sanksjonene mot Russland. Man skyter seg ikke selv i foten ustraffet mht handel med Russland. Forsøket på å få ensrettet Norge i slike spørsmål som dette kan nå mislykkes, det er jo ganske dristig å skulle prøve å fremstille Kåre Willoch som å være en slags folkefiende her i Norge.

Fortsett diskusjonen på forum.steigan.no

5 flere kommentarer

Deltakere

Historisk kommentararkiv

14 KOMMENTARER

LEGG IGJEN EN KOMMENTAR

Please enter your comment!
Please enter your name here

Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.